Güneydoğu'da son yıllarda yaşanan kuraklık ve anız yangınları, tarla faresi sayısında büyük artışa neden oldu.
Abone olGüneydoğu'da son yıllarda yaşanan kuraklık ve anız yangınları, tarla faresi sayısında büyük artışa neden oldu. Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ekili alana zarar veren farelerin öldürülmesi için çiftçilere ücretsiz zehirli tohum dağıtıp, telef çalışmaları ile ilgili eğitim veriyor.
Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri yılda 60 yavru bırakan tarla farelerinin öldürülmesi için çiftçilere uygulamalı eğitim veriyor. Ziraat mühendisleri tarafından verilen eğitimin ardında çiftçilere 2.5 milyon dekar alan için ücretsiz 10 ton zehirli buğday dağıtıldı.
Hububatlara zarar veren tarla faresine karşı merkez Sur ilçesine bağlı Bağpınar köyünde düzenlenen tarla gününe katılan Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Naide Erdoğmuş, değişen iklim koşulları ve anız yakımları gibi olumsuz etkenlerin doğal dengenin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Tarla faresi popülâsyonda büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Erdoğmuş, çiftçilere 10 ton zehirli buğdayın ücretsiz dağıtıldığını belirtti.
Tarlada uygulamalı olarak çiftçilere fareler ile mücadelenin nasıl yapılması konusunda bilgiler veren Naide Erdoğmuş, "Farenin tarlada 3 deliği bulunmakta olup bunlar havalandırma deliği, dışkı deliği ve beslendiği işlek delikleridir. Zehirli buğdayların sadece işlek deliklere 3-5 adet bırakılması gerekir. Fazla bırakılması durumunda farede zehirlenme etkisi yapıp kusmasına neden olmakta, dolayısıyla zarar vermemektedir. Bunun için zehirli buğdayların fazla bırakılmamasına özen gösterilmesi gerekir" diye konuştu.