BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Küçükçekmece’de Yeniay banko..

Parametre Araştırma Şirketi'nin ilçede yaptığı ankete göre Aziz Yeniay'ın oy ibresi sürekli yükseliyor.

Abone ol

Bahri KAYAOĞLU
Haber/Analiz
bahri@internethaber.com
GSM: 0 555. 396 02 03


YAŞAM ÖYKÜSÜ:

Konak beldesi, Malatyalıların “Horata” dedikleri bir mesire yeridir. Yaz ayları yayladır. Kente hayat veren su kaynağının çıktığı yerdir. Malatya ne kadar kayısı ile ünlü ise, Konak da  yetiştirdiği tüm meyve çeşidi ve ille de kiraz, en çok da üzüm ile meşhurdur.

Aziz Yeniay, 1963 yılında bu şirin beldede doğdu. Beş kardeşin ikincisiydi. Toptancı Hali’nde kayısı ticareti yapan babası, oğlunun doğması şerefine, Malatya’nın ünlü ‘kasap lahmucunu’nu yaparak bütün esnafa ziyafet verdi.

Çok uyumlu ve annesinin sözünden çıkmayan zeki bir çocuktu. Annesini üzmemek için akranlarının hiç çıkmadığı su dolu kanallara girmedi. Bu yüzden yüzmeyi asla öğrenemedi. 5 yaşında İlkokula başladı. Orta okulu bitirdikten sonra Malatya Gazi Lisesine kaydını yaptırdı. “Gazi Lisesi”ni özellikle yazıyorum: 1970’li yıllarda tüm ülkede olduğu gibi Malatya da ‘çalkantılı’ bir dönem geçiriyordu. Sanat Okulu ve İmam Hatip Liselerini saymasak, şehirde bulunan üç liseden biri olan Atatürk Lisesi’nde ülkücü guruplar, Turan Emeksiz Lisesi’nde sol görüşe sahip guruplar ve Gazi Lisesi’nde yine sol görüşlü ve çoğunlukla ‘alevi’ kesimin çocukları okurdu. Öyle bir dönemdi ki Malatya, sokak sokak, semt semt kamplara bölünmüştü. Cezmi Kartay caddesine sağ görüşlü, Fuzuli ve Kışla caddelerine sol görüşlü insanlar giremezdi. Mahalleler zaten ‘kurtarılmış bölgeler’di. Gazi Lisesi, böyle ‘kurtarılmış' bir bölgedeydi.

Dindar ve muhafazakar bir aileden gelen Aziz Yeniay’ın, ‘Gazi Lisesi’nde okuması, ailesi ve yakınları tarafından hep korku ve kaygı ile karşılandı. Bilmedikleri Şuydu: Aziz, öyle bir çocuktu ki geçinemeyeceği hiç bir kesim yoktu. Hoş görülüydü, yapıcıydı, her görüşe saygı duyardı. ‘Akıncılar’ gurubuna sempati duymasına rağmen tamamı sol görüşlü olan Gazi Lisesi öğrencileri ve büyük çoğunluğu ‘sürgün’ gelen öğretmenleri tarafından çok seviliyordu. 54 kişilik sınıfta din dersine giren dört öğrenciden biriydi. Dördüncü öğrenci, üç arkadaşının rahatsız edilmemesi için derse giren solcu ve alevi bir arkadaşlarıydı. Lise son sınıftayken, Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun öldürülmesi ile başlayan olaylar patlak verdi. Malatya’da okullar süresiz kapatıldı. Buna rağmen Aziz Yeniay, Gazi Lisesi’nin ilk mezun ettiği öğrenciler arasında yerini aldı.

Orta ve lise tahsili boyunca boş zamanlarında babasının, ‘komisyoncu’ dükkanında ‘katiplik’ yapan Aziz’in hedefi Hava Harp Okuluna girmek ve pilot olmaktı. Sınavlara girdi. Tüm derslerden başarı ile geçmesine rağmen, nedenini hiçbir zaman öğrenemeyeceği, ‘paraşütle uçuş’ sınavına gönderilmedi ve elendi. 1981’de üniversite sınavına girdi, kazandı. İstanbul’a geldi. Pilotluk hayali gerçekleşmeyince doktor olmak istedi. İlk 4 tercihine ‘tıp’ yazdı fakat arzu etmediği halde Yıldız Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne kaydını yaptırdı. 1986’da dereceyle mezun oldu. Üniversite son sınıfta iken Esenler’de bir büro açtı. Fason çizimler ve o yıllarda çok az mühendisin kullandığı bilgisayar programlarından faydalanarak yaklaşık 3500 binanın statik hesaplarını yaptı. Okul bitikten sonra serbest mühendistlik yapmaya başladı.

1988’de Feride hanımla tanıştılar ve aynı yıl içinde evlendiler. 1989 yılında kızları Elda doğdu. (Babası gibi 5 yaşındayken İlkokula başladı.) 1996'da çiftin Tarık Buğra ismini verdikleri oğulları doğdu.

SİYASETE GİRİŞ

Aziz Yeniay’ın siyaset hayatı 1992-1994 yerel ara seçimlerinde başladı. Güngören ilçesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi seçildi. Aynı dönemde Teknik Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 1994 yerel seçimlerinde Esenler ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi seçildi. Esenler Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı ile birlikte Belediye Başkan Vekili olarak görev aldı. 1999-2004 yılları arasında bu kez Zeytinburnu ilçesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi oldu. Bir dönem Belediye Başkan Yardımcılığı ve Belediye Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. Aziz Yeniay, ayrıca 1995 yılından bu güne kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İmar Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyordu.

