Kendinizi sürekli bitkin mi hissediyorsunuz? O halde sakın 'dinlenince geçer' diye düşünmeyin. Çünkü baharda görülen kronik yorgunluk, hastalık habercisi olabilir.
Abone olYorgunluk, sosyal ve teknolojik bakımdan hızla gelişen dünyada stres ve yoğun hayat temposunun bir getirisi... Üstelik halsizlik ve bitkinlik, süreklilik kazandığı zaman bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Güneşin yüzünü gösterdiği baharda tamamlayıcı tıp ve anti-aging uzmanı Hüseyin Nazlıkul ile kronik yorgunluk hakkında konuştuk.
-Kronik yorgunluğa neden olan faktörler neler? Kronik yorgunluk bir hastalık mıdır?
Yoğun iş temposu, stres, hava kirliliği, elektromanyetik kirlilik, sosyo-psikolojik yıpranmalar, uyku düzensizliği gibi etmenler, bedensel ve ruhsal yorgunluk hali yaratır. Bunun sonucunda vücut hem fiziksel hem de ruhsal olarak normal dengesinin dışına çıkar. Hem bağışıklık yani savunma sistemi yıpranır hem de vücudun dinamik olması gereken işlevlerinin aksamasına neden olur. Yani kronik yorgunluk kalp ve damar hastalıklarından depresyona kadar geniş bir yelpazede pek çok hastalığın oluşması için uygun zemin hazırlar.
- Peki tamamlayıcı tıp çerçevesinde kronik yorgunluğu nasıl tedavi ediyorsunuz?
Kronik ve bahar yorgunluğunun tedavisinde kullandığımız ozon, oksijen tedavisi, nöral terapi gibi yöntemler var. Özellikle ozon, oksijen ve magnetoterapi genel olarak hücre yenileyici etkisi, vücut hormon salınımların düzenlenmesiyle oluşan bir koruyucu ve tedavi edici yöntemdir. Bu teknikler vücudun enerji dengesini normal sınırlar içinde tutarak günlük performansı artırmaktadır. Böylece yorgunluğun zararlı etkilerinden vücudu arındırdığı gibi stres, uyku düzensizlikleri, unutkanlık, cinsel fonksiyon bozuklukları gibi sorunları da ortadan kaldırabilmektedir.
-Bahar yorgunluğunun önüne geçebilir miyiz?
Yorgunluk sorunu olan kişilerde B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılır. Kendini sürekli yorgun hissedenler meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeli. Günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalı. İyi ve kaliteli uyku düzeni sağlanmalı ve gevşeme egzersizlerinden yararlandırılmalıdır. 'Rahatlatır' düşüncesiyle aşırı alkole başvurmak yanlış olur.
İrtibat için Tel No: Naturel Saglık Merkezi 0212 219 19 12 Dr. Hüseyin Nazlıkul
Kaynak: Akşam