ABD'de başlayan ve dünya piyasalarını alt üst eden mali kriz, etkisini Çin'de de göstermeye başladı.
Abone olTüm dünyayı etkisi altına alan küresel finansal kriz Çin'i fena vurdu. Kriz nedeniyle ülkedeki oteller ve uçakların doluluk oranı büyük düşüş yaşarken, fuarların reyonları da eski günlerini arıyor.
Çin'de istihdam hükümetin en büyük önceliği. Üniversiteden yeni mezun olan milyonlarca Çinliye istihdam oluşturabilmek için Çin'in en az yüzde 8 büyümesi gerekiyor. Bundan dolayı yüksek hızlı büyüme de Çin'in birinci önceliği. Ancak Çin'in en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği ile ikinci büyük ticaret ortağı ABD'deki krizin etkisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'de talep daralmasına neden oldu.
KANTON FUARI SİNEK AVLIYOR
Bu daralma da ekonomide yavaşlama etkisi oluşturuyor. Pekin yönetimi ön gördüğü yüzde 9-10 ekonomik büyümenin altına düşmemek için bazı önlemlere başvuruyor. Bu kapsamda enflasyonun düşmesi ve ekonominin yavaşlamaya başlamasından dolayı hükümet küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi desteğini arttırma yoluna gidiyor. Çin'in en büyük fuarı konumundaki Kanton Fuarı olarak bilinen fuar, krizin en büyük hissedildiği yerlerin başında. Fuar ilk defa bu kadar az bir ziyaretçiyle dikkat çekiyor.
FABRİKALAR KAPANIYOR
Mali kriz, dünyanın üretim merkezi olarak bilinen Çin'deki fabrikaları kapattırmaya devam ediyor. Çin'in güneyindeki bir fabrikada çalışan bin 500 işçi gelecek hafta kapanacak fabrikalarından dolayı başka yerlerde iş arayacak. Resmi Xinhua ajansının haberine göre, BEP International Holdings Limited adlı Hong Konglu bir şirket, ihracatının büyük ölçüde düşmesinden dolayı Shenzhen şehrindeki fabrikasını kapatacağını açıkladı.
BÜYÜME HIZI DÜŞTÜ
Çin ekonomisinin yılın ilk 9 ayında yüzde 9,9 büyüdüğü ve büyüme hızının dünyadaki finans krizinin etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 9;a indiği bildirildi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu;nun açıklamasında, üçüncü çeyrekteki yüzde 9;luk büyümenin son 5 yılın en düşük seviyesi olduğuna işaret edildi. Çin ekonomisi yılın birinci çeyreğinde yüzde 10,6, ikinci çeyrekte yüzde 10,1 ve yılın ilk yarısında yüzde 10,4 büyüdü.
Çin borsası yatırımcı güveninin zayıflamasıyla, geçen yılki 6124 puanlık zirvenin yüzde 70;ine geriledi. Çin ekonomisinin yatırım ve tüketimle birlikte üç ana motorundan biri olan ihracat ilk üç çeyrekte yüzde 22,3 artarken, bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 düşüş gösterdi.