BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

Kriz korkusuyla piyasalar tepetaklak!

Krizde derinleşme kaygıları yurtiçi piyasaları derinden sarsıyor! Piyasalardaki büyük çöküşün İMKB'ye yansıması da aynı şiddette oldu.

Abone ol

Krizde derinleşme kaygıları yurtiçi piyasaları derinden sarsıyor! Piyasalardaki büyük çöküşün İMKB'ye yansıması da aynı şiddette oldu.

ABD'den gelen beklenenin üzerinde iyileşme gösteren istihdam verisiyle kısmen toparlanan piyasalar daha sonra ABD'nin kredi notuna ilişkin söylentilerle yönünü yeniden eksiye çevirdi. İMKB 100 Endeksi de, Merkez Bankası'nın kararlarının yarattığı kafa karışıklığıyla yüzde 5.16 gerileyerek son 1 yılın en düşük seviyesinde kapattı.

ABD ekonomisi, Temmuz ayında 117 bin kişiye iş yaratarak, 85 bin olan beklenenin üzerinde performans sergiledi. İşsizlik oranı ise yüzde 9.2'den yüzde 9.1'e geriledi. Piyasalarda, bu haberle ilk etapta olumlu hava esti ve hem küresel borsalarda hem de içeride kur tarafında TL'nin yaşadığı değer kaybı kısmen geri aldı.

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN SÜKUNET ÇAĞRISI
Piyasalarda yaşanan büyük sarsıntının arıdndan ekonomi bürokrasisi ve yönetimi, 'sakin olun' mesajı veriyor. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..

Ancak daha sonra hava yeniden negatife döndü ve İMKB'deki satışlar yüzde 6'yı geçti. Endeks günü yüzde 5,16 değer kaybıyla 56,265 puandan kapatırken, haftalık kaybı da yüzde 9.7 oldu.

Kur tarafında ise dolar/TL yüzde 0.3'lük yükselişle 1.7350, euro/TL ise 0.4'lük artışla 2.4660 seviyesinde bulunuyor.

PİYASALAR KRİZ KORKUSUYLA TOZ DUMAN

Uzmanlar içerideki düşüşün etkili olmasında Merkez Bankası'nın faiz kararının yarattığı endişenin önemine dikkat çekiyor.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede 'Bugün de dün olduğu gibi yüksek işlem hacmiyle düşüyoruz. 58 bin seviyesi kritikti. Dün Merkez Bankası'nın oyun planını değiştirmesi ve bugünkü açıklamaları piyasalardaki endişeleri biraz daha artırdı" dedi.

Daha sonra piyasada S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürebileceğiyle ilgili söylentilerin yayılmasıyla yurt dışındaki toparlanma da tekrar geri döndü.

58 BİNE DİKKAT!

PETROL DÜZELDİ, ALTIN REKORA DOYMUYOR
Dünya ekonomisindeki büyümeye yönelik kaygılarla gerileyen hisse senetleri piyasasına karşılık, petrolde sert düzeltme yaşanıyor. Yıl içerisinde 114 dolara kadar çıkan petrol yüzde 5'in üzerinde değer kaybederek 85 dolar seviyelerine kadar geriledi. Zirveye göre kayıp ise yüzde 25'e ulaştı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da dün 5,98 dolar (yüzde 5,3) azalarak 107,25 dolardan kapandı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı Eylül ayı teslimi ise bugün düne göre 25 sent artarak 107.50 dolardan işlem görüyor.

ALTIN KARARSIZ KALDI!

Dün altında da düzeltmeler yaşandı. Elektronik işlemlerdeki fiyat hareketleri de baş döndürdü. Zikzaklar içinde kararsız bir seyir izleyen altın 5 dolarlık bir kayıp yaşayarak 1.660 doların altına geldi. Fakat aynı seansta 1.685 dolar/ons görülerek rekor da kırıldı. Bugünkü işlemlerde altın 1.665 dolar/ons'tan işlem görüyor.

Kapalıçarşı'da bugün ise yeni rekor haberleri geldi. Cumhuriyet altını bu sabah itibariyle 625 lirayı geçerek rekorunu yeniledi

Garanti Yatırım Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven piyasalardaki son dalgalanmaları Habertürk'e değerlendirdi. Mevcut seviyelerden tepki alımlarının gelebileceğini ifade eden Yurtdaşseven şöyle devam etti:

"Gelecek olan bu tepki alımları piyasadan çıkış için bir fırsat olabilir. Çünü genel görünüm olumsuz. İMKB 58 bini geçerse olumlu bir tepki oluşabilir. Eğer bu olmazsa pozisyon boşaltmakta fayda var. Şu anda herkes nakide geçiyor. Ve bu anlamda mevduat tercih edilebilir. Altın yatırımını önermiyorum. Çünkü dün borsalar düşerken altın da düştü. Altın yatırımcısı da nakide döndü. Bu yüzden bu seviyeleri önermiyorum. Alım için 1.630 dolar seviyeleri uygun olabilir."

