BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.024,44
HABER /  EKONOMİ

Krizin faturası işçiye çıktı

Kriz nedeniyle Türkiye'de 100 bin işçi işinden oldu.

Abone ol

İstanbul, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri ve Konya gibi sanayinin geliştiği illerde, küresel ekonomik krizin etkisiyle işten çıkarılan işçi sayısının 100 binin üzerinde olduğu bildirildi.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, yaptığı açıklamada, ABD'de finans sektöründe başlayan, giderek tüm ülkelere yayılan ve 'Bizi etkilemez ' denilen ekonomik krizin Türkiye'de de etkisini gösterdiğini ifade ederek, krizin bedelini geçmişte olduğu gibi en çok fakirlerin, işsizlerin ve işçilerin ödediğini söyledi.

Normal zamanlarda girdilerden, işçi maliyetlerinden şikayet eden işverenlerin büyük bölümünün, krizi bahane ederek işçi çıkarmaya başladıklarını savunan Atalay, şöyle konuştu:

'Konfederasyonumuz ve ona bağlı sendikalarımızın örgütlü olduğu bazı iş kollarında işten çıkarmalar, ücretsiz izin uygulamaları ve düşük ücret uygulamaları artmaktadır. Bu, özellikle Bursa'da yaygınlaşmaktadır. Bu işin en kolay yolunun insan çıkarmak olduğunu sanarak, işçi çıkarmaya devam ediyorlar. Resmi rakamlara göre, Bursa'da 38 bin kişi işten çıkarıldı. Bu büyük bir rakam' diye konuştu.

Atalay, işçi çıkarmanın krizden kurtulmak için çare olmadığını, kriz döneminde işsizleştirmenin, sistem açısından bir intihar olduğunu dile getirerek, krizden ancak istihdam ve üretim artırılarak kurtulunabileceğini vurguladı.

'BU GEMİ BÖYLE GİTMEZ, GİTMEMELİ'

Hükümetin krize karşı önlemler paketi hazırladığını, bu süreçte Türk-İş olarak yetkililerle görüştüklerini anlatan Atalay, şunları söyledi:

'Türk-İş olarak Hükümetten talebimiz, işverenlere verilecek kredinin, (Sana 2-3 sene karşılıksız kredi veriyorum. Bir tane işçi çıkarmayacaksın. İşçinin maaşını da verdiğim bu krediden ödeyeceksin) şartına bağlanması. Hükümetin işçiye ve işverene yapacağı en büyük katkı bu olur. İşveren o parayı başka yerde kullanamamalı. Metal iş kolunda, tekstil iş kolunda arkadaşlarımız bedel ödemeye devam ediyor. Bu, toplumsal anlamda sıkıntı yaratır. İşverenler de ülkeyi idare edenler de buna dikkat etmek mecburiyetindedir. Son zamanlarda alabildiğine işçi çıkarma haberleri geliyor bize. Bu yol doğru bir yol değil, iyi bir yol değil, çıkar bir yol değil. İşverenlerimiz bundan bir an önce vazgeçmeli. Hükümet bu doğrultuda onlara yaptırım uygulamalı.

Bursa'da işten çıkarılan işçi sayısı 38 bin. Onun dışında özellikle sanayisi olan İstanbul, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya bölgelerinde işten çıkarılan işçi sayısı, resmi olmamakla birlikte takriben 75 binin üzerinde olarak görünüyor. Bu daha işin başı. Yani, bu gemi böyle gitmez, gitmemeli. Bunun bedelini işverenler de öder, ülkeyi yönetenler de öder, biz zaten çalışanlar olarak bedelini ödemeye devam ediyoruz. Krizden çıkmanın yolu işçi çıkarma değil, işçi çalıştırmaktır. Hükümet moral verici, işverenlerimiz sağduyulu davranacak, biz de sendikalar olarak üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaya devam edeceğiz"