BIST 10.682
DOLAR 32,53
EURO 35,13
ALTIN 2.467,99
HABER /  GÜNCEL

Kretschmer umut verdi

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Kretschmer'den önemli açıklamalar.

Abone ol

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjorg Kretschmer, ''Türkiye bir yandan eski kültür mirasını koruyor. Öte yandan da büyük adımlar atarak geleceğe yöneliyor'' dedi.

Kretschmer, Muğla Belediyesi tarafından restore edilerek, turizme kazandırılan tarihi Muğla Kültür Evi'nde, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kratschmer, AA muhabirinin ''AB'nin Türkiye'nin kültürel mirasının korumasına katkıları devam edecek mi?'' sorusuna şu cevabı verdi:

''Elimizdeki fonların durumuna da bağlı. Ama bizim Türkiye'ye yaptığımız yardım geçmişte kültür mirasının korumasını da kapsıyordu. Dolayısıyla, gelecekte de onu kapsaması mümkün. Ancak bizim Türkiye'ye yönelik katılım öncesi sağladığımız yardımların ana odağı Türkiye'yi üyelikten önce gerekli olan standartların yerine getirilmesi konusunda hazırlamak. Türkiye'ye yardımcı olmak asıl hedefimiz.''

''3.5 YILDIR TÜRKİYE'DE YAŞIYOR''

AA muhabirinin, ''Yaklaşık 3.5 yıldır Türkiye'de yaşıyorsunuz, ilginç bir anınız oldu mu?'' sorusunu ise AB temsilcisi, şöyle yanıtladı:

''3.5 yılı hızlı şekilde özetlemek gerçekten çok zor. Ancak benim Türkiye'ye dair hatırlayacağım çok anı var. Çok güzel yerleri ziyaret ettim. Türkiye'nin doğal güzelliklerinden çok etkilendim. Türkiye'nin doğasına hayran kaldım. Muğla'da gördüklerimden çok etkilendim. Muğla'da iki paralel durumun mevcudiyeti söz konusu. Bir yanda hiper modern çok büyük bir alanı kapsayan üniversite söz konusu, öte yandan da çok büyük gayretlerle restore edilen binalar var. Restore edilen tarihi binalardan birinin içinde, eski bir evin içinde bulunuyoruz. Bu da Türkiye'de iki paralel durumun birlikte yaşandığını ortaya koyuyor. Türkiye bir yandan eski kültür mirasını koruyor. Öte yandan da büyük adımlar atarak geleceğe yöneliyor. Türkiye'nin çok yönlü, bir ülke
olduğunu söyleyebiliriz. Çok yönlü özelliği ile de Avrupa Birliği'ne büyük katkılar sağlayacaktır. Türkiye bir yandan köklerini koruyacak,
bir yandan da bu yönde ilerleyerek AB'ye katılımını gerçekleştireceğine inanıyorum.''

-''TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ''-

AA muhabirinin, ''Türkiye Müslüman bir ülke bu özelliğinin AB sürecine ne tür etkileri olabilir. Özellikle karikatür krizi sonrasında, Türkiye'nin arabuluculuk yönü daha fazla öne çıktı mı?'' sorusuna ise büyükelçi şu cevabı verdi:

''Etkileri derken eğer bunu karikatür krizi gibi olayların Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine olumsuz bir etkisi olur mu derseniz; şunu söylemek istiyorum. Türkiye modernleşme sürecinde olan bir ülke. Müslüman olsa da olmasa da bu modernleşmeyi gerçekleştiriyor. İsteyen başka ülkeler de gerçekleştirebilir. Son 10 yıllara baktığımızda Türkiye'nin bunu da yapabildiğini gördük. Modernleşme sürecinde ilerleyebildiğini gördük. Reform süreci de devam ediyor. O sebepten dolayı Türkiye'de halkın Müslüman olması gibi basit bir gerçek AB üyeliği önünde bir engel teşkil etmiyor. Aslında ben tam tersini Türkiye'nin üye olduktan sonra AB'nin dış politikalarının daha inandırıcı olmasına katkı sağlayacağını da düşünüyorum. Özellikle de Türkiye'nin diğer Müslüman ülkelerle olan ilişkilerinde biraz dalgalı durum arz eden ülkeler var.

Onlara olan yaklaşımı daha farklı olacaktır. Bu çerçeveden de bir başka katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir şeyi daha vurgulamak istiyorum. Türkiye bu sürece büyük bir özgüvenle yaklaşmalıdır. Yani AB standartlarına uyması, bu standartları yerine getirmesi gerekiyor, ancak bu onun gururunu etkiyecek bir durum olarak algılanmamalı. Çünkü sonuçta 25 ülkenin üye olduğu bir birliğe girmek istiyor ve oraya girmek isteyen her üyenin o kuralları, birliğin kurallarını benimsemesi gerekiyor. O sebepten dolayı Türkiye kendi kapasitesine güvenerek büyük bir özgüvenle AB sürecinde ilerlemelidir. Bir takım gelenekler reformun bazı unsurlarının uygulanmasını zorlaştırabilir, fakat inanıyorum ki siyasi irade ve halkında desteği ile bunların hepsi aşılacaktır.'' Büyükelçi Kretschmer, kendisiyle birlikte Muğla Kültür Evi'ne gelen Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün'le hatıra fotoğrafı çektirdi.