BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,78
ALTIN 2.998,03
HABER /  DÜNYA

Kurban Bayramı öncesi Müslümanlara şok!

Avusturya'da Müslümanların özgürlüklerini genişletmek amacıyla hazırlanan İslam Yasa Tasarısı'na "finansman yasağı" maddesinin konması tepkilere neden oldu.

Abone ol

Avusturya'da Müslümanların özgürlüklerini genişletmek amacıyla hazırlanan İslam Yasa Tasarısı'na "finansman yasağı" maddesinin konması tepkilere neden oldu.

SON DAKİKADA EKLENDİ

Kamuoyuna açıklanan tasarıda, "yurtdışından gelen finansmanın engellenmesine" yönelik maddenin son dakikada tasarıya eklendiği öğrenildi. İddiaya göre, bu madde, bir önceki dinler arası diyalog toplantısında gündeme geldi ancak tepkiler üzerine gündeme alınmadı ve müzakere sürecine katılan Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç'ın hacca gitmesinden sonra madde yeniden tasarıya eklendi.

İTİRAZ EDECEĞİZ

Sanaç, yaptığı açıklamada, söz konusu maddenin tasarıda olmadığını ve sonradan eklendiğini doğruladı. Tasarının meclise gelmesinden sonra itiraz sürecinin başlayacağını belirten Sanaç, "Ben Viyana'dayken bunların hiçbiri söz konusu değildi ama her şey bitmiş değil, itirazımızı yapacağız. Kanuni haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Müslümanları bu konuda güç birliğine davet ediyorum" dedi.

CEMAATLER İÇİN BÜYÜK PROBLEM

Viyana eyalet meclisi milletvekili Ömer el Ravi, yurtdışından gelen finansmanın engellenmesine ilişkin madde hakkında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi. Maddenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen el Ravi, "Finansmanın yasaklanması, cemaatler için büyük problemlere yol açacaktır" diye konuştu.

Tasarının mecliste görüşülürken değiştirilebileceğini belirten el Ravi, "Bu gerçekten Kurban Bayramı öncesinde iyi bir armağan olmadı. Avusturya, 102 yıl önce yaptığı gibi Müslümanlar ve İslam ile iyi ilişkiler geleneğine devam etmelidir" ifadesini kullandı.

Maddenin en fazla mağdur edeceği kurum Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Söz konusu maddenin, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "dini öğretme ve uygulama" hakkını da içeren din özgürlüğüne aykırı olduğu ve Anayasa Kurulu'nda reddedileceği ifade etti.