Aziz Yeniay, 28 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Küçükçekmece ilçesinde AK Partinin Belediye Başkan adayı. Müthiş bir ‘belediyecilik’ geçmişi olan Yeniay’a bizim de birkaç sorumuz oldu.

- Neden aday oldunuz?

- Yerel yönetimlerin en büyük problemlerini görme, tanıma ve çözüm yollarını bulma noktasında 12 yıllık tecrübeye sahip biri olarak, bu tecrübelerimi Küçükçekmecemizin hak ettiği konuma gelebilmesi için değerlendirme zamanının geldiğine inandım.

- Deneyimlerinizden yola çıkarak bu bölgede tespit ettiğiniz ana sorunlar ve çözümleri neler?

- Soruyu ve sorunu iyi anlamak, cevabı ve çözümü de yarı yarıya bulmak demektir. Bu bağlamda Küçükçekmecemizin kronikleşen ve kronikleşmek üzere olan sorunlarını doğru bir biçimde tespit etmek, çözüm üretmek ve modern kent bilinci ile bu çözümleri gerçekleştirmek suretiyle Küçükçekmece’yi “Türkiye’nin yeni yüzü” haline getirebilir ve ilçemizi layık olduğu konuma yükseltmiş oluruz. Sınırlarımız içerisinde; sosyal ve teknik alt yapısı olmayan, Altınşehir, Şahintepe, Güvercintepe, Kayabaşı gibi gecekondu bölgelerinde bilim, teknik ve sanat kurallarına uygun sağlıklı, güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulması için “Kentsel Dönüşüm Projeleri” geliştirdik. Bu projeleri 5 yıl içinde uygulayacağız. Böylece deprem riskinin en yüksek olduğu ilçemizde güvensiz ve sağlıksız yapıların yerini fen ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılmış depreme karşı güvenli ve sağlıklı yapılar alacaktır. Bu projeleri üretirken hükümetimizin, Avrupa İskan Fonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarından da yararlanacağız. Bir ilki gerçekleştirmek için yola çıktık.

- Diğer projelerinizi ana başlıklar halinde alabilirmiyiz?

- ULAŞIM: “ Ulaşım Master Planı” hazırladık. Mevcut yolların rehabilitasyonu yapılacak. Ulaşımın en çok aksadığı Altınşehir Dörtyol ile Sefaköy ve İkitelli kavşaklarında çözüm projeleri hazırlandı. Otopark sorunu yer altı ve yerüstü otoparklarıyla çözülecek. Metro ağının Olimpiyat Köyü’ne ulaşması için yürürlükteki proje hızlandırılacak. Sefaköy’den Olimpiyat Köyü’ne bağlantılı “Havaray Projesi”nin devreye girmesi çalışmalar başlatılacak.

SU OYUNLARI PARKI: Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi arasında kalan bölgede ulusal ve uluslar arası nitelikte “Su Oyunları Parkı” yapılacak. Bu parkta, tüm İstanbul halkını bölgemize çekecek, ilçemizi cazibe merkezi haline getirecek aktiviteler olacak. İnsanlarımızı ailece geleceği, dinleneceği, piknik alanları oluşturacak. Göl yüzülebilir hale getirilecek, balık tutulabilecek.

KÜLTÜR VE CAZİBE MERKEZLERİ: “Kültür Evleri” açılarak insanlarımızın kendi kültürel değerleriyle yeniden buluşması sağlanacak. Halkımızın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karışlayabileceği büyük kompleksler hizmete sunulacak. Bu komplekslerde kütüphaneler, sinema salonları, sanat galerileri gibi mekanlar yer alacak. TEM bağlantılı yan yolu üzerinde modern fabrika satış mağazaları açılarak ‘markaların’ ilçemize yatırım yapması sağlanacak.

AÇIK KAPI PROJESİ: “Açık Kapı Projesi” ile bürokrasiye son vererek, belediyenin kapılarını 24 saat halkımıza açık hale getireceğiz. Belediyenin kapısından içeriye giren her vatandaşımız, güler yüzlü ekibimiz tarafından karşılanacak. İletilen problemlerle ilgili 48 saat içinde vatandaşımıza bilgi verilecek. Kurulacak “Alo Başkan” hattıyla halkımız günün her saatinde belediyede bir muhatap bulacak.

BÖLGEDE SON DURUM

Röportajdan sonra bölgede dolaştık. Önceki dönemlerde sosyal demokrat partilerin gösterdiği ağırlık bu dönem hissedilmiyor. Tüm ilçelerde ön araştırmalar yapan PARAMETRE ARAŞTIRMA ŞİRKETİ’nin Genel Koordinatörü Selim Ergin’e, Küçükçekmece ile ilgili son tespitlerini sordum.

İşte söyledikleri:

“Adaylıkların açıklanmasından bu yana yapılan tüm değişik araştırmalarda, Aziz Yeniay’ın oylarının ibresi yüzde 50’ye vuruyor. 28 Mart’ta yapılacak yerel seçimde AKP’nin bu ilçede Aziz Yeniay’la yüzde 50’yi aşacağını düşünüyoruz.”


















AZİZ YENİAY