BIST 9.890
DOLAR 35,33
EURO 36,77
ALTIN 2.961,26
HABER /  GÜNCEL

Küresel anketten Filistin'e destek çıktı

19 ülkeden 20 bin kişiye Filistin'i Birleşmiş Milletler'de devlet olarak tanıması gerekip gerekmediği soruldu. Katılımcıların yüzde 49'u Filistin devletine destek verirken yüzde 21'i karşı çıktı.

Abone ol

Filistinliler bu hafta Birleşmiş Milletler'e devlet statüsüyle tam üyelik başvurusu yapmaya hazırlanırken BBC'nin 19 ülkede düzenlediği ankette, katılımcıların çoğu Filistin devletine destek verdi.

Küresel ankete 20 bin kişi katıldı.

Katılımcıların yüzde 49'u, ülkelerinin Filistin'i Birleşmiş Milletler'de devlet olarak tanıması gerektiğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 21'i Filistin'in tanınmasına karşı çıkarken, yüzde 11'lik bir kesim ülkelerinin çekimser kalması gerektiğini savundu.

Katılımcıların yüzde 19'u ise "fikrim yok" yanıtını verdi.

Filistin'e en yüksek destek ise yüzde 90 ile Mısır'dan geldi.

Filistin'in devlet statüsü için başvuru planlarına Türkiye'den yüzde 60 oranında destek, yüzde 19 oranında ret kararı çıktı.

Pakistan'ın desteği yüzde 52, Çin'in desteği ise yüzde 56'yı buldu.

BBC muhabirinin verdiği bilgiye göre BM'nin Filistin devletinin 1967 Arap İsrail savaşı öncesi sınırlara dayalı olarak kurulması gerektiği konusunda neredeyse bir fikir birliği mevcut.

Ancak bu yöndeki girişimlerin Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından veto edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

BBC anketinde ABD'lilerin yüzde 45'i Filistin'in tanınmasına destek verdi, ankete katılanların yüzde 36'sı karşı çıktı.

ABBAS'IN KONUŞMASI

Ramallah'ta televizyondan yayınlanan bir konuşma yapan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, 1967 yılındaki sınırlar esas alınarak ve Doğu Kudüs'ün başkent olması öngörülerek BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

Daha önce gündemde olan olasılıklardan biri Filistinlilerin BM'deki "gözlemcilik" olan statülerini, "üye olmayan devlet"e dönüştürme isteğinde bulunmasıydı.

Filistin yönetiminin "üye devlet" statüsü isteyecek olması daha iddialı bir girişim ve Güvenlik Konseyi'nin onayını gerektiriyor.

Washington, Müslüman ülkelerle ilişkilerini yıpratacağı kaygısıyla, böyle bir başvuruyu veto etmek zorunda kalmamak için, Filistinlileri bu girişimden vazgeçirmeye çalışıyordu.

İsrail ve ABD, bir Filistin devletinin sadece doğrudan müzakerelerle mümkün olabileceğini savunuyor.

İsrail'le Filistinliler arasındaki görüşmeler geçen yıl kesilmişti.