Küresel ekonomiye yönelik felaket tahminleriyle bilinen yatırım danışmanı Marc Faber hükümetleri uyardı
Abone olKüresel ekonomiye yönelik felaket tahminleriyle bilinen yatırım danışmanı Marc Faber, hükümetlerin son krizde aşırıya kaçan müdahalelerinin dünya ekonomisinin işleyişi için adeta 'kanser' riski yarattığı uyarısında bulundu.
'Belirsizlik, hızlı yükseliş ve kötü son' adlı çok satan kitabın yazarı da olan Faber, CNBC ile yaptığı söyleşide, "Hükümetlerin finansal sistemde yayılan kanser hücreleri haline geldiğini düşünüyorum" dedi.
Faber sözlerine, "Bence aşırıya kaçan müdahale en büyük problemi oluşturuyor. Bir hükümetin müdahalesi ne olursa olsun genellikle özel sektördekinden daha kötü bir sonuç ortaya çıkarıyor" diyerek devam etti.
İŞARETLERİ ENGELLİYOR
Ünlü yatırım danışmanı, piyasaların ters giden bir şey olduğu zaman genellikle bunun işaretini verdiğini ancak tıpkı Avrupa Merkez Bankası (ECB), Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) gerçekleştirdiği tahvil alımlarında olduğu gibi yönetimlerin baskısıyla yapılan müdahalelerin, bu işaretlerin ortaya çıkmasını engellediğini söyledi.
Hükümetler tarafından yapılan her türlü müdahalenin olumsuz ve istenmeyen sonuçları olduğuna dikkat çeken Faber, müdahalede bulunulduğu takdirde piyasanın önünde sonunda bunu saf dışı bırakacağını ve işlerin rayından çıkacağına da işaret etti.
Uygulamaya konulan teşvik paketlerinin ekonomik göstergeleri bozduğunu ve bunun da hisse senedi piyasalarında oynaklığa neden olduğunu söyleyen Faber, 'nin yeni bir teşvik paketine başvuracağı tahmininde de bulundu.
TEŞVİKLERİ ELEŞTİRDİ
Daha önce likiditeyi artırmak için uygulamaya konulmuş teşvikleri destekleyenler, bu tedbirler olmasaydı küresel ekonominin daha fazla işsiz ve daha çok iflas eden şirket nedeniyle şimdikinden daha kötü durumda olabileceğini savunuyor.
Faber bu noktada ise, "Evet, bu tip argümanlar bana tanıdık geliyor... Keynesyen politikaları savunanların hepsi şimdi buhran yaşıyor olabilirdik diyeceklerdir. Ancak, bunun doğru olabileceği konusunda benim şüphelerim bulunuyor" dedi.
‘DEFLASYON TEHLİKESİ YOK’
Diğer taraftan bazı ekonomistlerin deflasyon konusunu öne çıkarmalarına rağmen, Faber buna da karşı çıkarak İngiltere'de enflasyonun yüksek olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerde de gıda fiyatlarının yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti.
Faber, "İnsanlar bana Japonya'daki büyük deflasyondan bahsediyorlar ancak neden gidip bir günlerini Tokyo'da geçirmiyorlar? Bu şehir hala dünyanın en pahalı şehri durumunda" dedi.
Ünlü kahin yaptığı söyleşide daha önce bahsetmiş olduğu, gelecek beş ile on yılda son krizden daha derin bir krizin yaşanacağı görüşünü de yeniden hatırlattı. Kahin, buna gerekçe olarak ise yaşanan borç sorununa gerçek anlamda çözüm bulunmadan paspasın altına itilmesini gösterdi.