BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Kritik görüşme başladı

Sezer, Org. Büyükanıt ve hükümet arasındaki Talabani polemiğinde son nokta Riyad'ta konuldu..

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Riyad’da konferans merkezinde saat 16:35’de Talabani’yi toplantı odasının girişinde karşıladı.
Erdoğan ve Talabani daha sonra, ikili görüşmeye başladılar.

BÜYÜKANIT NE DEMİŞTİ?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 16 Şubat'ta Washington'da yaptığı açıklamada, "Neçirvan Barzani hasmane konuşmalar yapıyor. Bu haliyle görüşmek mümkün mü?" demiş ve Kürt liderlerle görüşmeye sıcak bakmadığının mesajını vermişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunun üzerine ''Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kürt liderlerle görüşme konusundaki tavrı kişiseldir'' demişti.

ERDOĞAN'A GENELKURMAY'DAN JET YANIT

Başbakan Erdoğan, 28 Şubat'ta CNN TÜRK'te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında, Büyükanıt'ın Kürt liderlerle görüşme konusundaki tavrını 'kişisel' olarak nitelemişti.

Erdoğan, "Kişiler kişisel düşüncelerini açıklayabilir. Bu hiçbir zaman kurumun açıklaması olamaz. Kurumsal bir açıklama yaptığınızda o, özellikle demokratik, laik, hukuk devleti içerisinde kaos meydana getirir. Son söz kurumsal olarak hükümet söyler" demişti.

Erdoğan, Kürdistan Demokratik Partisi lideri ve bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile geçmişte diyalog kurulduğunu hatırlatmıştı.
Genelkurmay'dan bu açıklamaya yanıt ertesi gün gelmişti: ''Sayın Genelkurmay Başkanı'nın söz konusu basın toplantısında ifade ettiği görüşler, tabii olarak kişisel olmayıp Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kurumsal görüşüdür''

SEZER DE KARŞI

Cumhurbaşkanı Sezer'in ise Kürt liderlerle görüşmeye karşı en katı tutuma sahip olduğu biliniyor. Sezer Talabani ve Barzani ile görüşmeye karşı çıkıyor.

MGK'DAN GÖRÜŞME KARARI ÇIKMIŞTI

23 Şubat'ta yapılan MGK açıklamasında da “sınırların güvence altına alınmasının, istikrarın sağlanmasının, Irak'ın komşuları sürecine canlılık kazandırılmasının ve bölge ülkeleriyle temasların arttırılmasının önemi üzerinde durulduğu'' belirtildi.

Açıklamada “Irak'taki duruma ilişkin temel kaygılarımız ışığında Kuzey Irak'tan yönelen terör tehdidinin ve Kerkük'ün statüsüne ilişkin uzlaşmazlığın Irak'ta yarattığı istikrarsızlık ve gerilimin aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görülmüştür'' ifadeleri yer buldu.