Ekonomik kriz, dünyayı resmen açlığa mahkum etti. Son rakamlara göre 100 milyon kişi aç kaldı.
Abone olBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Hafız Ganim, dünyada yetersiz beslenen ve açlık çeken insan sayısının mevcut küresel krizle 100 milyon artış göstererek bir milyarı aştığını bildirdi.
Ganim, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısı kapsamında düzenlenen bakanlar çalışma oturumunda yaptığı konuşmada dünyadaki en önemli sorunlardan biri olan gıda güvenliği sorununun gıda fiyatlarındaki son yükselişlerle beraber daha da artış gösterdiğini kaydetti.
Hafız Ganim, 2006 yılında gıda fiyatlarındaki artışla başlayan fiyat artış trendinin mevcut küresel krizle birlikte daha da yükseldiğini ve dünya nüfusunun altıda birini oluşturan beş yaşın altındaki her üç çocuktan birisinin açlık ve yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Halen en yüksek açlık oranının Güney Doğu Asya ve Afrika'da olduğunu dile getiren Ganim, İslam Kalkınma Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerde ise ortalama açlık oranının diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi durumda bulunduğunu ifade etti. Ganim, dünyada gıda fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde küresel krizin patlak verdiğini vurgulayarak, iki yıl öncesine göre gıda fiyatlarının yüzde 15'ten fazla artış gösterdiğini kaydetti.
Açlığın temel nedeninin, tarım sektörünün ihmal edilmesinden ve bu sektöre yeterli yatırım yapılmamasından kaynaklandığını anlatan Ganim, ülkelerin tarıma ortalama olarak yüzde 7 oranında katkı sağlayabildiklerini, bunun da yetersiz olduğunu bildirdi. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı aşmasının beklendiğini dile getiren Ganim, gıda ihtiyacının da yüzde 70 oranında artış göstereceğini kaydetti.
Ganim, İKT'nin tarım sektörüne daha çok kaynak ayırmasını, tarımsal yatırımlarda İslam Kalkınma Bankasının (İKB) rolünün artırılmasını, üye ülkelerin de sınır ötesi tarımsal yatırımlara girmeleri tavsiyesinde bulundu. Küresel mali ve ekonomik krizin gıda fiyatlarını, dolayısıyla gıda güvenliğini olumsuz etkilediğini belirten Ganim, “Dünyada yetersiz beslenen ve açlık çeken insan sayısı mevcut küresel krizle 100 milyon artış göstererek bir milyarı aştı” dedi.
2010'DA TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA İKİ TOPLANTI
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Kemal Madenoğlu da 24. İSEDAK toplantısında FAO ile işbirliği içinde İKT üyesi ülkelerde gıda güvenlik programları başlatılmasına karar verildiğini bildirdi. Alınan kararlara ve ortaya çıkan yol haritasına göre, İKT Genel Sekretaryası, İSEDAK Koordinasyon Ofisi, İKB ve FAO'nun bulunacağı bir komitenin oluşturulacağını hatırlatan Madenoğlu, bu komitenin İSEDAK'ın 26. toplantısına bir rapor sunacağını söyledi.
Madenoğlu, oluşturulan komitenin çalışmalarına başladığını ve İKB'den tarım ve su konularıyla ilgili bir toplantı düzenlemesinin istendiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu çalışmanın, prodüktivite potansiyeline sahip olan ama bugüne kadar atıl durumda kalmış olan alanların belirlenmesi, tarım gelirlerinin artırılması ve üye devletlerde yoksulluğun azaltılması gibi amaçlara hizmet etmesi beklenmektedir. Buna ilaveten önümüzdeki yıl tarım ve gıda güvenliği konusunda iki toplantı daha yapılacak. Bunlardan birincisi Sudan'ın ev sahipliğini yapacağı tarım konusunda gerçekleştirilecek bakanlar toplantısıdır. İkincisi ise İSEDAK'ın 26. toplantısından önce 'Gıda Güvenliği' başlığıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıdır.”