Devlet büyüklerinin telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik davanın sanıklarından 3'ünün tahliyesine karar verildi.
Abone olTelekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) yönelik kriptolu telefonların dinlenmesi ile ilgili olarak 12’sı tutuklu 28 kişi hakkında açılan davanın birinci duruşması sona erdi. Mahkeme Ferhat Saraç, Ayhan Yeni ve Bülent Kocagürbüz’ün tahliyesine karar verdi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugün ki duruşmasında tutuklu sanıklar TİB eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, Ferhat Saraç, Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar, Halil Çiçek, Hamza Demirezen, İmran Ergüler, Özgür Ören, Ayhan Yeni, Ali Osman Tekin ve Yunus Şahin’in ifadeleri alındı.
ÜÇ TAHLİYE KARARI
Sanıkların ardından sanık avukatları savunma yaptı. Savunmaların ardından mahkeme sanıklar ve sanık avukatlarının taleplerini aldı. Ara kararlarını açıklayan mahkeme tutuklu sanıklar Ferhat Saraç, Ayhan Yeni ve Bülent Kocagürbüz’ün tahliyesine karar verdi. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından tutuklu sanıklardan Özgür Ören fenalık geçirdi. Ören’e ilk müdahale duruşma salonunda yapıldı.
İDDİANAMEDE NELER VAR?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TÜBİTAK ve TİB’de görevli 28 kişi hakkında kriptolu ve normal telefonların dinlenmesi ile ilgili olarak iddianame hazırlamıştı. İddianamede Recep Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin, Fatma Şahin ve Cevdet Yılmaz şikayetçi olarak gösterildi. İddianamede ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere çoğu bakan 29 kişi mağdur olarak eklendi. İddianamede Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü de mağdur olarak gösterildi.
Şüphelilere ise silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme ve erişilmez kılmak suçları yöneltildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianame Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.