BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,35
ALTIN 3.063,25
HABER /  DÜNYA

Kriz Türkiyeye yaradı

Avusturya'nın Die Presse gazetesi, karikatür krizinin Türkiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu öne sürdü.

Abone ol

"Avrupalılar'ın Yeni Gözdesi" başlığıyla verilen haberde, "Tartışmalı aday ülke, Muhammed karikatürlerinin yol açtığı krizde, Batı ile İslam dünyası arasında aktif bir arabulucu rolü üstlendi" ifadesi yer aldı.

Avusturya'da yayınlanan 128 bin tirajlı liberal sağ eğilimli Die Presse gazetesinde, "Avrupalılar'ın Yeni Gözdesi" başlığıyla verilen haberde, karikatür krizinin, Türkiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu iddia edilerek, "Ankara'daki hükümet, karikatür krizindeki arabuluculuk rolünden yarar sağlıyor" denildi. Haberde, "Daha birkaç ay önce şüpheler baskın çıkıyordu ama şimdi birçok AB hükümeti Türkiye'ye umutla bakıyor. Tartışmalı aday ülke, Muhammed karikatürlerinin yol açtığı krizde Batı ile İslam dünyası arasında aktif bir arabulucu rolü üstlendi. Birkaç haftaya kadar somut giriş müzakerelerine başlayacak olan Türkiye için bu, bir profil belirlemek yolunda beklenmedik ve sevindirici bir fırsat" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'ye eleştirel gözle bakan Avusturya'nın bile şimdi yoğun bir şekilde Ankara ile temas arayışına girdiğini öne süren gazete, haberde şu ifadeleri kullandı:
"AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türk meslektaşı Abdullah Gül'den resmen, Batı ile İslam toplumları arasında 'yapıcı bir diyalog' kurulabilmesi için somut önerilerde bulunmasını rica etti. Gül bu nedenle, AB Troykası ile bir araya gelmek üzere 8 Mart'ta Viyana'ya gelecek. Dışişleri Bakanı, 10-11 Mart tarihlerinde Salzburg'ta yapılacak olan AB Dışişleri Bakanları toplantısına da katılacak. Muhafazakar AK Parti'den olan politikacı, 'Medeniyetler Paktı'nın nasıl gerçekleştirileceğine dair önerilerde bulunacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero sonbaharda, İslam toplumları ile Batılı toplumlar arasındaki anlayışın güçlendirilmesi için bu projeyi önermişlerdi."

Karikatürlerin yol açtığı protestolar başlar başlamaz Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin "medeniyetler paktının avukatı" olduğunu söyleyerek, ülkesinin arabuluculuk rolünün altını çizdiği belirtilen haberde, "Erdoğan, Zapatero ile birlikte yazdığı, sonradan Herald Tribune'de yayınlanan bir mektupta da bunu açıkça belirtmişti. Başbakan mektupta, 2 tarafı da 'soğukkanlılığa ve sorumluluğa' davet etti. Ankara, Türkiye'deki gösterilerde de taşkınlık yapılmasını önleme konusunda yoğun çaba harcadı. Gerçekten de şimdiye kadar Danimarka'da yayınlanan karikatürler konusundaki tüm gösteriler barışçı bir ortamda gerçekleşti. Türkiye'nin angajmanı, AB'de etkisini gösterdi. Almanya'da Türkiye'ye kuşkulu bakan CDU bile Ankara'daki hükümetin 'soğukkanlı tutumuna' ilişkin övücü bir ifade kullandı. Birlik partilerinin federal grup sözcüsü Eckart von Klaeden geçenlerde, 'Artık Türkiye'nin AB'ye katılmasının hem iç, hem de dış politika açısından Almanya'nın çıkarına olduğu besbelli' dedi" ifadeleri yer aldı.

Danimarkalılar'ın da Türkiye'nin bu tutumundan memnun olduğunu ifade eden Die Presse gazetesinin haberinde, "Başbakan Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin arabulucu olması ve Gül'ün AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Salzburg'a davet edilmesi fikrini 'son derece olumlu' karşıladığını ifade etti. Hala sürmekte olan karikatür krizi göz önünde bulundurulacak olursa, Gül'ün AB'li politikacıların ve Avrupa kamuoyunun olumlu dikkatini üzerine çekeceğinden yola çıkabiliriz. Türkiye'nin de zaten şimdi buna ihtiyacı var, çünkü AB ile somut müzakereler şu sıralarda başlayabilir" denildi.