BIST 10.079
DOLAR 35,33
EURO 36,80
ALTIN 2.998,01
HABER /  GÜNCEL

Kurbanlık alırken bunlara dikkat edin!

Din İşleri Yüksek Kurulu, kurbanlık seçilirken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Abone ol

Din İşleri Yüksek Kurulu, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya 2 gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmayacağını bildirdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinden kurban ile ilgili merak edilenlere yer verdi.

Allah'a yakınlaşmaya vesile olan anlamlarına gelen kurbanın, ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade ettiği belirtilen açıklamada, akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan Müslümanların, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kestiğini, böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunduğu, hem de Allah'a yaklaşmış olduğu ifade edildi.

SON GÜN KURBAN KESİLMEZ

Kurban edilecek hayvanların, Kurban Bayramı'nın ilk 3 gününde kesilebileceği belirtilen açıklamada, bayramın ilk günü kurban kesmenin daha faziletli olduğu bildirildi.

Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceği, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerektiği, ancak, 6 ayını tamamlayan koyunun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebileceği bilgilerine yer verilen açıklamada, kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olmasının önemine değinildi.

KESİM HIZLI OLMALI

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, kesim işleminin hızlı olması ve çevre temizliğine özen gösterilmesi için tedbir alınmasının önemine değinildi. Açıklamada, ayrıca hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmesi istendi.

KADINLAR DA KURBAN KESEBİLİR

Kurban edilecek hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, kesim esnasında besmelenin kasten terk edilmesi halinde o hayvanın etinin yenilemeyeceği kaydedildi.

Koyun veya keçinin bir kişi tarafından, sığır, manda ve devenin ise 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebileceği belirtilen açıklamada, kurbanın, akıllı ve ergen olan, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip bir Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadet olduğu anlatıldı.

KİM KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜ ?

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişinin kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiği bildirilen açıklamada, dinen zengin olan eşlerden her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekildi.

Kurban bedelinin yoksullara ya da yardım kuruluşlarına verilmesiyle kurban ibadetinin yerine getirilmeyeceği kaydedilen açıklamada, yoksullara yardım ve kurban ibadetlerinin diğerinin alternatifi olarak algılamasının dini açıdan doğru olmadığı vurgulandı.

Kurban etinin tamamının ailenin ihtiyaç durumuna göre evde bırakılabileceği, ancak toplumda ihtiyaç sahiplerinin arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılmasının daha uygun olduğu duyurulan açıklamada, kurbanın derisinin bir fakire veya hayır kurumuna verilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca derinin satılması halinde de bedelin ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiği ifade edildi.

ŞOK İLE BAYILTILAN HAYVAN

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre, ölüm acısını azaltmak amacıyla kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel oluşturmuyor. Ancak hayvanın kesilmeden, şokun etkisiyle ölmesi gibi bir durumda kurban olarak sayılmıyor ve eti yenilemiyor.

Hayvanın kurban edilmeden önce kesilmesine engel bir kusur meydana gelmesi halinde, satın alan kişi zenginse yenisini alıp kesmesi gerekiyor. Kişi yoksulsa aldığı hayvanı kurban edebiliyor.

ERKEK SIĞIRLARI TERCİH EDİN

Deve, sığır gibi büyük baş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesilebiliyor. Ancak dişi sığırların kurban edilmesinin üretime zarar vermesi halinde, erkek sığırların tercih edilmesi daha uygun olarak kabul ediliyor. Dişi havyanın gebe olması halinde doğacak yavruların telef edilmesi söz konusu olduğu için gebe hayvanın kurban edilmesi doğru bulunmuyor.

Kurban etmek üzere satın alınan veya kurban etmek niyeti ile belirlenen hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanma dinen hoş görülmüyor.

TAKSİTLİ SATIŞ

Kurbanlık hayvanın ölmesi durumunda, yükümlülük şartlarını taşıması halinde, bayramın ilk 3 gününde ise yeni bir kurbanlık alıp kesmesi, bayram günlerinden sonra ise kurban bedelini yoksullara vermesi gerekiyor.

Taksitle satın alınan hayvan kurban olarak kesilebiliyor. Kişi kendi kurbanını kendi kesebileceği gibi vekalet yoluyla da kurbanı kestirebiliyor.