BIST 8.574
DOLAR 34,35
EURO 37,45
ALTIN 3.019,70

Küreselleşme...

Kültürel küreselleşme, dünya çapında giderek daha da benzer hale gelen kültürlerin etkileşimi. İnsanların birbirinden çok farklı olan kendi kültürel geleneklerini sürdürdüğü kültürel farklılığın zıttıdır.

Yaşamın her alanında küreselleşmeye şahit oluyoruz. Hayatımızın hemen hemen her alanına girmiş vaziyette… Kültürde, sanatta, ticarette, teknolojide, sporda ve müzikte.

Biraz açarak devam edelim...

Küreselleşmenin ana itici güçleri teknolojik ilerleme, uluslararası ticaret ve uluslararası yatırımı içerir. Teknolojik ilerlemeler, insanların, ürünlerin ve fikirlerin sınırların ötesine geçmesini kolaylaştırarak küreselleşmeyi hızlandırır. Örneğin, ulaşımdaki ilerlemeler, çok sayıda insanı ve ürünü dünya çapında hareket ettirmeyi mümkün kıldı ...

İş dünyasında küreselleşme, ticaret ve tedarik zincirlerinin artık ulusal sınırlarla sınırlı kalmayacağı anlamına gelir. Büyük şirketler, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için dünya çapında faaliyet gösterir... Bu, küresel ulaşım ağlarının büyümesiyle kolaylaştırılmıştır. Olumlu bir açıdan, bu, maliyetleri düşürür ve birçok tüketim ürenlerin fiyatlarını düşürür.

Ekonomistlere göre, küreselleşmenin faydaları neredeyse herkes tarafından hissediliyor. Küreselleşme, çeşitli ekonomilerdeki tüketicilerin en geniş çeşitlilikteki ürünler için mümkün olan en iyi fiyatları alacağı anlamına gelir. Bu, ürünlerin en verimli şekilde yapılabildiği için ortaya çıkıyor.

Küreselleşmenin maliyetleri genellikle çeşitli ekonomilerin belirli sektörleri tarafından hissedilmektedir. Küreselleşme gerçekleştiğinden tüm ekonomiler yeni rekabetle karşı karşıyadır.

Küreselleşme, gelişen dünya ticareti, iletişim ve taşımacılığı basitleştiren yeni teknolojilerle şekillenen bir süreçtir.

Teknolojik araçlar, ürünlerin daha sağlıklı bir biçimde üretilmesini sağlar ve bunları dünya genelinde vatandaşlara sunabilir hale getirir.

Ulaştırma teknolojileri, mesafe, hız ve indirilmiş nakliye maliyetlerini içeren engelleri kaldırdı. Yeni ulaşım ağları, ürün ve hizmet akışını geliştirdi. İletişim teknolojileri coğrafi olarak farklı bölgelerde çalışan kurumları birbirine bağlar, pazarlar ve iş yerleri arasında etkili işbirliğini destekler.

Teknolojiyle birlikte, küreselleşmeyi artıran bir diğer araç, doğrudan yabancı yatırımın büyümesidir. İşletmeler, yabancı pazarlarda şubeleri açmak ve yabancı yatırımcılarla iletişim kurmak için yeni teknolojileri kullanıyor.

Yeni uluslararası düzenlemeler açık pazar ve birleşik bir ekonomiyi desteklerken, ticari faaliyetlerin uluslararasılaşması ticareti genişletti.

Teknolojideki ilerlemelerin, daha az gelişmiş ülkelerde küreselleşmeyi geliştirmede hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

Hücresel teknolojinin ortaya çıkması ve dünya çapındaki ağa erişimin artması, küreseleştirilmiş oyun için oyun alanını daha adil hale getiren faktörlerdir. Teknoloji, imtiyazlı görüşün alanı olarak gittikçe demokratikleşme, daha az gelişmiş ülkelerde küreselleşmeyi artıran bir faktör haline gelecektir.

Kültürel küreselleşme nedir?

Kültürel küreselleşme, dünya çapında giderek daha da benzer hale gelen kültürlerin etkileşimi. İnsanların birbirinden çok farklı olan kendi kültürel geleneklerini sürdürdüğü kültürel farklılığın zıttıdır.

Amerikan kültürü dünyaya yayıldı. Bunu Amerikan sporları ve Amerikan sporu figürleriyle görebiliriz. Basketbol, ​​dünyada oynanan bir spor haline geliyor. 1891'de James Naismith tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde icat edilen basketbol, ​​artık dünya çapında bir seyirciye sahip bir spordur. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar LeBron James ve Stephen Curry gibi mevcut yıldız oyuncuların isimlerini ve Michael Jordan ve Magic Johnson gibi eski yıldız oyuncuların isimlerini biliyorlar. Amerikan futbolu da popülaritesi artan bir spor.

Amerikan şirketleri dünyanın dört bir yanında bulunur. Starbucks ve McDonald's, dünya çapında bulunabilen iki Amerikan şirket örneğidir. Bu işletmeleri birçok ülkenin büyük şehirlerinde bulabilirsiniz.

Amerikan eğlenceleri de dünya çapında ünlüdür. Michael Jackson'ın müziği hemen hemen her yerdedir. Bruce Springsteen de dünya çapında ünlüdür. Beatles'ın müziğine de Celine Dion müziğine de aşina olduk. Bunlar kültürlerin dünya çapında nasıl daha çok benzer hale geldiğini gösteren birkaç örnektir...

Sonuç olarak;

Küreselleşme hayatımızın her alanında.

Kültürel küreselleşmeye yönelik en büyük eleştiri, bazı kültürel geleneklerin başkaları tarafından tahakkümüne yol açmasıdır. Bu, belirli kültürel geleneklerin, tipik olarak daha fakir ve daha az baskın olan ülkelerin yok edilmesine bile yol açabilir. Kültürel küreselleşme ilerledikçe, dünyadaki insanlar çok daha bağdaşık bir kültüre sahip olma eğilimindedirler.