Ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan’da, krizin patlak verdiği 2009 yılından bu yana bankaların borçların kırpılması planının (PSI) uygulaması ve geri ödenmeyen krediler nedeniyle 100 milyar avro zarara uğradığı bildirildi.
Abone olEkonomik darboğazda bulunan Yunanistan’da, krizin patlak verdiği 2009 yılından bu yana bankaların borçların kırpılması planının (PSI) uygulaması ve geri ödenmeyen krediler nedeniyle 100 milyar avro zarara uğradığı bildirildi.
Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, PSI uygulaması ve devlet kurumlarına verilen krediler bankaları 45,3 milyar avro zarara uğratırken, geri ödenmeyen kredilerden olan kayıp ise 45 milyar avro olarak belirlendi. Bankalar ayrıca, PSI uygulamasına dahil edilen tahvil takas programı kapsamında kendi tahvillerini “gönüllü” olarak yeniden satın almalarıyla da yaklaşık 10 milyar avro zarar etti.
Yunan bankalarının kredi finans kurumlarının yeniden sermayelendirilmesiyle ilgili ihtiyaçlarının 20 Şubat'tan sonra belirleneceği belirtildi. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu tarafından 2012 yılında Yunanistan’a verilmesi kararlaştırılan ikinci kurtarma paketi kapsamında hayata geçirilen “saç tıraşı” diye anılan PSI uygulaması ve özel sektörün elindeki tahvillerin Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) yardımıyla düşük fiyatlarla geri alınması işlemiyle birlikte Yunanistan’ın borcunun yüzde 50’sinden fazlası silinmişti.
Borçların kırpılması planın uygulanması öncesinde sermaye artırımını hedefleyen Yunan Alpha-Eurobank Türkiye'deki hisselerini, Pireos Bank ve Agricultural Bank of Greece de Mısır, Romanya ve Avustralya'daki hisselerini satışa çıkarmıştı.