BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,51
ALTIN 3.020,47
HABER /  POLİTİKA

Kuran ders oldu Meclis'te kavga çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmelerinde yine tartışmalar yaşandı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 4+4+4 değişikliği için yapılan oylamada, Kuran'ın ve Hz. Muhammed'in hayatının seçmeli ders olması kararı çıktı. Değişikliğe göre imam hatiplerin orta bölümleri de yeniden açıldı.

Konuşmaların ardından MHP'nin ısrarı üzerine elektronik oylama yapıldı. Önerge AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. CHP ret verirken, BDP oy vermedi. 391 milletvekili oy kullanırken, 306 kabul, 85 ret oyuyla madde kabul edildi. Sonuç AK Partililer tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Genel Kurul'da, grup önerilerinin ardından teklifin görüşmelerine geçildi. Teklifin 9. maddesi üzerinde siyasi partiler değişiklik önergesi verdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, maddenin tekliften çıkarılmasını içeren önergeleri üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa okul müfredatının hangi derslerden oluşacağına yönelik düzenleme yapıldığını söyledi.

KUR'AN-I KERİM DERSİ OLAY ÇIKARDI

Hamzaçebi, ''Dinimizin kutsal kitap olan Kur'an-ı Kerim, bugün ibret verici şekilde oy uğruna siyasete alet edilmektedir. Öyle anlaşılıyor ki AKP ve takipçileri, artık bundan sonra dinleri kutsal kitapların etrafında kutuplaşma yaratmak istemektedir. Devlet vatandaşlarını dinleri itibarıyla ayrıma tabi tutmaz. Yönetimler tüm vatandaşları eşit şekilde kucaklar, tüm inanç ve dinlere karşı eşit mesafede durur. Devletin görevi insanların dinlerini ve inançlarını özgürce yaşamanın önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu aynı zamana laik devletin değil, özgürlükçü ve demokratik devlet modelinin de tanımıdır. AKP; vatandaşlarını inançlarına ve kutsal kitaplarına göre ayrıma tabi tutacağını ilan etmektedir'' dedi.

Dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, ''Başbakan Kur'an-ı Kerim üzerinden teklife karşı oluşan toplumsal muhalefeti susturmak istemektedir. Bu, bana Emevi devleti dönemini hatırlatıyor; mızrağın ucuna Kur'an-ı Kerim'in sayfalarını geçirip savaşı öyle kazanıyorlar. Şimdi yaptığınız budur'' diye konuştu.

YA ORTAKLAŞACAĞIZ YA AYRIŞACAĞIZ

BDP İstanbul Milletvekili Sırı Süreyya Önder, ''Türkçe dışında ana dillerde eğitim yapılması''nı içeren önerge üzerinde yaptığı konuşmaya, Latince bir şiir okuyarak başladı.

''Bu ülkede yüz binlerce Kürt, Arap çocuğu ilkokula ilk gittikleri gün, sizin bundan anladığınız kadarını anlıyorlar'' diyen Önder, kendisine laf atan Ak Parti milletvekillerine, ''Size bu, ne kadar tanıdık geliyorsa, Türkçe de o çocuklara o kadar tanıdık geliyor. Bu meselede Osmanlı'dan geriye gitmeye hakkınız yok. Onlar her çocuğun kendi anadilinde eğitim görmesini imkanını sağladı'' diye karşılık verdi.

ALLAH'IN VERDİĞİNİ GASP ETMEYİN

Anadil meselesine karşı çıkmanın ''Allah'ın verdiğini gasbetmek'' olarak tanımlayan Önder, Kürtçe için ''medeni mi değil mi?'' tartışmasının gereksiz ve incitici olduğunu söyledi. Önder, milletvekillerinden empati yapmaları isteyerek, elindeki Latince şiiri göstererek, ''Bir Kürt çocuğu, ilkokula başladığı gün öğretmen kendisine 'hoşgeldin' dediğinde bunu anlıyor. O Kürt çocuğunu anadili Türkçe olan ile yarışa sokmayın'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Önder'in ardından ayağa kalkarak, ''Anadil ve resmi dil Türkçe'dir Bu Anayasa'da belirtilmiştir. Çocuklarımızı anadiline göre ayırmak doğru değil'' diyerek önergenin işleme alınmaması gerektiğini ileri sürdü.

BDP Grup Bayşkanvekili Hasip Kaplan da oturduğu yerden kalkarak, ''Bu Anayasa darbecilerin, yargılanacak olan Kenan Evren'in Anayasasıdır. Bu Meclis ya 'ben yasakçıyım' ya 'Kürtler, Çerkezler, Araplar da 'Bu ülkede vardır' diyecek. Onun kararını verecek. Ya ortaklayacağız ya da ayrışacağız'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, önergenin Anayasa'ya aykırılık iddialarıyla ilgili itirazlara, ''Başkanlık Divanı'nın Anayasa'ya aykırı diye işleme koymama yetkisi yoktur. Takdir Genel Kurulu'ndur'' dedi.

