BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.064,63
HABER /  EKONOMİ

Kriz zorundan mucit oldular

Bir temizlik ürünleri şirketi, kriz nedeniyle makinayı alamayınca, çareyi o makinayı kendi ekibi ile yapmakta buldu.

Abone ol İzmir'de temizlik ürünleri üreten bir fabrika, ekonomik kriz nedeniyle maliyeti artan üretim hattını geliştirecek makineyi kendisi yaptı.

Viking Temizlik ve Kozmetik A.Ş, kriz sonrası şirketlerin maliyetlerini düşürmek için başvurduğu yaratıcı çözümlere örnek bir projeyi tamamladı.

Şirket yönetim kurulu üyesi Muhittin Avcı, şirketin, yeni üretim tesislerinde üretim hatlarını bir süre önce yenilemeye başladığını anlattı. Bu kapsamda önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Avcı, üretim hattının önemli bir parçası olan çamaşır suyu, kireç çözücü gibi maddelerin ambalajlanması işini yürüten korozif dolum hattının kurulması konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Bu hattın yazılım ve makinesiyle birlikte İtalya'dan ithalinin düşünüldüğünü, ancak maliyetin döviz kurlarındaki değişimle birlikte yükseldiğini kaydeden Avcı, şu bilgileri verdi:

''Yeni dolum hattını kurmak üzere yurt dışından teklif istedik. Gelen üç teklifin maliyeti çok yüksekti. Üretim ekibimiz bu makineleri kullandığı için çalışma sistemine hakimdik. 'Neden istediğimiz makineyi biz üretmeyelim' dedik. 8 kişilik bir ekiple çalışmaya başladık. Fabrikamız içinde ayrı bir bölümde makine hattının planlarını çizerek, yüzde 90 yerli malzemeyle üretime başladık. Tam otomatik özelliğe sahip makinenin yazılımını da kendimiz yaparak 5 ay gibi bir dönemde tamamlamayı başardık.''

Üretim aşamasında projenin başarısız olacağından endişe duymadıklarını belirten Avcı, sonucun başarılı olacağına inandıklarını ve çıkan sonucun beklediklerinden de iyi olduğunu ifade etti. Ürettikleri hattın fabrikadaki diğer makinelere göre daha yüksek verimle çalışabildiğini bildiren Avcı, ''Makineyi İtalya'dan almış olsaydık 260 bin doları aşan bir ödeme yapmak durumunda kalacaktık. Biz kendi bilgimiz, emeğimiz ve ekibimizle aynı makineyi 90 bin dolara çıkardık. Kriz şartlarında bu makineyi almak pek akıllıca değildi. Yaşanan finansal sıkıntı bize makine yapmayı da öğretti'' dedi.

Avcı, projeyi TÜBİTAK'a da sunduklarını, bir hakem heyetinin makineyi incelediğini ve olumlu gördüğünü belirterek, gelecek dönemde yapacakları projeler için TÜBİTAK desteği sağlamak istediklerini kaydetti.