İSKİ'nin Küçüksu Deresi Islah çalışmalarıyla temizlenen Küçüksu Plajı hizmete giriyor.
Abone olBir zamanlar Boğaziçi"nin eğlenceleri için en rağbet edilen mekanlarından biri olan ve adına şiirler yazılan Küçüksu, tekrar eski günlerine kavuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ"nin gerçekleştirdiği çevre koruma yatırımlarıyla atıksulardan arındırılan Küçüksu Sahilleri"nde denize girmek hayal olmaktan çıkıyor.
Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, İSKİ Genel Müdür Vekili İhsan Özleyen, İSKİ Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı M. Tevfik Göksu, İSKİ İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Raif Mermutlu ve İSKİ İdari ve Mali Genel Müdür Yardımcısı Nuriddin Dönmez"in katılımlarıyla düzenlenen basın gezisinde; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çocukluğunda yüzmeyi öğrendiği Küçüksu Plajı"nda yaşanan dönüşümü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesini basın mensuplarına anlattı.
Küçüksu Çevre Koruma Projesi kapsamında yapılan çalışmaları anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un güzelliklerini ortaya çıkardıklarını ifade ederek, Küçüksu Plajı"nı yeniden düzenlediklerini ve İstanbullular"ın artık tatillerini İstanbul'da geçirdiklerini belirtti.
Basın mensuplarına plansız yapılaşma ve yılların ihmali neticesinde Küçüksu Deresi"nin tarihi kimliğini kaybettiğini anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçüksu"da 24 Mayıs 2005"te yapılan ölçümlerde, deniz suyundaki fekal koliform oranı 380 bin olarak tespit edildi. Temizleme çalışmaları bittikten sonra aynı yerde 17 Mayıs 2006 tarihinde yapılan ölçümde bu oran 30 olarak çıkmıştır. Bu doğrultuda yapılan başarılı çalışmaları nedeniyle İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur başta olmak üzere tüm personeline teşekkür ediyorum. diye konuştu.
Çevre konusunda yapılan çalışmalara halkın sahip çıkması gerektiğini söyleyen başkan Topbaş, ''Önümüzdeki 3 yılın sonunda İstanbul'un tüm dereleri tertemiz akacak, denizlerinden ve tüm zenginliklerinden istifade eder hale geleceğiz. Bugün Küçüksu Plajı"nı yeniden tertemiz, yüzülebilir hale getirdik'' diye konuştu. Topbaş, yılda 60 milyon metreküp suyu boğaza deşarj eden 15 kilometre uzunluğundaki Küçüksu Deresi üzerindeki ıslah çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını kaydederek, şöyle devam etti: ''Bugüne kadar 150 milyon YTL harcadık ve bir o kadar daha harcadıktan sonra burada hiçbir problemimiz kalmayacak. 2005 yılında iğrenç, bakılamaz halde olan derenin bugünkü halini hep birlikte görüyoruz. Darısı bütün derelerin başına!..Tertemiz, berrak, yüzülebilir bir dere ve deniz... Küçüksu Plajı'nı yeniden halkımıza kazandırdık.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ"nin toplam 300 milyon YTL"ye malolacak Küçüksu Çevre Koruma Projesi kapsamında temizlenen Küçüksu Plajı, hizmete açılıyor. Düzenlenen basın gezisinin ardından Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Ferda Kazancıbaşı, Küçüksu Plajı'nı yeniden halka kazandırdığı için bölge halkı adına Kadir Topbaş'a bir teşekkür plaketi verdi.
Küçüksu Çevre Koruma Projesi
Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Çekmeköy ve Sarıgazi Bölgeleri"nden geçerek 291.702 m3/gün debiyle akan, 15.000 m uzunluğundaki Küçüksu Deresi vasıtasıyla İstanbul Boğazı"na olan atıksu girişi önlendi.
Küçüksu Çevre Koruma Projesi ile şu ana kadar Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi, atıksu tüneli, kolektör ve şebeke imalatları ile toplam 150 milyon YTL tutarında yatırım gerçekleştirildi. Proje kapsamında Küçüksu Deresi"nin kolları olan Yavuztürk, Hekimbaşı ve Darıcılar Kolları"nın başlangıç noktalarındaki eksik yerler ve şebeke ayrımları vb olmak üzere 150 milyon YTL"lik yatırım daha yapılacaktır.
Toplam 300 milyon YTL"ye mal olacak olan ve 16 farklı işten oluşan Küçüksu Çevre Koruma Projesi ile Beylerbeyi-Anadolu Hisarı arasındaki sahil şeridinden kontrolsüz bir şekilde doğrudan denize akan ve önemli ölçüde çevre kirliliğine neden olan atıksular toplanarak Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi"nden geçirildikten sonra deniz deşarjı hattı ile İstanbul Boğazı"nın 67 m derinliğinden Karadeniz dip akıntısına verilmektedir.