BDP'li milletvekilleri önergenin reddedilmesi üzerine tepkilerini alkışlayarak gösterdi.

CHP DE BU ŞEREFİ PAYLAŞMALI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da önergeleri üzerinde yaptığı konuşmada, ''Cumhuriyet tarihinde çok önemli ve hayırlı bir iş yaptıklarını'' belirterek, ''Yüzde 99'ü Müslüman olan bir ülkenin çocuklarına kendi inanç değerlerinin eğitiminin verilmesini hukuk haline getiriyoruz. Millet ile Cumhuriyet'i barıştırma zamanıdır'' dedi.

Kendi önergelerinde ''Kur'an-ı Kerim, Peygamberin hayatından örnekler ve ilmihal bilgilerinin ders olarak verilmesi'nin yer aldığını anlatan Şandır, kendilerininkinin ''daha mütekamil'' olduğunu söyledi. Şandır, ''Bu düzenlemenin Cumhuriyet'e, Atatürk'e karşı olduğunu kimse düşünmemeli. Atatürk, dini mekteplerde öğretin diyor. CHP de destek vermeli ve bu şerefi paylaşmalı. Bu bir ortak paydadır. Bu Meclis'in eseri olmalı'' diye konuştu.

MHP'nin önergesi, şandır'ın konuşmasından sonra yapılan oylamada reddedildi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, oylama sonucunun açıklanmasını istedi, TBMM başkanvekili Sadık Yakut, katip üyeler arasında görüş ayrılığı olmadığı için talebi kabul etmedi.

BUGÜN TARİHİ BİR GÜNDÜR

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, önergeleri üzerinde konuşurken, milletin uzun zamandan beri beklediği, arzu ettiği bir talebin gerçekleşmiş olacağını ifade ederek, ''Bugün tarihi bir gündür, gurur, onur günüdür. Aynı zamanda Anayasa'nın amir hükmüdür yapılan...'' dedi.

Sözlerine tepki gösterilmesi üzerine Canikli, ''Hiçbir kişi ve zümreye karşı dayatma söz konusu değildir. İsteğe bağlı ve seçimlik okutulacak. Bundan niye çekiniyorsunuz. Herkes bu imkandan faydalanabilir, düşüncesi ve inancı ne olursa olsun. 1997 yılında yapılan 8 yıllık kesintisiz eğitim dayatması olmadığı gibi, isteğe bağlı olan bir şey niye yanlış olsun? İsteğe bağlı olan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatıdır. Bundan niye rahatsızlık duyuyorsunuz? Hangi dinden olursa olsun, çocuklarına din eğitimi vermek istiyorsa sistem buna müsait. Seçmeli ders olarak getirilebilir. Bu son derece demokratik, çoğulcu ve vatandaşın düşüncesini dikkate alan bir uygulamadır. Buna kimsenin itirazı olmamalı'' diye konuştu.

OY ALMAK İÇİN DİNİ KULLANIYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Eğitim tartışmasında okular, bilgisayar, kitaplar konuşulmalı, din ve kitabımız sıcak siyasetin konusu olabilir mi? Sen mi ben mi daha iyi Müslümanız, bu tartışılıyor. Yazıktır, günahtır. Biz o dini eğitimden geçmiş insanlarsınız, ben de geçtim. Ben kendime yakıştıramıyorum bu tartışmaları. Önerge olmasa bile bu dersleri koymak mümkün. Bunları sırf oy almak için Kur'an-ı Kerim'i kullanıyorsunuz, yapmayın bunu. Kur'an-ı Kerim ile ilgili düzenleme 550 milletvekilinin de oy vermesini isterim. Birlikte yapmalıyız. Siz bilgisayar ihalelerini Kur'an ile kapatmaya çalışıyorsunuz. Size o yetimin hakkını yetirmeyeceğiz'' dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da dersleri belirlemenin Talim Terbiye Kurulu'nun işi olduğunu belirterek, ''Önerge Anayasa'ya aykırı, işleme alırsanız, Anayasa suçu işlediniz'' derken, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise ''TBMM laik demokratik Cumhuriyet'in dinamitleneceği yer değil. Öyleyse, 'Cumhuriyet'i kaldırdık, halifeliği ilan ettik' desinler daha dürüst olur'' ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin önergesi kabul edildi. Bu sırada CHP'li bazı milletvekilleri ayağa kalkarak AK Parti sıralarına tepki gösterdi.

MHP, maddenin oylamasının açık oylama yöntemiyle yapılmasını istedi. Yapılan oylamada, madde, 85 ret oyuna karşılık 306 oyla kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sürüyor.