Başbakan Erdoğan'ın gündeminde terör ve ekonomik kriz vardı. Teröre artık yataklık edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, kriz için de bakın neler söyledi?
Abone olİNTERNETHABER
Başbakan Erdoğan Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu. Gündeminde terör ve ekonomik kriz vardı. Terörün tüm dünyayı tehdit ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Artık teröre yataklık etme dönemi bitmiştir" dedi.
Ekonomik krizin de ülkelere bir mesaj olduğunu söyleyen Erdoğan, krizin en az etki ile atlatılması için "dayanışmanın şart olduğunu" vurguladı.
İşte konuşmasından satırbaşları:
TERÖR TÜM DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR: "Unsurları ne olursa olsun şekillenecek yeni uluslararası düzenin tüm insanlık için özgürlükçü, barışçıl konulara hizmet edecek olması önemlidir. Dünyamızın yapıcı ve kalıcı barışa ihtiyacı vardır. Bu dönemde dünya düzeninin ayrışma ve bölünme üzerine değil birlik ve dayanışma üzerine dayalı olmasıdır. Kendi kısa vadeli çıkarlarını kovalayan bir anlayışın 21.yy'da yeri olmamalıdır. Dayanışmaya zarar verecek her türlü girişime karşı ortak bir tavır almamız kaçınılmaz hale gelmiştir.
Ortak sorunlara karşı samimi içinde hareket etme meselesi terörizmle mücadele etmede önem taşımaktadır. Terörizm belası ırtak mücadeleyle baş edilebilir. Terörün küreselleştiğini görmeyenler yarın kendilerinin de hedef olduğunu görecek ancak iş işten geçmiş olacaktır. Türkiye’nin mücadelesine duyarsız kalanlar bu terörün kendilerini de içten içe kemirdiğini fark edeceklerdir.
Terör geniş bir yelpazede tüm dünyayı tehdit ediyor. Aşırı milliyetçi akımları ve mali spekülatörler küreselleşmenin imkanlarını sonuna kadar kullanıyorlar. Bizler de onlar kadar bu imkanları kullanmalıyız. Artık çifte standart, teröre yataklık etme dönemi bitmelidir."
REFAH ADİL PAYLAŞILMIYOR: "Uluslararası sorunların temel kaynağını refahın adil paylaşılmaması oluşturuyor. Başkalarının felaketlerinden kendisine çıkar sağlayan yaklaşımlar yeryüzünden silinmelidir.Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca sorunların değil çözümlerin parçası olmayı bilmiş önemli başarılara imza atmıştır. Geleceğimizi tartışırken bazı değer ve ilkeleri hatırda tutmakta fayda görüyorum. Demokrasilerin gelişmesi burada önem taşıyor. Yerkürede bölgeler arasında gelir uçurumlarının giderilmesi yönünde mücadele edilmesi gerekiyor. Bu konuda yoğun çaba sarfedilmediği görülüyor.
Ekonomik kalkınma ve refah, küresel istikrardan doğrudan etkileniyor. Filistin İsrail bir iftilah içinde. Bu süreçte de bir dayanışma şart. Bu konuda gelişmiş ülkeler, özellikle gelişmekte olan ülkelere veya az gelişmiş ülkelere ellerini uzatmak zorundadırlar."
BU KRİZ ÜLKELERE MESAJ VERİYOR: "Son ekonomik krizin ülkelere verdiği bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bugün bu krizi dünya en az etki ile atlatabilir. Ama süreç böyle devam ederse ileride ortaya çıkacak krizlerde bu kadar şanslı olmayabiliriz."
DAYANIŞMA ŞART: "Biz zor olanı seçtik. Şu anda kriz var. Bu krizi kendisi için çıkara dönüştürmek isteyen kurum ve ülkeler var. Bu kurum ve ülkeler bedelini ağır ödeye. cektir. Burada fakir ülkeler üzerinden sömürü de olabilir. Bu süreçte dayanışma şartGelir dağılımındaki eşitsizlik, yoksuzluk, gıda ve su krizi gibi meselelere çözüm bulabilmek için herkesin fedakarlıkta bulunması gerekiyor. Dayanışma iş birliği ve birbirini anlama çabasına bir kez daha vurgu yapıyorum."