Darbe girişiminin merkezi olan Akıncı Üssü davasında Akın Öztürk'ünde aralarında bulunduğu sanıklar sırayla getirildi. En önünde sivil imamlar vardı. Şehit yakınları darbecileri linç etmek istedi. Gerginlik salon da bitmedi. Genelkurmay Başkanı da davaya müdahil olmak için başvurdu.
Abone ol15 Temmuz darbe girişiminin merkez üstü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu yer olan Akıncı Üssü'ndeki faaliyetlere yönelik açılan, 486 sanığın yargılanacağı davanın görülmesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, bugün başlandı. Sanıkların mahkeme salonuna getirilişi sırasında tansiyon yükseldi. Duruşma binasının dışında sanıkları protesto eden şehit yakınları darbecileri linç etmek istedi. Demir parmaklıklara tırmanmaya çalışan bazı şehit yakınlarını jandarma engelledi.
Dava devam ederken sürpriz talepler geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Akar davaya müdahillik talebinde bulundular. Ayrıca AK Parti ve CHP ile birlikte çok sayıda bakanlık ve kurum davaya müdahil olmak için mahkemeye başvuru yaptı.
Gerginlik duruşmada da dinmedi. Bazı şehit yakınları sanık ve sanık avukatlarına sinkaflı sözler sarfedince avukatlar masalara vurarak protesto etti.
Öte yandan sanıklar jandarmaların kolları arasında sırayla salona giriş yaptırılırken, darbenin önemli ismi olduğu iddia edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün dua ettiği görüldü.
"İDAM İSTERİZ"
Tahtadan yaptıkları mankenlere giydirdikleri tek tip kıyafetlerle darbecileri karşılayan protestocular "Teröristler tek tip kıyafetle yargılansın", "Hainlere idam istiyoruz", "Dursun bu hayasızca akın" yazılı pankartlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" yazılı dövizler taşıdı. Vatandaşlar, "Akıncı ovası, mücahitler yuvası", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Devlete uzanan eller kırılsın", "İdam isteriz" ve "Kahrolsun FETÖ" şeklinde sloganlar da attı.
Sanıklar içeri alındığı sırada ise bazı vatandaşlar, "İdam isteriz" sloganı ile ip attı.
AK PARTİ MÜDAHİL OLMAK İÇİN BAŞVURDU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Sincan Cezaevi önünde açıklama yaptı. Yazıcı şunları söyledi:
"Darbe süreciyle alakalı çok önemli davalardan bir tanesinin bugün ilk duruşması yapılıyor. İsmi Akıncılar davası. Darbeciler hedefledikleri ile ilgili hemen hemen tüm çalışmaları burasını karargah belirlemek suretiyle sevk ve idare ediyorlardı. Bu davayla bağlantılı 444 müşteki ve müdahil var. Ayrıca AK Parti bu davaya müdahil olarak katılma isteminde bulunacak."
DAVADA GERGİNLİK
Akıncı Üssü davası gergin başladı. Şehit yakınları ve gaziler, sanıklara yönelik sinkaflı sözler sarf edip, sanık avukatlarını yuhaladı. Şehit yakınları, ayrıca önlerinden geçen bazı sanık avukatlarına fiziki müdahalede bulununca avukatlar da önlerindeki masalara vurarak, durumu protesto etti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin harekat merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin açılan dava gergin başladı. Şehit yakınları ve gaziler, salona alınan sanıklara tepki gösterip, sinkaflı sözler sarf etti. Salonun tamamen dolması ve gerginlik dolayısıyla az sayıda sanık yakını salona alınmadı. Gerginlik nedeniyle jandarmanın yanı sıra çevik kuvvet polisleri de mahkemede yoğun güvenlik önlemi aldı. Sanıklarla müştekiler arasında adete etten duvar örüldü.
Duruşmada kimlik tespiti sürerken, şehit yakınlarının bulunduğu bölümden geçen bir avukata fiziki müdahalede bulunuldu. Cübbesi çekiştirilen avukat, polisin yardımıyla avukatların bulunduğu bölüme alındı. Bir avukat daha benzer bir tepkiyle karşılaşınca avukatlar başka bir kapıdan salona alınmaya başlandı.
AVUKATLARDAN MASALARA VURARAK TEPKİ
Yaşanan olaylar karşısında sanık avukatlarının tamamı masalara vurarak, tepki gösterdi. Bir şehit yakını, "Bizim soyumuz var oldukça, barınamazsınız, var olamazsınız, sonunda pisliğinizde boğulacaksınız" diye bağırdı. Bu sırada salona giren Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Acınızı, öfkenizi anlıyoruz ama bunu kaldıramayacak kişiler ayrılsınlar. Bu karşılıklı diyalog devam ederse bazılarınızı çıkarmak zorunda kalacağız" diyerek uyarıda bulundu.
Mahkeme düzeni hakkında da bilgi veren Giray, "Burada Türk milleti adına, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yargılama yapıyoruz. Acınızı, öfkenizi anlıyoruz ama bunu kaldıramayacak kişiler ayrılsınlar. Bu karşılıklı diyalog devam ederse bazılarınızı çıkarmak zorunda kalacağız. Sağlıklı bir yargılama yapabilmemiz için mahkeme düzenine herkesin uyması gerekiyor" dedi.
Mahkeme başkanının uyarılarının ardından gerginlik son buldu. Duruşma, kimlik tespitlerinin alınmasıyla devam etti; ancak UYAP'taki arıza nedeniyle duruşmaya saat 13.30'a kadar ara verildi.
MÜDAHİLLİK BAŞVURULARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanı Hulusş Akar, TBMM, AK Parti, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, CHP, bir grup CHP'li milletvekili, HDP ve Olçok ailesi Akıncı Üssü davasına müdahillik talebinde bulundu.
EN KRİTİK DAVA
Darbe girişimine yönelik en kritik dava olan Akıncı Üssü davası, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda başladı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek olan davanın bir numaralı sanığı firari sanık Fetullah Gülen. Darbe girişimi sonrası Akıncı Üssü'nde yakalanan siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek, Harun Biniş ilk kez, Genelkurmay davasında da yargılanan darbe girişiminin bir numaralı sanığı olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve bazı askerler ikinci kez hakim karşısına çıktı.
CEZAEVİ ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
29 Ağustosa kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farklı noktalarda kurdukları güvenlik noktalarında davayı izlemeye gelenleri tek tek aradı. Cezaevi çatısına keskin nişancılar yerleştirilirken, jandarmaya ait dronlar sürekli havadan görüntü aldı. Çok sayıda zırhlı araç ve bir TOMA'da cezaevi önüne konuşlandı.