"DÖVİZ YAKIN ZAMANDA GEVŞEMEZ"

ING Bank Kıdemli Ekonomist Muhammet Mercan, dolar kurundaki aşırı dalgalanmaya dikkat çekerek liranın zayıf seyrini sürdüreceğini aktardı. "Merkez Bankası'nın izlediği politikalar ışığında TL zayıf kalmaya devam edecek" diyen Mercan, dolar/TL kurunun 1.75'i test edeceğini ve 0.5 dolar+0.5 Euro'nun birleşimiyle oluşan sepet kurun ise 2 seviyelerine gerilemesinin ise yakın zamanda gerçekleşmeyeceğine vurgu yaptı.

"RİSKTEN UZAK DURUN"

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise gelişmeler kapsamında şunları aktardı:

"Küresel mali piyasalar dün oldukça olumsuz bir seyir izledi. "Kara Perşembe" olarak nitelendirebileceğimiz bir gün geçirdik. Mali piyasalar bu sabaha da pek parlak bir seyirle başlamadı. Yurt dışında artan risk algılamaları doğal olarak Türk mali piyasalarını da olumsuz etkiliyor. Son birkaç gün içinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında önemli değer kayıpları yaşanıyor. Bu kayıpların temel nedeni küresel bazda riskten kaçma davranışı. Ancak, bu süreç içerisinde TCMB'nin attığı adımların neden olduğu belirsizliklerin de bir miktar etkili olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu konuya sonra değinebiliriz ancak TCMB bugün de birçok yeni adım attı.

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yurt dışı piyasalardaki gelişmeler belirleyici olacak. Çift dip, resesyon ya Euro bölgesinde bazı ekonomilerin iflas riskiyle karşı karşıya kalması durumunda, küresel mali piyasalardaki satış baskısının daha da artabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Türkiye cephesine dönersek, makro ekonomik olarak göreceli anlamda çok daha iyi bir durumda olduğumuz açık.

TCMB'nin para politikasında çok ani bir değişime gitmesi kısa vadede belirsizliklere neden olsa da, korkularında haklı çıkması durumunda Türkiye ekonomisini yurt dışı risklere karşı koruyucu bir rol üstleneceğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu nedenle de Türkiye ekonomisine ilişkin büyük resmin göreceli olarak iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak, kısa vadede ciddi belirsizlikler var ve bu nedenle de riskten uzak durmakta fayda var. TCMB'nin döviz satım ihale miktarı çok az kalsa da başka kanallardan ve sözlü olarak yaptığı müdahaleler nedeniyle TL'deki değer kaybının sınırlı kalacağını düşünmeye devam ediyoruz. Döviz piyasası sakinleştikçe şu anki para politikası uygulamasının faizler üzerindeki olumlu etkisini görmeye başlayacağız. Ama kısa vadede yurt dışına odaklanmakta fayda var..."

DÜNYADA BÜYÜK ÇÖKÜŞ!
DETAYLI BİLGİ DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN!...

[PAGE]

DÜNYADA BÜYÜK ÇÖKÜŞ!
BUNU EN SON 2008'DE GÖRMÜŞTÜK...

Dünya ekonomisine yönelik endişeler giderek derinleşiyor. Büyük çöküşün sinyalini zaten hafta başında almıştık. Fakat en şiddetli sarsıntı dün hissedildi. Dünya borsaları topyekün "ikinci dip geliyor" dedi ve yeni bir düzeltme başladı. Bu endişeyle birlikte piyasalardaki satışlar 2008 krizini andırır nitelikteydi. Öyle ki ABD borsalarındaki bir günlük düşüşler bu krizin ardından en kötü perforfmansa işaret ediyor.

Yatırımcı dün adeta bütün varlıklardan çıkara nakde döndü. Dünya piyasalarıdnaki kaybın 4.5 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Amerika'ya tüm göstergelerin rengi kırmızı. Hem de öyle böyle değil! Yüzde 5'leri geçen düşüşlerden bahsediyoruz...

