BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,46
ALTIN 3.028,98
HABER /  GÜNCEL

Küresel işsizlik tehlikesi!

Ekonomik kriz, istihdamda derin yaralar açtı. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı rapora göre küresel çapta işsizlik bu yıl 202 milyonu bulacak.

Abone ol

Rapora göre alarm veren rakamlarda yakın vadede iyileşme işaretleri görünmüyor. Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki tasarruf tedbirlerinin işsizliği artırabileceği belirtiliyor.

Zaman'ın haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bazı ülkelerdeki tasarruf önlemlerinin istihdam piyasasına zarar vermesi sebebiyle küresel çapta işsizliğin bu yıl 202 milyonu bulacağını bildirdi. ILO 2012 yılı 'Küresel İstihdam Raporu'nda, küresel işsizlik oranının 2013'te yüzde 6,2'ye yükseleceği belirtilerek, "Bazı bölgelerde ekonomik büyüme yeniden başlama belirtileri vermesine rağmen küresel istihdam alarm veriyor ve yakın vadede iyileşme işaretleri görünmüyor." denildi.

Küresel istihdamın, küresel ekonominin büyümesinin yavaşlaması ve çalışma gücüne daha fazla kişinin dahil olması sebebiyle muhtemelen giderek kötüleşeceği uyarısında bulunulan raporda, Avrupa'da istihdam durumunun kötüleştiğine ve diğer birçok ülkede uzun süre iyileşmeyeceğine işaret edilerek, geçen yıl istihdam piyasalarının küresel ekonominin yavaşlamasından etkilendiği kaydedildi.

Küresel finansal krizin çıktığı 2008 yılından sonra istihdam piyasalarında iyileşmenin tam olarak sağlanamadığı ve kriz öncesi durumla karşılaştırıldığında hâlâ 50 milyon kadar istihdam açığı olduğu vurgulanan raporda, "Gelecek birkaç yılda mevcut istihdam açığını kapatmak ve bu sürede istihdam piyasasına girmesi beklenen 80 milyondan fazla kişiye istihdam sağlamak için küresel ekonominin yeteri kadar hızlı büyümesi mümkün görünmüyor." ifadesi kullanıldı.

Bu durumun, 2010 yılından bu yana ülkelerin üçte ikisinde işsizlik oranının arttığı Avrupa'da özellikle kaygı verici olduğu, ancak Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde istihdam piyasasında düzelmenin geciktiği kaydedilen raporda, Çin'de olduğu gibi diğer yerlerde çalışma yaşındaki nüfusun daha iyi eğitimi, büyüme ihtiyaçları bakımından istihdam kazanımlarının zayıfladığı, istihdam açığının Arap bölgesi ve Afrika'nın büyük bölümünde kronik hale geldiğine dikkat çekildi.

Gelişmiş ekonomilerde, gönülsüz yarı zamanlı istihdam ve geçici istihdamın arttığı, kayıt dışı istihdamın payının yüksek kaldığı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinde yüzde 40'ın üzerinde olduğu vurgulanan raporda, kadınların ve gençlerin işsizlik ve iş riskinden orantısız etkilendiği, özellikle genç işsizlerin oranının gelişmiş ülkelerde yüzde 80 ve gelişmekte olan ülkelerde üçte iki yükseldiğine işaret edildi.

Raporda, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika'da sosyal ayaklanma riskinin arttığı, istihdamın bir nebze toparlandığı Latin Amerika'da ise sosyal ayaklanma riskinin azaldığı kaydedildi. ILO, öncelikle Avrupa'da olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki tasarruf önlemlerinin istihdama zarar verdiğini vurguladı. Raporda, özellikle Güney Avrupa'daki ülkeler dahil tasarruf önlemleri alan ve düzenlemelerin ortadan kaldırıldığı ülkelerde ekonomik ve istihdam büyümesinin kötüleşmeye devam ettiği, önlemlerin ayrıca mali pozisyonları iyileştirmede başarısız olduğu ifade edildi.