BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'da şiddetli kriz kapıda

Tanınmış Alman iktisatçı Clemens Fuest, Avrupa'da yeni bir şiddetli krizin yaklaştığını öne sürdü.

Abone ol

Krizden çıkmak için mali paketler hazırlandığını, Yunanistan'ın borçlarının silindiğini hatırlatan Alman uzman, borç krizinin atlatılabildiğinin göründüğünü ancak, bunun yanıltıcı olduğunu söyledi. 

Almanya'nın tanınmış iktisatçılarından Clemens Fuest, Euro kriziyle ilgili Deutsche Welle'nin sorularını yanıtladı.

ŞİDDETLİ KRİZ KAPIDA

Fuest, kriz ile karşılayan ülkelerinin köklü reformlar yapması, can yakıcı uyum sürecinden geçmesi,  ücret maliyetlerinin düşürülmesi, gayrimenkul fiyatlarının geriletilmesi gerektiğini anlatırken,  "Bu süreç tamamlanabilmiş değil. Bu bakımdan krizin önümüzdeki aylarda şiddetle nüksetmesini bekliyorum" dedi.

Büyük ülkelerin krize girmesi halinde Almanya'nın yardım etmek zorunda kalacağını aksi takdirde, Avrupa finans sektörünün çökeceğini anlatan Alman uzman, yetkilerinin sınırına dayanılması halinde bile Avrupa Merkez Bankası'nın müdahalelerine karşı olmadığını, Almanya'nın gerektiğinde diğer ülkelere yardım için kredi limitini yükseltmek zorunda kalacağını kaydederek, "İstikrar ve yardım fonlarını şişirmek yetmez. Problemler ancak, kriz ülkelerinin üzerine düşeni yapmasıyla çözülebilir" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Yunanistan ve Fransa'da seçim yapılacağını,  İrlanda da mali paketin halk oylamasına sunulacağını hatırlatan tanınmış Alman iktisatçı Clemens Fuest, şu tahminlerde bulundu:

"Fransa'da François Hollande Fransa Cumhurbaşkanı olur da istikrar paktını yeniden tartışmaya açarsa, huzursuzluk çıkabilir. Yunanistan'da istikrar politikasını yeniden pazarlığa açmak ya da bu politikadan sapmak isteyen siyasi partiler seçimde başarı kazanabilir. Ama ben buna ihtimal vermiyorum. Aksine, kriz ülkelerinde bütçe açığını azaltma ve ekonomik reformlarla bütçeyi sağlığa kavuşturma politikasının sürdürüleceğini tahmin ediyorum. Çünkü bunun dışındaki bir uygulamanın başarıya ulaşması mümkün değil."