BIST 9.638
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.961,68
HABER /  GÜNCEL

Küresel ısı artışındaki yavaşlama '10 yıl daha devam edecek'

Bilim insanlarına göre, küresel ısı artışındaki yavaşlama, gelecek on yıl daha devam edecek. Uzmanlar bunun, deniz tuzu seviyesi, okyanus akıntılarıyla bağlantılı olabileceğini söylüyor.

Abone ol

Küresel ısı artışında görülen yavaşlamanın gelecek on yıl daha devam edebileceği belirtildi.

Bilim insanları, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin artmasına rağmen, 1999'da başlayan bu 'duraklamanın' sebebi açıklamakta zorlanıyor.

Son teoriye göre bu yavaşlamanın ardında, Atlas Okyanusu'nda 30 yıllık dönemde doğal yollarla meydana gelen gelişmeler var.

Araştırmacılar, bu yavaş ilerleyen akımın, ısıyı bir on yıl daha suların derinliklerine yönlendirmeye devam edebileceğini söylüyor.

Fakat uzmanlar, bu 30 yıllık devrin daha sıcak bir evreye hızla geçmesi durumunda da küresel ısı derecelerinin yükselebileceği uyarısında bulunuyor.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre küresel ısı, 1998-2012 yılları arasında her on yılda 0,05 C derece yükseldi.

Karbondioksit emisyonu rekor seviyelerde yüksekken, ısı artışındaki duraklamanın nedeni olarak çeşitli teoriler öne sürüldü.

Bunlardan biri de, Güneş ısısını uzaya yansıtan havadaki is gibi kirlilik nedeniyle oluşan ısı artışı. Bir diğer etken de 2000'den bu yana artan volkanik faaliyetler.

Isı artışındaki duraklamayı anlamak için okyanuslar da incelendi.

Geçen yıl yapılan bir araştırma Büyük Okyanus'taki soğuk su akımının da ısı artışını yavaşlattığını gösterdi.

Okyanus hareketleri

Science adlı dergide yayımlanan son araştırma, odak noktasının Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve güneye yönelmesine neden oldu.

Washington Üniversitesi'nden Prof. Ka-Kit Tung, 30 yıllık akımın ısıtarak ve soğutarak, büyük bir ısıyı suların derinliklerine gömdüğüne dair kanıt var diyor.

Araştırmacılar, Argo olarak bilinen bir cihaz ağı aracılığıyla okyanusun 2 bin metre derinliklerindeki gözlemlerine dayanarak bu sonuca vardı.

Uzmanlar, ısı artışındaki yavaşlamanın 1945 ve 1975 yılları arasında da gerçekleştiğini ve bunun da yeni bir buz çağı oluşacağı endişesini doğurduğunu söylüyor.

1976'dan itibaren ise bu devir tersine döndü ve ısının yüzeyde kalmasıyla beraber dünya ısısının artışına neden oldu.

Fakat 2000'den itibaren ısı düşmeye başladı ve dünyanın ortalama ısısı 1998'deki rekor seviyenin altında kaldı.

Denizdeki tuz oranı da bu araştırmada dikkate alınan etkenlerden biriydi. Tropik sulardan Atlas Okyanusu'na gelen sular buharlaşma nedeniyle daha tuzlu. Dolayısıyla daha hızlı batıyor ve ısıyı da suyun altına beraberinde götürüyor.

Fakat tuzlu suyun Kuzey Kutbu'nda suları eritmesi de sudaki tuz seviyesini düşürüyor, akıntıyı yavaşlatıyor ve ısıyı yüzeyde tutuyor.

Prof. Tung, "2006'dan önce tuzluluk oranı artıyordu. Bu da akıntının hızlandığına işaret ediyordu" diyor.

"Uzun vadedeki ortalamanın altında kaldığında da, bir sonraki evre, hızlı ısınma oluyor."