BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.964,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kritik zirve sonrası ilk açıklama

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun kritik terör zirvesinin ardından açıklamalar birbiri adına geldi

Abone ol

CHP'nin teröre karşı yol haritası önerisi devletin zirvesinden yanıt buldu.

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın görüşmesinden bir toplumsal mutabakat Komisyonu kurulması kararı çıktı. Kararın uygulanması için ise gözler görüşme önerisini reddeden MHP'ye çevrildi.

Kürt sorununu konuşmak için bir araya gelen Başbakan Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 1 saat sürdü.

AK Parti-CHP zirvesinden toplumsal uzlaşma sağlanması için bir komisyon kurulması kararı çıktı. Ancak bu yöntemin hayata geçebilmesi için MHP'nin de destek vermesi gerekiyor.

Kritik görüşmenin ardından CHP Genel Başkan yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik açıklama yaptı.

Faruk Loğoğlu, "4 parti CHP'nin önerisine evet derse AKP, bu öneriye sıcak bakacak. MHP'nin ikna edilmesi gerekiyor" dedi.

Görüşmenin ardından konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise toplumsal mutabakat komisyonunun MHP'nin karşı çıkması nedeniyle bir çıkmazda olduğunu vurguladı.fffff.jpg

FARUK LOĞOĞLU:GÖRÜŞME OLUMLU BİR ATMOSFERDE GEÇTİ. BİZİM ÖNERİLERİMİZİN BAŞLIĞI DEĞİŞTİRİLMEZ DEĞİL

Olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.Bu konuda MHP'nin katkısı mutlaka gereklidir. Bizim önerilerimizin başlığı değiştirilmez değil. Önemli olan 4 partinin katılacağı bir komisyon kurulması. Görüşmenin atmosferi gayet olumlu.

ERDOĞAN'A ULUDERE TEKLİFİ

Siyasi tansiyonu düşürmek için Sayın Başkanımız Kılıçdaroğlu Başbakan'la Uludere'ye birlikte gitme teklifinde bulundu. Bu teklif karşısında Başbakan Erdoğan'ın hiçbir tepkisi olmadı.

Bu görüşme sonrası bulunduğumuz noktada bu girişimin diğer partiler tarafından sahiplenileceğini bekliyoruz. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

Biz MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Diğer siyasi partilere herkese iş düşüyor. MHP'nin katkısı önemli. İkna süreci sadece bizim işimiz değil. Biz bize düşeni yapacağız.

CHP önerisi bir çözüm önerisi değil. Bu bazı tespitlerde bulunulan bir pakettir. Öneri bazı yöntemlerin yer aldığı pakettir. Bütün hikmet bu komisyonu oluşturabilmek. Komisyonun özü tüm siyasi partilerin olulturduğu bir yapı oluşturuyor. MHP terörün ve bu meselenin çabalarından, düşünce üretimlerinden vazgeçmeyecek. Halk kan dursun istiyor. Bu beklentiye cevap vermemiz lazım.Bu girişmlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanı'nı ziyaret için ise planlanmış herhangi bir şey yok. Eğer önerilerimiz olgunlaşırsa ziyaret edebiliriz. Türkiye'nin gündeminde önemli bir terör sorunu var.

Bu girişimden sonuç alamaycağımız takdirde yeni çözüm arayışlarında bulunacağız. Önümüzdeki günler ve haftalar içinde bu komisyonun kurulması için tüm partilere evet noktasına getirebilirsek yaklaşık komisyon kurulması 6 ay sürerç. Bu 6 ay yetmeyebilir. Ama keşke o noktaya gelebilsek.

MHP bu işte yokum dediği takdirde bu önerinin hayata geçirilemeyeceği muhataplarımız tarafından bize iletildi.

***

- MHP Kürt sorunu tanımını kabul etmiyor, CHP'nin ibare tarzında değişikliği olabilir mi MHP'yi ikna için?

MHP bu konuda 'Ben bu girişimin şu şekilde tarif edilmesini istiyorum, önerim şudur' der ise, bu öneri TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon kurulması noktasına varıyor ise biz bunu kabule hazırız. Yeter ki, bu iş içinde olacağını gösterir bir adım atsınlar.

- Kılıçdaroğlu Bahçeli'den randevu isteyecek mi?
Bu konu gelişmelere bağlı biraz da. Bu konu sadece CHP'nin değil tüm partileri ilgilendiriyor. Diğer siyasi partilere, sizlere ve herkese iş düşüyor. MHP'nin katkısı önemlidir. Çok köklü siyasi bir kesimi temsil ediyorlar. İkna süreci sadece bizim işimiz değil. Biz bize düşeni yapacağız.

- MHP Lideri Bahçeli sizin çözüm önerinizi sert ifadelerle eleştirdi. İmralı'nın yol haritası dedi. Tüm bunlara rağmen MHP liderinden randevu talebinde bulunacak mı?
Öncelikle CHP'nin önerisi çözüm önerisi değildir. Sadece yöntemseldir ve bir pakettir. Sayın Bahçeli görüşlerini ifade ediyor. Biz diyoruz ki, TBMM çatısı altında kurulacaksa komisyona bu görüşlerle gelecek. Bizim işimiz diyalog imkanını sağlayabilmek.

