BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,40
ALTIN 2.925,74
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kullanışlı mutfak hazırlama rehberi

Mutfağınızı yenileme sürecinde, nasıl ve nereden harekete geçeceğinizi tam olarak bilemiyorsanız, ‘Mutfak Tasarım Süreci’ adlı kitap işinize yarayacak.

Abone ol

Kullanışlı ve rahat bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız, öncelikle bilinçli bir analiz, karar ve planlama süreci yaşamanız gerekiyor.

Kadir Has Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Yazıcıoğlu’nun Mutfak Tasarım Süreci isimli kitabı; bu konudaki eksiklerinizi gidermek için rehber vazifesi görüyor. Mutfak tasarımına metodik bir yaklaşım getiren kitap, ölçü alınmasından planlamaya kadar tüm aşamalarda yol gösteriyor.

Turuncu bir mutfak, enerjinizi yüksek tutmanızı sağlar. Çok geniş alanlarda beyaz ya da gri ile kombinlenmelidir. Mutfak tezgahlarında ve eviyede doğru malzemeyi seçmek çok önemlidir. Uzun yıllar sağlıklı ve estetik bir mutfağa sahip olmak için araştırma yapın.

FARKLI ETKİLERİ VAR

Deniz Yazıcıoğlu, “Seçtiğiniz rengin tat alma duygunuzu etkileyeceğini unutmayın” diyerek, şu bilgileri verdi:

LACİVERT: Büyük ve aydınlık bir mutfak için lacivert uygun seçim olabilir. Mekanınız küçükse, beyaz ya da gri gibi açık bir renkle birlikte kullanılmalıdır. Otorite ve verimliliği simgeleyen lacivert, sağlamlığı da ifade ettiği için insanlar üzerinde güven duygusu yaratır.  

TURUNCU: Canlı tonları enerji veren turuncu, geniş alanlarda kullanılabilir. Beyaz, açık sarı, krem ve griyle uyum sağlayan turuncu; malzeme olarak ahşap ya da metalle birlikte kullanıldığında hoş bir kombinasyon oluşturur.

MAVİ İŞTAHI KAPAR

KIRMIZI: Kırmızının iştah artırdığı herkes tarafından bilinir. Mutfakta belirli oranda kırmızı kullanmak enerji verir ancak geniş yüzeylerde rahatsız edici olabilir. Siyah, gri ya da beyazla eşleştirilmelidir.  

MAVİ: Yapılan araştırmalar, mavi rengin kırmızının aksine yeme hissini azalttığını gösteriyor. Bu nedenle mutfakta tek başına kullanılması önerilmez. Maviyle birlikte lacivert, beyaz ya da açık gri önerilir.  

SARI: Mutfaklarda en çok tercih edilen renklerden biridir. Yumuşak tonları neşe verir ve olumlu duygular uyandırır. Çelik, krom ve camla uyum sağlayan sarı; beyaz ve siyahla kombinlenebilir.

SİYAH MI BEYAZ MI?

BEYAZ: Temiz görünümünden dolayı mutfaklar için en popüler seçim olan beyaz, insanlar üzerinde hijyen ve tazelik duyguları uyandırır. Ayrıca mutfağın daha geniş algılanmasını sağlar. Beyazın en büyük dezavantajı ise soğukluk hissi yaratmasıdır.

SİYAH: Siyah, büyük mekanları daha küçük ve gizemli hissettiren bir renktir. Mutfak dolapları siyah ise zemin ve duvar için krem ya da gri gibi çok açık tonlar seçilmelidir.
 
DAR ALANLAR İÇİN TÜYOLAR
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]

Dar alanlarda açılır-kapanır ya da yuvarlak bir masa kullanılabilir. Duvara monte edilmiş dar bir masa tablası da aynı amaca hizmet edebilir.

- Oturma elemanı olarak, üst üste depolanan taburelerin seçilmesi az yer kaplamaları açısından idealdir.

- Bıçak, havlu gibi gereçlerin çeşitli askı sistemleri kullanılarak tezgah arasında depolanması; dolaplarda boş alan yaratmanın mükemmel bir yoludur.

- Mutfak küçükse özellikle köşeler dikkatli bir biçimde planlanmalı ve alan israfı yapılmamalıdır.

HEM DAYANIKLI HEM ESTETİK OLSUN

Mutfağın rengi kadar seçilecek malzeme de çok önemli. Deniz Yazıcıoğlu, ‘Mutfak Tasarım Süreci’ isimli kitabında, hem dayanıklı hem de estetik temel malzemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

METAL: Paslanmaz çelik pahalı bir seçenektir ama ömür boyu kullanılabilecek kadar dayanıklıdır. Yansıtıcı özelliğinden dolayı mekandaki renk ve ışığın net görünmesini sağlar.

CAM: Mekana ferah bir atmosfer kazandıran cam, özellikle küçük mutfaklarda işe yarar. Sert bir şekilde çizilmediği ya da darbe sonucu çatlamadığı sürece uzun yıllar estetik değerinden bir şey kaybetmez.  

MERMER: Artistik yönü ve dayanıklılığı nedeniyle tasarımcılar tarafından sıkça tercih edilir. Mutfak tezgahı ve zemin gibi yerlerde kullanışlıdır. Kir barınmasına izin vermeyen yapısıyla son derece hijyeniktir.  

AHŞAP: Mutfağa sıcaklık kazandıran doğal bir malzeme olan ahşap, hava alma özelliği sayesinde sağlıklı bir seçimdir. Çok sayıda renk ve doku seçeneğine sahip olması da mutfak tasarımında tercih edilmesine neden olur. Sıcak ve nemli ortamlarda kabarıp, ek yerlerinden ayrılması ise ahşabın en belirgin dezavantajıdır.