BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.964,47
HABER /  GÜNCEL

Küresel çatışmaların maliyeti 14,3 trilyon dolar

Dünya genelindeki çatışmaların geçen yıl 14,3 trilyon dolara bir başka deyişle küresel ekonominin yüzde 13'üne mal olduğu hesaplandı. Bu rakam Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere ekonomilerinin toplamına eşit.

Abone ol

Dünya genelindeki çatışmaların geçen yıl 14,3 trilyon dolara bir başka deyişle küresel ekonominin yüzde 13'üne mal olduğu hesaplandı.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün (IEP) araştırmasına göre bu rakam Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere ekonomilerinin toplamına eşit.

Araştırma raporunda ayrıca barışın hüküm sürdüğü ülkelerle, savaş yaşananlar arasındaki uçurumun büyüdüğü vurgulandı.

İzlanda'nın dünyanın en barış içindeki ülkesi olduğu belirtilirken, Suriye'nin en çok çatışmalara sahne olan ülke olduğu kaydedildi.

Avustralya merkezli IEP Libya'nın 2014'te en büyük kötüleşmenin yaşandığı yer olduğunu bildirdi.

Araştırmaya göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika dünyanın en çok çatışma yaşanan yerleri unvanını bir önceki yıl bu unvanı alan Güney Asya'dan devraldı.

2010'da çatışmalar nedeniyle 49 bin kişi ölürken, 2014'te bu sayının 180 bine çıktığı ifade edildi.

Terör saldırıları kaynaklı ölümler de 2013'te yüzde 61 artarken, çoğu Irak, Afganistan, Pakistan, Nijerya ve Suriye'de olmak üzere 18 bin kişi hayatını kaybetti.

"Barış dengesizliği"

IEP Genel Başkanı Steve Killelea'ya göre çalışmadaki en sürpriz sonuçsa dünya genelindeki "barış dengesizliği".

Killelea Batı Avrupa'daki bazı ülkelerin barış ve huzur alanlarında "tarihi seviyelere" çıktığını, cinayet oranlarının ve güvenlik için harcanan paranın tarihteki en düşük düzeylere gerilediğini belirtti.

Ancak rapora göre Irak, Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları arttı.

Rapora göre çatışmalar nedeniyle ülkeleri içinde yerlerinden olan 50 milyon mülteciye yardım için harcanan para 2008'e göre yüzde 267 artarak 128 milyar dolara çıktı.

Çalışmada ayrıca dünya genelindeki şiddet olaylarının yüzde 10 azalması durumunda dünya ekonomisinin 1,43 trilyon dolar kaynak yaratacağı hesaplandı. Bu rakam Yunanistan'ın borcunu altı kez ödüyor ve dünyanın en yoksul 1,1 milyar insanının kazandığı toplam gelirin üç katından daha fazla.