Düşük kilolu doğmak, hassas zihin rahatsızlığına yol açıyor...
Abone olİngiliz araştırmacılar, küçük doğan bebeklerin hayatlarının ileriki evrelerinde bunalıma girme risklerinin daha yüksek olduğu sonucuna vardılar.
Araştırmaya göre yürümeye başlama gibi, büyüme sürecindeki bazı evrelerde gecikmeler yaşanması da olgunluk çağında daha hassas bir zihin sağlığına yol açıyor.
Sonuçları, Biyolojik Psikiyatri dergisinde yayımlanan ve 4,600 kişi üzerinde yapılan araştırmada, doğum sırasındaki düşük ağırlığın, genellikle anne rahmindeki bir sıkışma sonucu oluştuğu ve bununda cenin üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ortaya kondu.
İngiltere'de Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen çalışmada 1946 yılında İngiltere'de doğmuş insanların 13, 15, 36, 43 ve 53 yaşlarındaki ruhsal durumları, depresyon veya bunalım geçirip geçirmedikleri incelendi.
Araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuç da, düşük kilolu doğan bebeklerde, olgunluk yaşlarında tekrar eden veya uzun süren bazı sağlık sorunlarına da yol açtığı.
Araştırmacılar, erken doğumun az kiloluluğun sebepleri arasında olup olmadığına karar veremediklerini, çünkü 1946 yılında erken doğum kayıtlarının tutulmadığını belirttiler.
Ancak, depresyonda düşük kilolu doğumun etkilerini netleştirmek için, çocukların büyüme ortamlarındaki sosyal koşullar ve strese yol açan olayları da göz önüne aldıklarını söylediler.