Anne ve babasının arasında kalan, ağlayışı ve gülüşüyle herkesin beğeniyle izlediği Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin küçük Osman’ı KPSS sorusu oldu...
Abone olParçalanmış bir ailenin yaşadığı dramı konu edinen “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” dizisinin küçük oyuncusu Osman, KPSS sorusu oldu.
Henüz 6 yaşındaki Emir Berke Zincidi'nin canlandırdığı Osman’ın özellikle genç kızlar tarafından seviliyor olması, eğitime yansıdı. Memur adaylarının çözdüğü deneme sınavında çıkan Osman sorusunu hazırlayan Dr. Muhammet Genç, dizi karakterlerini kullanarak öğrenmeyi pekiştirdiğini belirtti. Genç, “Bu yöntemle yüzde 90’a varan başarıyı yakalıyoruz” dedi.
OSMAN SORU OLDU
“Öyle Bir Geçer Zaman Ki” adlı televizyon dizisinin sevilen karakteri Osman, KPSS’ye hazırlanan memur adaylarına sorusu oldu. Erkan Petekkaya ve Ayça Bingöl’in başrollerini paylaştığı dizideki olayları anlatan Osman, özellikle genç kızlardan büyük ilgi gördü. Küçük çocukların ve yetişkinlerin ağlamasıyla gözyaşlarını tutamadığı Osman’ın kısa süre içinde gördüğü ilgi, eğitime de yansıtıldı. Genç kızların beğeniyle izlediği Osman sayesinde Piaget’in zihinsel gelişim kuramı anlatıldı. Osman’ın genç kızlar tarafından beğenildiğine dayanan soruda, karakteri canlandıran Emre Berke Zincidi’nin girdiği şöhret bunalımı ve bunun geçtiğimiz günlerde basına yansıması da ortaya kondu. Söz konusu olaydan yola çıkarak, diziyi izlemeyen bir genç kızın yanlış yorumuna yer verildi.
YÜZDE 90’LIK BAŞARI
Osman’la ilgili arkadaşlarının söylediklerini dinleyen ve genç yakışıklı birinin hayalini kuran genç kızın, düştüğü yanılgıyı anlamasıyla Piaget kuramı açıldı. Daha önce Aşk-ı Memnu ve Geniş Aile dizilerinden KPSS sorusu çıkaran İhtiyaç Yayıncılık Eğitim ve Zümre Başkanı Dr. Muhammet Genç, minik Osman’a duyulan hayranlığı yakından takip ettiğini belirtti.
Öğrencilerin bazı konuları anlaması için dizilerden soru çıkardığını ifade eden Genç, “Osman’a basın ve halk çok fazla ilgi duydu. Özellikle genç kızların bu karaktere duyduğu hayranlıktan bir soru hazırlayıp öğrencilere sorduk. Bu sayede yüzde 90’lık başarı elde ettik” dedi. Söz konusu soru tekniğine zihin çivisi adı verildiğini ifade eden Genç, “Önemli olan eğitimde başarı. Bu bağlamda halkın beğendiği isimleri kullanmanın hiçbir sakıncası yok. Bu sayede öğrenme süreci kısalıyor” diye konuştu. Adayların sınavda çıkan soruyu yanlış cevaplamaları halinde diziyle ilinti kurarak konuyu anlattıklarını dile getirdi.
Öğrencilere sorulan Osman sorusu
Evde televizyonu olmayan ve bu yüzden dizileri izleyemeyen Gökçen, kız arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde sürekli olanların “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” dizisi hakkındaki konuşmalarını dinler. Bu diziyi hiç izlememiş olan Gökçen, tüm kızların “Ay dizideki Osman çok tatlı.”, “Bayılıyorum bu Osman’a.” Şeklindeki konuşmalarını duyunca kafasında yakışıklı, yetişkin, manken gibi bir insan canlandırır. Daha sonra bir gazetede Osman rolünü oynayan oyuncunun yaşı küçük olduğundan böyle şöhret olmasının uygun olmadığını vurgulayan bir haber okur. Bu haberi okuyunca oldukça şaşıran Gökçen’in kafası karışır. Hemen internete girip bir araştırma yapar ve Osman’ın çocuk olduğunu görür. Kızların konuşmalarını yanlış anladığının farkına varan Gökçen, artık kızlarla konuşurken bu konuda onları daha rahat anlar.
SORU: Piaget’nin zihinsel gelişim kuramından hareketle Gökçen’in bu yaşantısına ilişkin aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılması mümkün değildir?
A) Gökçen kızları dinledikten sonra bir bilişsel yapı oluşturmuştur.
B) Gökçen’in Osman’ın çocuk olduğunu anladıktan sonra merak edip araştırması dengesizlik yaşadığını gösterir.
C) Gökçen’in Osman’ın çocuk olduğunu öğrenince şaşırması özümleme yapamadığını gösterir.
D) Gökçen’in Osman’ın çocuk olduğunu öğrendikten sonra buna uygun davarnamıs örgütlemelidir.
E) Gökçen’in bu yaşadıkları adaptasyon (uyum kurma) sürecidir.