BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Kullanma tarihi geçmiş 15 ton tavuk eti

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde düzenlenen denetimlerde, son kullanma tarihi geçmiş 15 ton tavuk etinin imha edildiği bildirildi. <br/>Bağlar...

Abone ol

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde düzenlenen denetimlerde, son kullanma tarihi geçmiş 15 ton tavuk etinin imha edildiği bildirildi.
Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne gelen ihbarlar ve yapılan rutin denetimlerde son bir haftada Bağlar’daki soğuk hava depolarında son kullanma tarihi geçmiş yaklaşık 15 ton tavuk eti ele geçirildi. Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün gıda masası yetkililerinin de hazır bulunduğu denetimlerde 5996 Sayılı Kanun kapsamında tutulan tutanaklar karşılığında tavuk etlerine el konuldu. Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürü Lütfi Taylan ve Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Yaman Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde bir araya gelerek konu hakkında birer açıklama yaptı.

“SOKAK ARALARINDA VE PAZARLARDA ET ÜRÜNLERİ ALMAYIN”
Taylan, son bir haftada zabıta ekiplerinin yaptığı yoğun denetimler ve bazı vatandaşların da şikayetleri sonucu halkın sağlığını tehdit eden birçok ürün ele geçirdiklerini söyledi. Taylan, “Gerek pazarlarda ve gerekse soğuk hava depolarında yapmış olduğumuz denetimlerde Urfa yolu, Mardin yolu ve Bağcılar Mahallesi Yeni Sebze Hali içerisinde iki gün önce 12 ton ve son yaptığımız baskında da yaklaşık 3 ton kullanma tarihi geçmiş tavuk etine el koyduk. Biz Bağlar Belediyesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte gerekli cezai işlemleri yaptık” dedi. Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak vatandaşların sağlığını hiçe sayan art niyetli kişilere göz açtırmayacaklarını dile getiren Taylan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ekiplerimiz kesinlikle halkın sağlığını göz önünde bulundurarak art niyetli kişilere fırsat vermeyecek. Bu konuda halkımızın da duyarlı olması lazım, rast gele yerlerden tavuk ve et ürünlerini almamaları gerekir. Halkımız sokak aralarında ve pazarlarda bu tür satışları gördüklerinde bize bildirmelerini istiyoruz. Rutin kontrollerimiz devam edecek.”

“BİRDEN FAZLA CEZAİ YAPTIRIM GÜNDEMDE”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak gıda denetimlerini 5996 Sayılı Kanun kapsamında yürüttüklerini kaydeden Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Yaman ise, yaptıkları çalışmalar özellikle gıda konusunda sadece il müdürlükleri değil, birçok kurumunda ilgi alanında olduğunu belirtti. Yaman, zaman zaman diğer kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını, bu amaçla Diyarbakır ilinde gıda masaları kurulduğunu ve ilgili kurumlar da bu kurula üye olduğunu söyledi. Yaman, “Miadı geçmiş ürünlerin yakalandığı işyerlerinin aynı zamanda il müdürlüğümüzde herhangi bir işletme ve kayıt belgelerinin olmadığı anlaşıldığından dolayı hem gıda mevzuatları açısında hem de işletme kayıt belgesi olmaması nedeniyle de birden fazla yaptırım gündeme gelecektir. Bu tür ortak çalışmalarımız geçmişte olduğu gibi yine birlikte devam edecektir” diye konuştu.

“TÜKETİCİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR“
Buradaki amaçlarının halk sağlığı olduğu vurgusunu yapan Yaman, “Sağlık her şeyden önce gelir. Burada tabi kurumlar üzerine düşen görevi yapıyorlar ama özellikle tüketicimize büyük görevler düşmektedir. Tüketici satın aldığı ürünlere dikkat etmeli, ilgili bakanlıktan izinli olup olmadığı, son tüketim tarihi geçip geçmediği, muhafaza koşulları, hijyen koşulları bu yönüyle de kontrol etmeli. Herhangi bir olumsuzluk görüldüğünde de il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık veya Alo 174 gıda hattına şikâyetlerini bildirebilirler. Yine aynı şekilde belediye başkanlıklarımıza ve zabıta müdürlüklerimize bilgi verirlerse yine ortak bir çalışma ile gerekli denetimler yapılacak. Mevzuatlar gereği gerekli yaptırımlar uygulanacak” şeklinde konuştu.
(İHA)