BÜYÜME ENDİŞESİ TAVAN YAPTI, ÇÖKÜŞ HIZLANDI

Dünya ekonomisine ilişkin büyümeye yönelik soru işaretleri global borsalarda sert satışlara neden oldu. Avrupa'da yüzde 4'e yaklaşan satışlar görüldü. Avrupa'daki krizin İspanya ve İtalya'ya yayılabileceği endişesi ile piyasaların dengesi bozuldu.

PEKİ PİYASALARDA SON DURUM NE?

Avrupa borsaları güne düşüşle başladı. Borsalardaki sert düşüşte, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı endişeleri ile ABD ekonomisindeki zayıf büyüme kaygıları etkili oldu.

Açılışta, Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 3,05 (161,20 puan) değer kaybederek 5.232,94 puana geriledi.

Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 3,91 azalarak 6.163,98 puan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 3,07 azalarak 3.218,39 puan oldu.

İtalya'da Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 3,5, İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 2,40 oranında değer kaybetti.

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi ise yüzde 2,8 oranında değer kaybederek 961,45 puana geriledi ve 2010 yılı mayıs ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Avrupa kanadından gelen açıklamalar ve teyakkuz havası piyasardaki harareti bir miktar aldı. Ve izlenen süre sonunda kayıpların azaldığı görüldü. Buna bağlı olarak yüzde 6'ya yakın kayıp yaşayan Fransız borsasının kaybı yüzde 1 seviyelerine geriledi. Diğer Avrupa borsaları da bir miktar toparlandı fakat kayıplar hala yüzde 2'nin üzerinde.

DÜN NE OLMUŞTU?

Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi dün yüzde 3,43 (191,37 puan) değer kaybederek, günü 5.393,14 puandan kapatmıştı.

Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 3,40 (225,83 puan) azalarak 6.414,76 puan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi de yüzde 3,90 (134,59 puan) azalarak 3.320,35 puandan kapanmıştı.

İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 3,89, İtalya'da Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 5,16, Hollanda'da Amsterdam Borsası'nda AEX Endeksi yüzde 3,17 ve Zürih Borsası da yüzde 3,61 değer kaybıyla günü tamamlamıştı.

Avrupa borç krizinin etkisiyle piyasalardaki belirsizlik devam ederken, Madrid borsası IBEX 35 günü yüzde 3,89'luk düşüşle, son 1 yılın en düşük seviyesinde kapattı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet'in bugün basına yaptığı açıklamada, ECB'nin yeniden tahvil satın almaya başlayacağını ve finans sistemindeki istikrarı garanti edebilmek için gelecek haftadan itibaren 6 ay vadeli yeni bir kredi ile piyasalara likidite sağlanacağını söylemesi, Avrupa borsalarını rahatlatmadı.

Trichet, hiçbir zaman durdurulmadığını vurguladığı tahvil alımlarının yaklaşık 4 aylık bir aranın ardından hangi ülkelerden satın alınacağının ismini vermese de İspanyol ekonomi uzmanları, büyük olasılıkla İtalya ve İspanya'dan söz edildiğini savundu.

ECB Başkanı Trichet'in açıklamalarına rağmen, borç krizinin yaşandığı ülkelerin başında gelen İspanya'daki Madrid borsası IBEX 35, günü yüzde 3,89'luk düşüşle ve son 1 yılın en düşük seviyesinde kapattı. İspanyol borsasında işlem gören büyük İspanyol bankalarından Santander'de yüzde 4,4, BBVA'de ise yüzde 4,1'lik düşüş görüldü.

AMERİKA'DA KAYIPLAR YÜZDE 5'İ AŞTI

Wall Street'te endekslerde kayıplar yüzde 5'i aştı. Dow jones endeksi 500 puanın üzerinde düştü. Amerikan borsaları global resesyondan sonraki en kötü performansını sergilerken bu yılki tüm kazançlarını geri verdi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.31, Nasdaq endeksi yüzde 5.08, S&P ise yüzde 4.78 değer kaybetti.

Amerika piyasalarında görülen bu düşüş, kapanışın ardından Asya piyasalarına da sıçradı. ABD ekonomisinin ikinci bir resesyona doğru gittiği, Avrupa'da borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı endişelerinin tetiklediği global hisse senedi satışları, Wall Street'ten Asya borsalarına yayıldı. Hindistan'ın Sensex Endeksi Haziran 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, Hong Kong, Tokyo, Sidney ve Seul borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Japonya hariç MSCI Asya Endeksi, yüzde 2.1 düşüşle Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Nikkei 225 Endeksi'nde yüzde 4, Seul Kospi Endeksi'nde yüzde 3.5, Bombay Sensex Endeksi yüzde 2.5 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 5'e yakın kayıplar görülüyor.