BIST 10.725
DOLAR 32,57
EURO 35,26
ALTIN 2.468,27
HABER /  GÜNCEL

Kulağı çekilen PKK ne yapacak?

Son askeri operasyonlar Silvan saldırısı sonrası devlete meydan okuyan PKK'ya 'küçük bir uyarı' niteliğinde.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Devleti silah zoruyla "masaya" oturtacağını düşünen terör örgütü PKK'nın hesabı tutmadı. Ordu ile "güç göstersine" kalkışan örgüt, tehditle isteklerini kabul ettiremeyeceğini anlayacak mı? 

Geçtiğimiz yaz aylarına girilirken örgüte katılımlarla birlikte savaş gücünü "test etmek" isteyen Kandil'in başlattığı çatışmalar hız kesecek.

TARAFLAR SİLVAN ÖNCESİNE DÖNECEK Mİ?

14 Temmuz'da Silvan saldırısının olduğu günü "demokratik özerklik" ilan eden PKK, duvara toslamış durumda. Askeri açıdan Kazan vadisinde sivil alanda da, Devrimci Halk Savaşı stratejisiyle çöktüler.  "Direnişi" illlere, ilçelere ve köylere yayayarak devleti temsil eden kim varsa hedef alan örgütün planı sonuç vermedi.

Kırdan kente yayılan örgütlenme modeliyle savaşı tırmandırma modelinin işe yaramadığı ortada. Bu süre zarfında ne ayaklanma oldu ne de büyük gösteriler. Üstelik bu dönemde sivilleri vurarak kendi ayaklarına kurşun sıktılar.

SİLAHLA ÇÖZÜM ARAMAK

Önce PKK'nın "efsane kampı" Kavaklı ve eş zamanlı Kato dağında 7 bin askerle operasyon. Ardından rövanş olarak 25 şehidin verildiği Çukurca saldırısı geldi. Şiddet şiddeti doğurdu ve fazlasıyla PKK'ya döndü. "Sınırlı" operasyon ile devlet, Kandil'e "istenirse daha büyük darbe vurabilirim" mesajını verdi. Bu mesajı PKK'nın nasıl anlayacağı önümüzdeki süreçte belli olacak.

PKK'YA KARŞI KÜÇÜK ÇAPLI GÖSTERİ

Çukurca saldırısı sonrası başlatılan sınır ötesi operasyonlar ile PKK'nın "burnu sürtüldü." Kara harekatı 90'lı yıllarda bilinen düzenli birliklerin toplu hücumu olarak icra edilmedi. Nokta operasyonlar ve özel birlikler kullanıldı. Bundan sonra da "küçük ama etkili" müdahaleler görüleceği yapılan açıklamalardan anlaşılıyor.

PKK KAMPLARINA PERDELEME

Saldırının şiddetini PKK'nın askeri kanadı HPG de üstü kapalı kabul etti. Kazan Vadisi ile irtibatın koptuğu itiraf edilen açıklamada "Yoğun hava saldırısı ve teknik perdeleme" gerekçe gösterildi. Perdelemenin ne anlama geldiğini tahmin etmek zor değil. Hedef noktanın kuşatılıp muhtemelen de ihma edildiğini kestirmek güç olmasa gerek.

TECRİT POLİTİKASI

Dün bittiği söylenen operasyonların PKK'ya verdiği kayıp basının K. Irak'a girmesiyle ortaya çıktı. Sınıra yakın kamplar temizlendi, teröristler mevzileri terketti. İnsansız hava araçları operasyon yoğunluklu alanlarda uçuyor. Boşaltılan alanlara peşmergeler yerleştiriliyor. Askeri üslerin sayısı artırılıyor. Kamplara yakın yerleşim yerleri daha güvenli bölgelere taşındı. Devlet PKK'ya K. Irak'ın "güvenli olmadığı" mesajını çok açık biçimde gösterdi.

EYLÜL AYININ ÇALIŞMASI

Bu planlama aslında çoktan yapılmıştı. Silvan saldırısı sonrası başlatılan törerle mücadelede yeni dönemin bir çalışmasıydı. Eylül ayında Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyetinin, Erbil'de yürüttüğü "tatlı sert" diplomasisi meyvesini verdi denilebilir. Mesut Barzani'nin Kurban bayramı sonrası Türkiye'ye gelecek olması da, bölgesel yönetimin "yakın markaja" alınmasının bir sonucu.