BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

Kriz işsizlerine eğitim programı

Çelik'e göre kriz kısa sürede aşılacak. Bu nedenle özellikle bu dönemde işini kaybeden personelin eğitileceğini söyledi.

Abone ol Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Bu kriz sürecini aşma konusunda şu anda Bakanlar Kurulu'na takdim ettiğimiz ve kısa çalışma ödeneği çerçevesinde değerlendirmemiz devam ediyor. Onu da kısa süre içerisinde sonuçlandırma talebindeyiz'' dedi.

Bakan Çelik, Ankara Sanayi Odası (ASO) ile İş-Kur arasında imzalanan ''Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programı''na ilişkin protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, yaşanmakta olan global krize değinirken, bunun bir kriz olduğunu ve gelip geçici bir durum oluşturduğunu söyledi.

Hiçbir krizin kalıcı olmadığını vurgulayan Çelik, önlerinde bulunan yaklaşık 9 aylık sürenin dayanışma içerisinde geçirilmesi gerektiğini anlattı. Yaşanan kriz nedeniyle öncelikle işçinin kapının önüne konulmasının doğru olmadığını belirten Çelik, en son açıklanan işsizlik rakamlarının yüzde 10'un biraz üzerinde olduğunu hatırlattı. Ekonomideki makro rakamların pozitif olmasına karşın, işsizlikte istenenin yakalanamadığına işaret eden Çelik, kırdan kente göçün artmasının işsizlik rakamlarının artmasına olumsuz katkıda bulunduğunu kaydetti. Çelik, 5 yıl içerisinde 1 milyon 800 bin kişinin kırdan kentlere göç ettiğini, bunun da yaşanan işsizliği aşağı çekmede zorluklara neden olduğunu bildirdi.

İzledikleri politikalarla Türkiye İş Kurumu'nu (iş-Kur) silkeleyerek kendine getirecek ciddi kaynak transferleri yaptıklarını belirten Çelik, böylece İş-Kur'u asli görevini yerine getirir konuma ulaştığını anlattı. İş-Kur'a 300 milyon lira aktardıklarını belirten Çelik, geçen Mayıs ayından buna Türkiye'de meslek edindirme kursları açtıklarını ve bu kurslarda 30 bin gencin eğitildiğini bildirdi.

Türkiye'nin vasıflı eleman sorununu çözmesi gerektiğini belirten Çelik, bugün medyada İş-Kur'a kayıtlı işsiz sayısının 1 milyon olduğuna ilişkin haberler bulunduğunu ve bu rakamın doğru olduğunu söyledi. TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de 2 milyon 548 bin işsiz bulunduğunu belirten Çelik, bu işsizlerin tümünün İş-Kur'a kayıt olmasını istedi. Çünkü İş-Kur'un işsizleri mesleki eğitim formasyonuna kavuşturmak için çalıştığını anımsatan Çelik, işsizlerin bundan yararlanabilmeleri için kayıt olmalarının gerekliliğine değindi.

Bakan Çelik, İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin yüzdesine bakıldığında bunların yüzde 43'ünün hiçbir mesleki formasyona sahip olmayan gençler ve vatandaşlardan oluştuğuna dikkat çekti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

İstihdam çerçevesinde birçok düzenlemeler yaptıklarını da belirten Çelik, şunları söyledi:

''Bu kriz sürecini aşma konusunda şu anda Bakanlar Kurulu'na takdim ettiğimiz ve kısa çalışma ödeneği çerçevesinde değerlendirmemiz devam ediyor. Onu da kısa süre içerisinde sonuçlandırma talebindeyiz. Fakat nihai bir karar için yine değerli bakanlarımızla bir araya geleceğiz. O konuda da bir gelişme olursa inanıyorum ki çalışma hayatına veya işsizlik sorununa veya istihdamın korunmasına çok ciddi katkı sağlayacağız.''

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de imzalanan protokolün içeriğine ilişkin bilgiler verdi. Sanayide ihtiyaç bulunan 10 alanda ilk etapta 100 kişinin eğitileceğini belirten Özdebir, krizde işsiz kalanların eğitileceği kurslarla bir mesleği bulunan işsizlerin mesleki bilgi ve becerilerinin arttırılması, yeni bir meslek edinmeleriyle, meslek değiştirmelerine imkan sağlanacağını anlattı.

Özdebir, verilecek eğitimlerle işsizlerin daha iyi imkanlarla iş bulmalarının yanı sıra işsizliğin yarattığı psikolojik travmanın hafifletilmesinde de bu eğitimin etkile olacağını kaydetti. ASO'nun verilecek eğitimde yol ve yemek parasını karşılanacağını, eğitimlerin ilk etapta Sincan'daki 1. OSB'de verileceğini belirten Özdebir, projenin sekreteryasının da ASO tarafından yürütüleceğini bildirdi.