AKP’li vekil küresel ısınmaya karşı savaş açtı. Çevreci camiler için özel önlemler alınmasını önerdi. İşte çevreci vekilin çevreci camileri…
Abone ol
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- AKP Hatay Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, küresel ısınmaya savaş açtı ve çevreci camiler önerisinde bulundu. Kendine ait Web sayfasında yayınladığı çevreci camiler yaratılması önerisinde; cemaatin kalın giyinmesi, otomatik kapanan kapılar, çevreci ampuller kullanılması, güneş enerjisine geçilmesi gibi önerilerde bulundu.
Öneri metninin başında küresel ısınma ve etkileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Öztürk, “Yeryüzünün sıcaklığı 2 0C arttığı zaman doğal afetler daha şiddetlenerek devam edecektir. Bazı bölgeler deniz suyu altında kalacak, su kaynakları kuruma tehdit altına girecek, Türkiye gibi ülkelerde tarımsal ürünlerde %25 oranında düşüşler olacak, tarımsal topraklar çölleşecek ve bazı canlı türleri yok olacaktır” dedi.
Küresel ısınmaya neden olan sera gazı karbon dioksit salınımını azaltmak için daha az enerji tüketimini öneren Öztürk, bunun için camilerde enerji tasarrufuna dikkat edilmesi gerektiğini de belirtti. Öztürk şu bilgileri verdi:
80 BİN CAMİİ
“Türkiye'de 80.053 adet cami bulunmaktadır Camilerin en fazla olduğu iller İstanbul, Konya ve Ankara'dır. Bu illerde sırasıyla 3006, 2.954 ve 2727adet cami bulunmaktadır. Samsun'da 2.585, Kastamonu 2.511, Antalya 1984 ve Ordu'da ise 1940 adet cami var. Bu camilerde başta görevli müftü, imam ve diğer din görevlileri olmak üzere milyonlarca vatandaşımız ibadet etmektedir.Camilerde aydınlatma ve ısıtma/soğutmada kullanılan enerji tüketimini azaltmak mümkündür. Camilerde ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan enerji aydınlatmaya göre fevkalade yüksektir. Diyanet İşleri Başkanlığı, İllerde ve İlçelerde Müftülükler belli bir program dahilinde bu çevreci doğayı koruma çalışmasını başlatabilir.”
Camilerin doğayı korumak için örnek uygulama merkezleri haline getirilebileceğini de vurgulayan Öztürk, makalesinde çarpıcı önerilerde bulundu.
ÇEVRECİ CAMİİ ÖNERİLERİ
Tasarruflu ampuller, kalorifer sistemleri, termostat resimleri ile de görsel tanıtım unsurlarına makalesinde yer veren Profesör Doktor Öztürk, şu önerilerde bulundu:
KALIN GİYİNSİNLER: Cemaatin camide sıcaktan ve soğuktan en az etkilenmeleri için giyimlerine özen göstermeleri öğretilmeli.
TASARRUFLU AMPUL: 2008 yılında Başbakanlığın genelgesi ile cami ve Kur'an kurslarında tasarruflu ampule geçen Diyanet, aydınlatmada yüzde 65 tasarruf sağlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı birimlerdeki 961 bin 427 adet akkor ampul çıkartılarak yerine 895 bin 390 tasarruflu ampul takılmıştır. Enerji tasarruflu kompakt flüoresan ampuller akkor veya çıplak (normal) ampullerden 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler.
- Tasarruflu enerji kullanan ampuller satın alarak aydınlatma maliyetini %75 azaltabilirsiniz.
FOTOSEL KULLANIN: Cami içinde, lavabolar kısmında ve tuvaletlerde lambaları otomatik açıp kapatan fotosel üniteler kullanılmalı.
ÇEVRE AYDINLATMASI: Cami çevresi aydınlatma ampullerini sadece gerektiği zaman kullanınız. Otomatik olarak ışığı kapatan ve açan fotosel üniteler veya zaman ayarlayıcı kullanınız.
