ABD'nin Küba'yı "terörizme destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararı alması Havana'da "adil" bir hamle olarak memnunlukla karşılandı ve "aslında ülkenin söz konusu listede hiç yer almaması gerekirdi" denildi.
Abone olABD'nin Küba'yı "terörizme destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararı alması Havana'da "adil" bir hamle olarak memnunlukla karşılandı ve "aslında ülkenin söz konusu listede hiç yer almaması gerekirdi" denildi.
ABD'nin kararı, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolundaki en büyük adımlardan biri olarak görülüyor.
Küba, ETA'ya bağlı Bask ayrılıkçılarına ve Kolombiyalı Farc isyancılarına kapılarını açtığı gerekçesiyle 1982 yılında "terör listesine" dahil edilmişti. Küba'nın, İran, Suriye ve Sudan ile birlikte bu listede yer alması, karşılıklı büyükelçiliklerin yeniden açılmasında en önemli pürüzlerden biri olarak görülüyordu.
Küba hükümetinin son altı aydır uluslararası terörizme herhangi bir destek vermediğini ve gelecekte de desteklemeyeceğini garanti ettiğini belirtti.
ABD'nin Küba'ya uyguladığı ticaret ambargosu ise, ancak Kongre'nin kararıyla kaldırılabilecek.
Küba'nın ABD ile ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinden sorumlu diplomat Josefina Vidal, yayımladığı açıklamada, "Ülkemizin, 3.478 kişinin hayatına malolan ve 2.099 yurttaşımızı da sakat bırakan yüzlerce terör eyleminin kurbanı olduğu düşünülürse, ABD başkanının, Küba'yı, aslında hiçbir zaman dahil edilmemesi gereken bir listeden çıkarması, Küba hükümetince adil bir karar olarak değerlendirilmektedir." dedi.
Başkent Havana'da da, halkın Obama'nın kararını memnunlukla karşıladığı gözlendi.
Erlinda Geroncelle, Associated Press ajansına, "Biz terörist değiliz. Tam tersine. Biz, barış ve sükûnetin, herkesin iyiliğinin destekçisiyiz." diye konuştu.
Sara Pino da, Reuters ajansına, "Obama'nın, Küba'nın, dünyaya anlattığı türde bir ülke olmadığını anlaması zamanı geldi. Artık Küba ile ABD arasında yeniden ilişki kurulması zamanıdır." dedi.