BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Küresel ısınma bizi pişirecek mi?

Küresel ısınmaya karşı etkili önlemler alınmaması durumunda 'insanların kurbağalar gibi pişeceği' belirtiliyor.

Abone ol

BM'nin, Paris'te 2 Şubat'ta açıklayacağı rapor, bu konuda şimdiye kadar yapılmış en sert uyarıda bulunarak, insanların küresel ısınmayı yeterince ciddiye almaması ve artan sıcaklığı önemsememesi durumunda doğada korkunç değişimlerin meydana geleceği ve tıpkı kurbağalar gibi pişeceğimiz uyarısını içeriyor.

Seller ve kuraklık

2 bin 500 bilimadamının katkı verdiği BM raporu, insanların son 50 yıldır kullandıkları fosil yakıtların iklim değişimine yüzde 90 oranında neden olduğunu belirtiyor.

Sıcaklık artışı, 2100'e kadar çok sayıda sele, sıcaklık dalgasına, kuraklığa ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak. İnsanları küresel ısınmadan sorumlu tutan 2001'deki raporun sonuçlarını güçlendiren yeni rapor, hükümetlere, BM'nin Kyoto Protokolü'nün kapsamının genişletilmesi önerisinde bulunuyor.

Bilimadamları, karbondioksit gazının risklerinin yeterince dikkate alınmadığını vurguluyor. Nobel ödüllü İsveçli araştırmacı Svante Arrhenius, ısınma ve endüstriyel karbondioksit salımı arasında bağlantı olabileceğine neredeyse yüzyıl önce dikkat çeken ilk bilim adamı olmuştu.