Dünyada kriz yaşanıyor. Gıda fiyatları aldı başını gidiyor. Mehmet Şimşek tehlikenin farkında. Ve o panzehiri açıkladı.
Abone ol Devlet Bakanı Mehmet Şimşek gıda fiyatlarındaki artıya dikkat çekerek GAP projesini bitirmek için çalışmları hızlandırdıklarını kaydetti. Şimşek projeyle istihdam ve milli gelirde artış yaşanacağını söyledi.Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın zor bir dönemden geçtiğini, Türkiye'nin de dünyadaki enerji, gıda ve gerekse de finans sektöründeki türbülanstan bir miktar etkilendiğini belirterek, ''Ama şu ana kadar bizim ümit ettiğimiz şekilde sınırlı kaldı'' dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılacak olan Zeugma Müzesi'nin temel atma töreni için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la birlikte Gaziantep'e gelen Şimşek, Vali Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret etti.
Gaziantep için bugünün güzel bir gün olduğunu belirten Şimşek, atılacak olan temelle birlikte Gaziantep'in cazibe merkezi olacağını, müzenin kenti turizm konusunda biraz daha ileriye götüreceğine inandığını belirtti.
Gelişmiş ülkelerde istihdamın yüzde 70-75'inin hizmetler sektöründe olduğunu, Türkiye'de bu oranın çok altlarda kaldığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin aslında çok büyük potansiyeli var. Tipik, kum, deniz, güneş turizminin önüne geçmeliyiz. Özellikle bu konuda daha fazla çalışmamız gerekiyor. Kültür turizmi konusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep başta geliyor. Bu topraklar kültür ve tarih kokuyor.
Nevşehir'e yurt içi ve dışından yaklaşık 2 milyon turist geliyor ve bu rakam kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Dolayısıyla Gaziantep, ciddi sermaye birikimi ile önemli bir sanayi kentimiz. Onun ötesine geçerek sağlık ve turizmde cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Bunun başında tabii ki kültür ve tarihi zenginliklerimizi sergilememiz lazım. Bugün temeli atılacak müze kompleksi Gaziantep turizmi için önemli bir etken olacak.
Onun ötesinde aslında Gaziantep ölçeğine bakmamak lazım. Bu olaya bölgesel bazda bakmamız gerekiyor. Bölge illerinin tamamı kültür ve tarih yönünden çok zengin. Bunu gerçekleştirebilirsek, daha fazla harcayan kültür odaklı turistleri bölgeye çekebiliriz.''
Gaziantep'in 7 bin 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu, kenti çok görkemli, bölgesel cazibe çekim merkezi haline getirecek projeler bulunduğunu anlatan Şimşek, ''Gaziantep'te, çağdaş, modern, Roma'da, Paris'te, gelişmiş tüm ülkelerde belediye başkanlığı yapabilecek bir Büyükşehir Belediye Başkanına sahibiz. Sunumlardan çok etkileniyoruz. Ve bu projeler bu yıl tamamlanacak'' diye konuştu.
EKONOMİK SIKINTILARI NASIL FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ?
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Mehmet Şimşek, ekonomik sıkıntılara değindi.
Dünyanın zor bir dönemeçten geçtiğini, Türkiye'nin de, dünyadaki enerji, gıda, gerekse de finans sektöründeki türbülanstan bir miktar etkilendiğini dile getiren Şimşek, ''Ama şu ana kadar etkisi, bizim ümit ettiğimiz şekilde sınırlı kaldı'' dedi. Şimşek, sıkıntıların vatandaşlara yansımasının sınırlı kalması için ellerinden geleni yaptıklarını, en önemlisinin de, bu türden sıkıntıları, dünyadaki krizi fırsata dönüştürecek adımlar attıklarını ifade etti.
Çok eleştirildiklerini ama yaklaşımlarının hiçbir zaman kolaycı, geçici çözümler olmadığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
GAP PROJESİ ÖNCELİKLİ HEDEF
''Dünyada çok ciddi bir gıda krizi var. Hükümetimiz bu konuda ne yapıyor? Yeni stratejiler geliştiriyoruz. Merkeze GAP Projesini oturttuk. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir sürü barajımız var, suyumuz var. Aynı zamanda yaklaşık 1,9 milyon hektar da sulanması gereken alan var. Dolayısıyla önümüzdeki 4-5 yıl perspektifinde GAP'a kalıcı değer yaratmak üzere, üretken kapasiteyi artıracak kaynak aktaracağız. Bu projeyi bitireceğiz. Tabii bu proje bittiğinde çok önemli ölçüde istihdam yaratmış olacağız. Hatta, ülkemizin potansiyeli ve tabii milli geliri önemli ölçüde artacaktır. Bizim yaklaşımımız bu. Günübirlik çözümler peşinde koşmaktansa, kalıcı bir şekilde Türkiye'yi nasıl iyi konumlandırabiliriz, rekabet gücünü nasıl artırırız, ortaya çıkan sıkıntıları nasıl fırsata dönüştürürüz. Rekabet gücünü nasıl artırabiliriz, biz bunun peşindeyiz.''
''TÜRKİYE'NİN ÖNÜ AÇIK''
İşgücü piyasası reformunun da çok önemli yenilikler içerdiğini, buna benzer çok önemli adımlar atarak reformların hızla ilerlediğini belirten Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Haziran'a kadar çok önemli adımlar atmış olacağız. Ekonomide şu ana kadar geçmişle karşılaştırılmayacak kadar, görebildiğim kadar dayanıklılık söz konusu. Bu çok önemli. Onun için bunlar, ufak, tefek inişler diye bakılması lazım. Türkiye'nin önü açık. siyasi istikrar korunduğu sürece Türkiye, bizim ön gördüğümüz 2023 yılının hedeflerine rahat şekilde gerçekleştirecek kapasiteye sahiptir. Bu yönde adımlar atmaya devam edeceğiz.''