BIST 10.024
DOLAR 35,23
EURO 36,76
ALTIN 2.975,24
HABER /  GÜNCEL

Kuluçka makinesi icat etti

Kütahyalı işletme sahibi verimliliği artırmak için icat ettiği makinayı geliştirerek, seri üretime başladı, yurtdışından sipariş aldı.

Abone ol

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yaşayan balık çiftliği işletmecisi, alabalık yetiştiriciliğinde balık yumurtalarından verimi yüzde 50’den yüzde 95’e yükselten kuluçka makinesi geliştirerek, seri üretime başladı.

İlçeye bağlı Sefa köyünde alabalık çiftliği işleten Mustafa Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut yöntemde balık yumurtalarından yüzde 50’sinden yavru alabildiği için oluşan yüzde 50’lik kaybın nedenlerini araştırdığını bildirdi.

Kaybın, bazı noktalara yeterli oranda hava ulaşmamasından kaynaklandığını belirlediğini ifade eden Gezer, bunun üzerine bir kuluçka makinesi geliştirdiğini anlattı.

Gezer, geliştirdiği makineyi ilk olarak kendi tesislerinde deneyip başarılı olduğunu dile getirerek, ”Tasarladığım sistemle suyun tam dolaşımını ve yumurtaların kör noktada kalmamasını sağladım. Eskiden yüzde 50 olan yavru alım miktarı, yüzde 95’e çıktı. Yüzde 5’lik kayıp başka etkenlerden kaynaklandı” dedi.

ROMANYA VE AZERBAYCAN'DAN SİPARİŞLER ALDI

Çiftliğinde kullandığı makineyi gören çevredeki diğer işletmecilerin kendisinden makine üretmesini talep ettiğini ve alabalık yetiştiriciliğini terk ederek makinenin seri üretimine başladığını kaydeden Gezer, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (KTÜ) başvurarak, makinesini test ettirdiğini söyledi.

Gezer, KTÜ’nün verdiği raporla makinenin verimliliğinin onaylandığına işaret ederek, ”Makineme patent almak için müracaatta bulundum. Patent süreci devam ediyor. Türkiye’nin pek çok yerinde bu makineler kullanılıyor. Yurt dışından da Romanya ve Azerbaycan’dan siparişler aldım” diye konuştu.

Makineyi kullanan alabalık çiftliği işletmecilerinden Osman Bayram da, makineyi faaliyete geçirdikten sonra yumurtalarda oluşan kayıplardan kurtulduğunu ve üretimle ilgili hevesinin arttığını ifade etti.

Bayram, iyi bakım, sağım, döllendirme, su sirkülasyonu ve kuluçkalıklarla yumurtalardan yüzde 100’e varan verim aldığını sözlerine ekledi.