CEMAAT GİDİNCE IŞIKLARI KAPATIN: Cami cemaati camiden ayrıldıktan sonra cami içindeki lambalar mutlaka kapatılmalı. Camide ve tuvaletlerde cemaat olmadığı zaman lambaların kapalı olduğuna dikkat edilmeli. Kullanılmayan yerlerde lambalar açık bırakılmamalı.
- Gündüzleri mümkünse lambaları yakmayınız.
- Cami dışını ve minareleri aydınlatma için kompakt flüoresan lambalar kullanınız.
ISITMA
- Kış aylarında cami sıcaklığının 20 0C den fazla olmasına müsaade etmeyiniz.
- Yazın cami içi sıcaklığının 22 ila 25 0C arasında olması tavsiye edilir. Daha düşük sıcaklık daha fazla enerji veya yakıt tüketimi demektir. Soğutma sistemlerini buna göre ayarlamakta yarar vardır. Soğutma sistemleri termostatlı yani ayarlanabilir olmalıdır.
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIN:Bazı camilerde ısıtma sistemleri fueloil veya motorin sıvı yakıtları ile çalışmaktadır. Fueloil ve motorinli ısıtma sistemleri hızlı bir şekilde devreye girip ısıtma yapamadığı için aşırı yakıt tüketirler. Bunun yerine doğal gazlı, LPG’li veya elektrikli kalorifer veya ısıtma sistemi kullanılmalı. Sıvı yakıtlı ısıtma sistemleri kademeli olarak değiştirilmeli. Isıtma amacı ile güneş enerjisi kullanılabilir.
20 DERECE YETER: Radyatör vanaları mutlaka termostatlı olmalı. Bu vanaların sıcaklığı 20oC ayarlanarak sınıflarda konforlu sıcaklık şartları sağlanmalı.
CEMAAT ISI YAYAR: Cemaat camide iken onların yaydığı ısı ile cami içi ilaveten ısınır. Caminin sıcaklığı konfor sıcaklığının üzerine çıkar ve caminin pencereleri açılarak hem ısı kaybına hem de camide konforsuz bir ortam elde edilir.
CEMAAT GİDİNCE KAPAT: Namaz ve vaaz saatinden 15 dakika önce ısıtıcınızı/soğutucunuzu açınız ve namazdan 10 dakika sonra kapatınız. Diğer anlarda camiyi ısıtmak israftır.
-Isıtıcının veya radyatörlerin önüne kesinlikle eşya konmamalı. Sıcak hava hareketi önlenmemeli. Aksi durumda, camiyi ısıtmak için daha fazla enerji harcanır.
- Kış ve yaz aylarında cemaat camide iken caminin dış kapısını ve pencereleri rastgele açmayınız/açtırmayınız. Cemaat camiden ayrıldıktan sonra ısıtıcıları/soğutucuları kapattıktan sonra; havalandırma amacı ile dış kapı ve pencereleri açabilirsiniz.
- Camiyi havalandırmak istediğinizde tüm pencereleri aynı anda açınız, yarım saat havalanmasına müsaade ediniz ve sonra tekrar hepsini kapatınız. Bu esnada ısıtıcınızın/soğutucunun kapalı olmasına dikkat ediniz.
ÇİFT CAM KULLANIN: Pencere camları mutlaka çift camlı olmalı. Tüm camiye giriş kapılarını ve pencereleri hava sızdırmaz hale yapınız. Zira havayı kış aylarında ısıtmaya ve yaz aylarında soğutmaya gücünüz yetmez!
HEMEN KAPANAN KAPILAR: Cami giriş kapıları kullanılmadığı zaman kapalı olmalı. Dış kapıların açılıp kapanması kolay olmalı. Kapılar kendiliğinden kapanabilir donanımda olmalı.
-Bu gün bazı ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri namaz ve vaaz vakitlerine göre ayarlanabilmektedir. Yapılan programa göre ısıtma ya da soğutma sistemi ile havalandırmayla ilgili sistemler namaz ve vaaz vaktinden 15 dakika önce devreye girebilmektedir.