Herhangi bir şeyin habercisi olarak yorumladığımız kulak çınlaması hakkında merak ettikleriniz için elmaelma.com'a göz atabilirsiniz.
Abone olHalk arasında genellikle ''Kesin biri benim arkamdan konuşuyor!'' diye bahane bulduğumuz kulak çınlaması nedir? Hemen hemen hepimizin başına gelen bu çınlamanın tedavi ve nedeni hakkında KBB ve Ses Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor İsmail Koçak'a sorduk bakın kulak çınlaması hakkında Uzman Doktorumuz elmaelma.com'a anlatıyor...
Kulak çınlaması, kulakta duyulan normal seslerin dışında duyduğumuz seslerdir. Kulağın kendi içindeki sestir. İşitme kaybınız olduğu zaman, kaybınız oranında kulak ses üretir. Buna biz çınlama deriz. Eğer ince seslerde kaybımız varsa tiz bir çınlama duyarız. Eğer kalın seslerde kaybımız varsa boğuk bir çınlama duyarız. Aslında çınlamayı kulağın kendisi değil beyin üretir.
Aynı zamanda kulağın çevresinde hareketli bir çok kas vardır. Bunların aşırı kasılması ya da gevşemesi de, mekanik bozukluklar da, sürtünmeler de çınlama hissi doğurur. Çınlamanın onlarca farklı nedeni vardır ve tedavileri de bu nedenlere göre yapılır. En çok gördüğümüz çınlama tipi ileri yaşlarda görülen presbiakuzi dediğimiz ileri yaş çınlamasıdır. İç kulak zamanla eskir ve eskidiği için işitme kaybına yol açar, biz de bunu çınlama olarak duyarız.
Kaynak: elmaelma.com