BIST 9.998
DOLAR 34,97
EURO 36,76
ALTIN 2.982,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kritik üsleri artık 'Levent'ler koruyacak

Uzaktan kontrol edilen Leventler, gündüz ve gece kameraları yanı sıra makinalı tüfek ve uçaksavarlarla kritik üslerde güvenliği sağlayacak.

Abone ol

Savunma Sanayii'nde yerli üretimdeki artış dikkat çekiyor. Aselsan tarafından geliştirilen ve Aksaz, Foça gibi önemli askeri üslerin güvenliğini sağlayacak insansız su üstü aracı Levent projesinde sona gelindi. İnsanlı ve insansız olarak kullanılabilen insansız su üstü aracıyla ilgili çalışmalar Gölcük Tersane Komutanlığı bünyesinde Aselsan Deniz Sistemleri Sistem Mühendisliği ve Sonar Sistemleri Gölcük Laboratuvarı'nda yürütülüyor.

MÜDAHALE SENARYOSU

Levent, insansız su üstü aracı, mayıs ayındaki Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) öncesinde test edildi. Deniz Kurdu 2013 Tatbikatı'nın seçkin gözlemciler günü kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları için özel bir gösteri icra edildi. Gösteride, liman ve üs koruma senaryosu kapsamında temsili olarak açık denizde notamlı alana izinsiz girmek isteyen bir bota müdahale senaryosu gerçekleştirildi. Levent üzerinde bulunan yönlendirilebilir kameralar ile uzaktan keşif sistemi test edildi. Bot, Leventler yardımıyla uyarıldı. Bot üzerindeki SARP silah sistemi ile atış yapılarak izinsiz giriş yapan botun alanı terk etmeye zorlanması canlandırıldı. Komuta Merkezi'nden yönlendirilen botun gösterisi başarılı bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın botun daha uzun menzillerden kumanda edilebilmesi ve daha uzak mesafelere gerçek zamanlı görüntü transferi yapabilme kabiliyetine sahip olması yönünde talepte bulunduğu öğrenildi.

headline.jpg

5 MİLDEN İNSANSIZ KONTROL

Araç, sadece liman ve üs korumasında değil gemiye konuşlu olarak da kullanılacak. Riskli koylarda uzaktan kumanda ile devriye gezecek olan Leventler, firkateyn veya  korvet üzerinde de görev alabilecek. Ortalama 5 mil olan VHF menzilinde kontrol edilebilen insansız su üstü aracı, istenirse insanlı olarak da kullanılabiliyor. Şişme bot üzerine konuşlandırılan araçta yönlendirilebilir gündüz ve gece görüş kameraları da bulunuyor. Uzaktan kumanda edilebilen 7.62 milimetrelik makineli tüfek veya 12.7 milimetre uçaksavar da yer alıyor.

ATÖLYESİNDE İHA MOTORU ÜRETTİ

Bursa'da endüstriyel fan üreten emekli Astsubay Fahri Dönmez, Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı motorunu üretti. 80 kilogram itme gücüne sahip motor, üniversitenin yaptığı İHA'ya monte edilecek.

Emekli Astsubay ve Uçak Teknisyeni Fahri Dönmez, Bursa'da endüstriyel fan üretimi atölyesinde, yerli uçak motoru üretti. Dönmez, makine mühendisi kızıyla birlikte hazırladığı motor projesi prototipini 2 yıl içinde üretti. Ardından endüstriyel üretime geçmesi için KOSGEB'den maddi destek almaya hak kazandı. 36 metrekarelik dükkanında 400 bin lira yatırımla Dönmez, İnsansız Hava Aracı'nda (İHA) kullanılan özel üretim paramotorlar üzerine yoğunlaşarak ilk yerli İHA motorunu hazırladı.

MÜSTEŞARLIK İNCELEDİ

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın işletmelerini inceleyerek beğendiğini söyleyen Dönmez, "İki silindirli motorumuzu 19 Mayıs Üniversitesi'yle protokolümüz çerçevesinde hazırladık. 6 metre kanat açıklığındaki uçak için yer testleri yaptık. Motoru deneyeceğiz" dedi.

İSTENEN İTME GÜCÜNÜ AŞTIK

Dönmez, insanları uçurabilen en basit motorlu hava aracı olan paramotordan 11 tane ürettiklerini söyledi. Motorlarla ilgili şu bilgileri verdi: "20 ve 36 beygirlik ip starterli ve elektrik marşlı iki motorumuz var. Daha güçlü modellerle serisini oluşturmaya çalışıyoruz. Avrupa'daki motor teknolojisiyle üretim yapıyoruz. Sadece seramik silindirleri yurtdışından alıyoruz. Bunları da yerli üretmek için çalışmalar sürdürülüyor. Başarırsak yüzde 100 yerli olacak." Motorların üretimini yapan Makine Mühendisi İsmail Avcı da İHA'ları uçuracak çift silindirli motorun itme gücünün 80 kilogram olduğunu kaydederek, 19 Mayıs Üniversitesi'nin 1 metre pervane ile 50 kiloluk itme gücü istediğini kendilerinin bunun üzerine çıktığını vurguladı.