İstanbul, AB jürisi tarafından 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak önerildi.
Abone olAB jürisi, AB dışı şehirler kategorisinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'le yarışan İstanbul'u oybirliğiyle '2010 Avrupa Kültür Başkenti' seçti.
Jürinin kararı, AB kurumlarınca gözden geçirildikten sonra kesinlik kazanacak ve AB Konseyi tarafından onaylanarak önümüzdeki kasım ayında resmen açıklanacak.
AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun ikişer üye ve AB Bölgeler Komitesi'nin de bir üye atadığı yedi kişilik jürinin kararını açıklayan Başkan Jeremy Isaacs, İstanbul ve Kiev'i karşılaştırırken ''her iki sunumdan da etkilendik. Fakat İstanbul, bu konuda daha uzun süredir çalışıyordu'' dedi.
Isaacs, İstanbul için hazırlanan dosyada medeniyetlere beşiklik etmesinin ve Asya ile Avrupa'nın kesişme noktasında olmasının öne çıkarıldığını da anlattı:
''Dikkatimizi çeken en önemli konu, merkezi hükümetten ya da yerel idareden daha ziyade, halkın bunu üstlenmiş olmasıydı. İnsanlar gruplar oluşturmuş, fikirlerini savunuyordu. Bize farklı yönlerini gösterdiler. Diyalog içinde, açık, ileriye bakıyorlardı.''
Jüri Başkanı Isaacs, Kiev'in ise sadece son bir buçuk yıldır Avrupa Kültür Başkenti olmak için çaba gösterdiğini hatırlatarak, ''onlar da tarihlerini, güzelliklerini, diğer Avrupa şehirleriyle bağlantılarını aktardılar. Kısa zamanda, daha önce Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmiş şehirlerin yaptıklarını yapmaya çalıştılar'' dedi.
Geçtiğimiz ay Belçika'nın başkenti Brükselde jüri önünde proje sunumunu yapan Türk heyeti, 2005 aralıkta da 'İstanbul Avrupa Kültür Başkenti' projesini hazırlamış ve AB yetkilileriyle temaslarda bulunmuştu.
İstanbul, Dört Elementin Kenti
İstanbul, Dört Elementin Kenti adını taşıyan projenin ana teması, İstanbulun, tarihi, toplumsal ve siyasi açıdan özel bir kent olması.
İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçilebilmesi için çalışmalar 2000 yılında başlatılmıştı.
2000 yılında sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile başlayan projeye valilik, belediye başkanlığı ve bakanlık da sahip çıkmıştı.
Fikir 1985'e dayanıyor
Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Merkuri tarafından ortaya atıldı.
Aynı yıl AB Konseyi, projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985ten 2000 yılına kadar ABye üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi.
2000 yılına gelindiğinde, yeni bin yıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı.
Unvanı daha önce alanlar arasında Atina, Floransa, Amsterdam, Berlin, Paris, Madrid, Lizbon, Selanik, Brüksel gibi kentler bulunuyor.
'Kültür başkenti tanımı şehirlerin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirde festivaller, sergiler, konserler düzenleniyor.