BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Küresel ısınma dünyayı yok edebilir

Birleşmiş Milletler yayımladığı ilklim değişikliği raporunda küresel ısınmanın büyük ihtimalle geri döndürülemez olduğunu belirtti.

Abone ol

Japonya'da biraraya gelen biliminsanları ve yetkililer BM raporunun iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkileri konusunda şu ana dek yayımlanan en kapsamlı rapor olduğunu vurguladı.

BM İklim Paneli'nin üyeleri raporun küresel ısınmanın etkilerinin boyutu hakkında güçlü kanıtlar sunduğunu belirtti. 

Raporun özetinde şimdiye dek yükün doğal sistemler üzerinde olduğu, ancak insanlar üzerinde giderek büyüyen etkisinden kaygı duyulduğu söyleniyor. Raporda, "Artan sıcaklıklar sağlığımızı, evlerimizi, gıdamızı ve güvenliğimizi tehdit ediyor" denildi. İklim değişikliği raporu üzerinde Japonya'nın Yokohama kentinde yapılan yoğun müzakerelerin ardından uzlaşma sağlandı.

Bu rapor, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) küresel ısınmanın nedenleri, etkileri ve çözümler konusunda yayımladığı ikinci çalışma oldu. Çalışmada birinci raporun yayımlandığı 2007'den bu yana küresel ısınmanın etkilerine dair bilimsel kanıtların neredeyse iki katına ulaştığı vurgulandı.
Raporda, "Isınmanın artan boyutları ağır, yaygın ve gergi döndürülemez etki olasılığını arttırıyor" denildi. IPCC Başkanı Rajendra Pachauri Yokohama'da düzenlediği basın toplantısında "Bu gezegendeki hiçkimse iklim değişikliğinin etkilerinden muaf olmayacak" dedi.

'BİLMİYORDUM' BAHANE OLAMAZ

Raporun yazarlarından Dr. Salimül Hak da "Bundan önce neler olduğunu biliyorduk. Ama artık bunun yaşandığına ve gerçek olduğuna dair güçlü kanıtlarımız var." dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Michel Jarraud da daha önce insanların dünyanın iklimine bilgisizlik nedeniyle zarar vermiş olabileceklerini vurguladı ve "Artık bilmiyordum demek iyi bir bahane değil" diye konuştu. Raporda iklim değişikliğinin önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde doğal sistemler üzerindeki muhtemel etkileri ayrıntılarıyla anlatılıyor. Tehdit altındaki doğal sistemler arasında Kuzey Kutbu'ndaki buz denizi ve mercan kayalıkları da var.

Raporda denizler ve tatlı su sistemleri üzerindeki etkilerden de bahsediliyor. Daha asitli bir hale gelecek okyanusların mercan kayalıklarını ve bu kayalıklardaki doğal yaşamı tehdit edeceği vurgulanıyor.
 
ÜRETİM DÜŞECEK TÜKETİM ARTACAK

Karada da sıcaklıklar arttıkça hayvanların, bitkilerin ve diğer türlerin daha kuzeye, kutuplara doğru harekete geçeceği söyleniyor. Yıllar ilerledikçe insanların da küresel ısınmadan giderek artan oranda etkileneceği belirtiliyor. Kaygı duyulan alanlardan biri gıda güvenliği.

Mısır, pirinç ve buğday üretiminin 2050'ye dek olumsuz etkileneceği ve o zamana dek 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunun gıda talebinin de artacağı tahmin ediliyor.

Sel felaketleri ve sıcaklardan kaynaklanan ölümlerin de artacağı vurgulanıyor. Kısa vadede daha yoksul ülkelerin olumsuz etkileneceği, ancak zengin ülkelerin de bu olumsuz etkilerden muaf kalamayacağı söyleniyor.