Intercity global krize rağmen, Japonya'nın en büyük şirketler topluluğu Mitsubishi Grubu'nu Türkiye'ye getirdi.
Abone olAraç/filo kiralama, yeni adıyla operasyonel kiralama sektöründe Türkiye'nin lideri İntercity'yi dünya firması yapacak ortaklık anlaşması Intercity ve Mitsubishi Grubu arasında imzalandı.
İmza töreni nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Intercity Genel Müdürü Vural Ak, yeni ortaklıkla Intercity'nin, yaklaşık 4 yılda 3 milyar dolarlık yatırım yapacak.
EN BÜYÜK JAPON YATIRIMI
Ortaklığın, Mitsubishi Grubu'nun iki şirketi Mitsubishi Corparation ve Mitsubishi UFJ Lease & Finance şirketi ile yapıldığını kaydeden Vural Ak, Mitsubishi Grubu'nun Intercity ile birlikte bugüne kadar Türkiye'ye yapılan en büyük Japon yatırımının ortağı haline geldiğini ifade etti. Ak, bu yatırımın Intercity'nin yanısıra, aynı zamanda Türkiye'ye ve Türkiye'nin geleceğine yapılmış uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
HEDEF DÜNYADA İLK 10
Logosunu ve vizyonunu Mitsubishi ile yenileyen Intercity'nin operasyonel kiralama işini sadece otomobili değil diğer motorlu araçları da kapsayacak şekilde genişleteceğini anlatan Vural Ak, 'Sınırlı sermayenin opsiyonel kullanılması gerektiği bir dönemde araç satın almaktan yüzde 20-30 daha avantajlı olan kiralama sisteminin daha da gelişeceğini düşünüyoruz. 3-7 yıl gibi süreçte 100 bin araç sayısına ulaşmayı ve sektörde dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedefliyoruz' dedi.
2. EL ARAÇ İHRAÇ EDECEK
Türkiye'deki 12 milyon adetlik aracın yaklaşık 3 milyon adedinin kurumlara ait olduğunu belirten Vural Ak, 'Şirketlerin bizim sektöroden kiraladığı araç sayısı 120 bin. dolayısıyla bu alanda büyüme potansiyeli var. Komşu ülkelerde ikinci yıldan itibaren araç kiralama işine girmeyi, üçüncü yıldan itibaren de ikinci el araç ihraç etmeyi hedefliyoruz' diye konuştu. Intercity Genel Müdürü Vural Ak, 2008 yılını 27 bin araç filosu ve 240 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin geleceğine güvendiğimiz için geldik
Mitsubishi Corporation Başkan Yardımcısı Hideshi Takeuchi, Türkiye'nin ve İntercity'nin geleceğine güvendikleri için bu yatırıma imza attıklarını söyledi. Türkiye'deki ekonomik skışıklığın küresel krizle örtüştüğünü ancak bu durumu geçici gördüklerini anlatan Takeuchi, 'Türkiye dinamik bir ekonomiye, genç bir nüfusa sahip. Kriz ortamında böyle bir el uzatmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. daha yapacak çok işimiz var' dedi. Takeuchi,, 'Mitsubishi'nin Türkiye'de başka yatırımları olabilir mi?' şeklindeki bir soruya da, 'Mitsubishi'nin bünyesindeki şirketler ayrı bir şirket gibi kendi başına karar verirler. O yüzden yatırımlara o şirketler kendileri karar verecekler. Biz Türkiye'nin geleceğine uzun vadeli olarak bakıyoruz' karşılığını verdi. Intercity bu anlaşma ile filosunu 75 bin araçlık bir büyüklüğe getirmeyi ve yıllık 480 milyon dolar ciro yapan dünyanın en büyük 10 filo kiralama şirketinden biri olmayı hedefliyor.
Yüzde 51'i Vural Ak'da kaldı
Birleşme işlemi sonrasında Intercity'nin yeni ortaklık yapısı yüzde 51 Ali Vural Ak, yüzde 25 Mitsubishi Corporation (MC), yüzde 20 Mitsubishi UFJ Lease & Finance (MUL) ve yüzde 4 International Finance Corp. (IFC - Dünya Bankası) olarak şekillendi. Intercity, 2004'te de IFC ve Alman Kalkınma Bankası DEG ile yaptığı ortaklığı yapmıştı.
Yeni Şafak/Yılmaz Yıldız