- Sayın Kılıçdaroğlu'nun Uludere'nin tepkisine sayı Başbakan'ın herhangi bir tepkisi ve yorumu oldu mu?
Uludere konusunda sayın Başbakan'ın herhangi bir tepkisi ve yorumu olmadı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de bir randevu istemeyi düşünüyor musunuz?
Herhangi bir randevu planı yok. Ama sayın Cumhurbaşkanımızın herhangi bir katkısını düşündüğümüz noktada elbette kendisini ziyaret ederiz. Ama şu anda böyle bir plan yok.

- MHP'siz bir komisyon kurulması olabilir mi, bu iş tartışıldı mı?
Hayır, önerinin özünü Meclis'teki tüm siyasi partilerin katılımını gerektiren bir yapı oluşturuluyor. Bu sağlanamadığı takdirde önerinin hayata geçmesi mümkün olmayacak. Ancak bu öneri kabul edilmedi diye CHP, bu meselenin çözümü için çabalarından, girişimlerinden, düşünce üetiminden vazgeçmeyecek. Çünkü halk bunu istiyor. Halk kan dursun, şiddet dursun istiyor. Bizim bu beklentiye cevap vermemiz lazım.

- Sayın Bahçeli 'akil adamlar' önerisine tepki gösterdi.
Akil insanlar grubu birçok devlette çalıştırılmış bir sistemdir. Türkiye'de sadece Meclis çatısı altında değil dışında da akil adamlar olabileceğini hesapladık. Ama bu allerji yaratıyorsa, sıkıntı yaratıyorsa elbette başka yollar da denenebilir. Burada önemli olan öneri paketi içindeki bir unsura şu veya bu nedenle karşı çıkıyorlar ise bunun karşısında bir karşı öneri bekleriz. Bu sağlanabildiği takdirde mesafe kaydedebiliriz. Türkiye'nin çok önemli bir terör sorunu vardır. Bu siyaset dışı bir sorundur.

- Ne kadar bir süre bekledikten sonra çözüm alamayacağınıza kanaat getirebilirsiniz.
Herhangi bir süre vermek doğru değil. Makul süre derken günler ve haftalardan bahsediyoruz, aylar değil tabii ki... Önümüzdeki günler ve haftalar içinde bu komisyonun kurulması için bütün partileri 'evet' noktasına getirebilirsek öngördüğümüz yaklaşım takvimi 6 aydır. Bu 6 ay yetmeyebilir biraz daha uzun sürebilir....

ÖMER ÇELİK: CHP'NİN ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMASI BAŞBAKANIMIZ VE PARTİMİZ TARAFINDAN MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

CHP'NİN TUTUMU TAKDİR EDİLMİŞTİR

Öte yandan AK Parti adına açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik "Biz sözüm var diyen herkesi dinlemeye hazırız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik zirveyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Çelik'in zirveyle ilgili açıklamaları:

Kürt sorunu, terör meselesi çerçevesinde gündemlenen hepimizin bildiği sorun çerçevesinde CHP’nin getirdiği bir yöntemde şekillenmiştir. CHP’nin getirdiği önerinin içeriği de sorunun tartışılmasıyla ilgili bir komisyon ve akil adamlar heyeti kurulması şeklindedir.

Bir öneri yok kendileri de bir öneri getirmediklerini söylüyorlar. CHP’nin bir katkı vermeye yönelik bir tutum sergilemesi sayın Başbakan ve bizim tarafımızdan takdir edilmiştir.

AK PARTİ OLARAK HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ

Bir Ak Parti olarak her türlü öneriye açık olduğumuz belirtiyoruz. Sayın başbakan CHP’nin önerisini olumlu karşılamıştır. Ancak bir çıkmaz söz konusudur. CHP’nin hayata geçmesi için bir mutabakat gerekmektedir. Ancak MHP bu girişime olumsuz bakmaktadır.
Şu aşamada CHP bu girişimiyle MHP ve BDP’yi de mutabık kılabilirse Ak Parti bu komisyonun kurulmasına olumlu bakmaktadır. Akil adamlar heyetinin kurulması da bu komisyonun kurulmasına bağlıdır.

Bu sağlamazsa sayın Başbakan 4. bir öneri sunmuştur. Eğer muhalefet içinde mutabakat sağlanamazsa CHP ile Ak Parti arasında bugün görüşmeye katılan heyetlerden oluşacak istişari bir komisyonun bu görüşmeleri sürdürebileceği bu çalışmalara devam edebileceği tabi bu meclis dışı bir süreç olacaktır. Başbakanımız tarafından önerilmiştir.

BAŞARIZ OLUNURSA CHP İLE BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ

CHP muhalefeti ikna edebilirse toplumsal mutabakat komisyonuna olumlu bakıyoruz. Başarısız olursa CHP ile birlikte çalışabiliriz.