Uzmanlar kurban kesecekleri, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.
Abone olBakanlık, Kurban Bayramı nedeniyle, kurbanlık hayvan sevkiyatı, kurbanlık satış yerleri ve kesimle ilgili, valilik ve belediyelere gerekli tedbirlerin alınması konusunda bir genelge gönderdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in imzasıyla yayımlanan genelgede, Kurban Bayramı'nda özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden diğer illere önemli miktarda hayvan sevki olduğu ve buna paralel hayvan pazarları dışında, hayvan satış yerlerinin çoğaldığı, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin arttığı belirtildi.
ALINACAK ÖNLEMLER
Genelgede kurbanlık alacaklar, 'veteriner sağlık raporu ve şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yarası, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan' hayvanları almamaları konusunda uyarıldı.
Kurban etlerinin, serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığından oda sıcaklığına düşmesi, bir süre beklendikten sonra buzdolabına kaldırılması gerekiyor.
Çeşitli deri koruma yöntemlerine karşılık en kolay olarak kullanılan yöntem tuzlu koruma yöntemi.
Derinin, yaş deri ağırlığının yüzde 30-50'si oranında ve 2-4 milimetre çapında çapında tanelere sahip tuzun, et yüzeyine tuzlanmamış alan kalmayacak şekilde uygulanması neticesinde nem oranı yüzde 35-40 düzeyine indirilerek koruma altına alınıyor.