BIST 9.916
DOLAR 35,14
EURO 36,63
ALTIN 2.965,02
HABER /  EKONOMİ

Kriz kahinini korkutan 6 şey

Kriz Kahini Nouriel Roubini küresel ekonomiyi raydan çıkarabilecek 6 endişesini sıraladı.

Abone ol

2008 krizini bilmesi nedeniyle 'Kriz Kahini' olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, küresel ekonomiye yönelik endişelerini sıraladı.

New York'ta Aberdeen Portföy Yönetimi'nin düzenlediği toplantıda konuşan Roubini, küresel ekonomideki birçok riskin azalmaya başladığını belirtse de, ekonomideki bu iyiye gidişi raydan çıkarabilecek unsurlar olduğunu belirtti.

Roubini, 6 endişesini şöyle sıraladı:

1. Çin'deki sert düşüş. Roubini, Çin'in çöküşüne inanmasa da dünyanın ikinci büyük ekonomisinde sürpriz bir düşüş olabileceğini söyledi. Roubini, bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 7, gelecek yıl ise hafif düşüşle yüzde 6,5 büyümesini bekliyor.

2. Fed'in çok hızlı hareket etmesi. Yatırımcılar Fed'in faiz oranlarını gelecek yıl artırmaya başlayacağı ve gelecek birkaç yıl normale dönüşün yaşanacağı tahmininde bulunuyor. Ancak Roubini'ye göre burada ufak bir sorun var, Amerikan ekonomisi hızlanırsa enflasyon problemi ortaya çıkacak, bu da Fed'in faiz oranlarını daha erken ve daha hızlı artırmasına yönelik baskı yaratacak.

3. Fed'in çok yavaş hareket etmesi. Fed faiz oranlarını artırmada çok yavaş hareket ederse varlık balonu oluşabilir.

4. Gelişmekte olan piyasalar yeni bir sorunla karşı karşıya kalabilir. Daha kırılgan olan bazı gelişen ülkelerde koşulların geliştiğini belirten Roubini ancak bu ülkelerin gelişmesinde rol oynayan bazı faktörlerin de şu anda olumsuz etki yarattığını söyledi.

5. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin kızışması. Yatırımcılar yeni bir soğuk savaş konusunda rahat. Ancak tansiyon yükselirse Amerika ve Avrupa'yı içine alacak çok daha büyük bir sarmal haline gelebilir. Roubini "Rusya batıya gaz arzını kesme konusunda yaptırım uygulayabilir. Bu çok düşük bir olasılık ancak akılda tutulması gerekeir" dedi.

6. Çin'in yükselişi. Roubini'ye göre dünyanın Çin'in ekonomik, politik ve askeri büyümesine nasıl tepki vereceği çok önemli.