Başbakan Vladimir Putin seçimlerdeki oy kaybının bir iktidar partisi için normal olduğunu savunurken, yetkililer muhalifleri yeni gösteriler düzenlememe konusunda uyarıyor.
Abone olKremlin yönetimi hile suçlamalarına hedef olan genel seçim ardından, halkı izinsiz gösteri düzenlememe konusunda uyardı.
Dün düzenlenen son yılların en büyük muhalif eylemleri ardından Moskova'da, yeni eylemler beklentisi nedeniyle gergin bir hava var.
Başbakan Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya, seçimi kazanmış ancak önceki seçime göre önemli oranda oy kaybetmişti.
Putin, partisinin kayıplarının uzun süredir iktidarda olan bir parti için doğal olduğunu savunuyor.
Ancak sosyal ağlarda ve muhalif çevrelerde Birleşik Rusya'nın bu oranı bile seçime hile karıştırarak elde ettiği suçlamaları dile getiriliyor. AGİT ve İngiltere hükümeti de seçimi yanlı olduğu gerekçesiyle eleştirdi.
Dün gece düzenlenen son yılların en büyük muhalif eylemine en az beş bin kişi katılmış, 'Putinsiz bir Rusya' sloganları atılan eylemde 300 kadar kişi gözaltına alınmış, eylemin liderlerinden İlya Yaşin 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Gözaltına alınanlar arasında yolsuzlukla mücadele kampanyaları yürüten ve Putin'in siyasetlerini sıkça eleştiren Aleksey Navalni de bulunuyor. Navalni bugün mahkemeye çıkarıldı.
Moskova'da 'havayı ısıtma' çağrısı
Ancak muhalefet yanlıları, bu akşam yeni bir gösteri düzenlemek üzere yandaşlarına Kızıl Meydan'da toplanma çağrısı yapıyor.
Rus sosyal paylaşım sitesi vKontakte, bu akşamki gösteri ile "soyguncu yetkililer için havanın ısıtılması" çağrısı yaptı.
Putin'in sözcüsü ise izinsiz gösteri düzenleyenlerin durdurulması gerektiğini kaydetti.
Alınan sıkı önlemler karşısında gösteriyi düzenleyip düzenleyemeyeceği belirsiz. Ancak gün içinde Putin yanlısı gençlik grupları Kızıl Meydan'da toplanarak gösteri yaptı ve destek sloganları attı.
Eylemcilerin, üzerinde başkan Dmitri Medvedev'in resimleri olan bayraklar ve dev posterler açması dikkat çekti.
Başkentte yeni olayları önlemek üzere binlerce polis alarma geçirildi. AFP, Moskova polisine dayanarak dört bin kadar polisin görevlendirildiğini kaydediyor.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Yelnikov ise güvenlik kuvvetlerinin oyların sayım işlemi tamamlanana dek, "yüksek alarm" düzeyinde kalacağını, ülke genelinde de bakanlığa bağlı 11.500 askerin asayişi sağlayacağını söyledi.
Dün Kızıl Meydan'daki gösterinin yanı sıra 400'den fazla Komünist Parti taraftarı da partilerinin yüzde 20 oyla bitirdiği seçimi ayrı bir eylemle kınadı.
St Petersburg'da dünkü protestolarda ise 120 kişi gözaltına alındı.
Liberal eğilimli Halkın Özgürlüğü Partisi lideri Boris Nemtsov, seçimin Putin'in halk ile 'balayının' sonu olduğunu savunarak yönetiminin yakında çökeceğini öne sürdü.
AGİT seçimi eleştirdi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlemcileri, Pazar günkü seçimin Putin'in partisi lehinde yanlı olduğu hükmünü vermişti.
İngiltere hükümeti ise hile suçlamalarının şeffaf şekilde soruşturulması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton seçimin ne adil, ne hür olduğu görüşünü yineledi.
Birleşik Rusya, seçimde yüzde 50'nin biraz altında bir oy oranıyla birinci parti oldu. Ancak bu büyük yüzde 64 oy aldığı 2007 seçimine göre düşüşe işaret ediyor.
Bu eğilim Mart ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerinde de, bu göreve dönmeyi hedefleyen Putin açısından sorun yaratabilir.
İki dönemi başkanlık koltuğunda olmak üzere 12 yıldır iktidarda olan Putin, "Evet, kayıplar oldu ama bunlar kaçınılmazdı" dedi. Bunu partisinin uzun zamandır iktidarda olmasının bedeli olarak yorumladı.
Putin muhaliflerin partisine yönelttiği yolsuzluk suçlamalarını ise kesin dille reddetti.
Birleşik Rusya, alınan sonuçlara göre Duma'daki 450 sandalyeden 238'ini kazandı.
2007 seçimine göre 77 sandalyelik kayba rağmen, başka partiler ile yapılacak ittifaklar, partiye hala anayasa değişiklikleri için gereken üçte iki çoğunluğu sağlıyor.