İster esnek olsun ister destek olsun bu hesapları mecbur kalmadıkça kullanmayın!
Abone olMerkez’in ‘Mecbur kalmadıkça kullanmayın’ uyarısında bulunduğu destek hesaba ayar
geliyor. Kredili mevduat hesaplarına kredi kartı faiz oranlarının uygulanması gündemde.
2.7 milyar liraya dayanarak alarm veren kredili mevduat hesabı faizine ayar geliyor. Buna göre, yüzde 5’ler seviyesinde olan kredili mevduat hesabı faizi, yüzde 2.69 olan kredi kartı azami faiziyle eşitlenecek.
Merkez Bankası’nın kullanım artışına dikkat çekerek “mecbur kalmadıkça kullanmayın” dediği, ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in de "Ya bankalar düzeltir, ya da biz düzeltiriz" diye sert çıktığı kredili mevduat hesaplarının (Bilinen adıyla destek hesap ya da ek hesap) faiz oranlarına getirilecek yeni düzenlemelerde sona gelindi. Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre, aylık ortalama faizi yüzde 5’ler, yıllık bileşik faizi ise yüzde 60’lar seviyelerinde bulunan destek hesapların azami faiz oranları kredi kartı azami faiz oranlarıyla eşitlenecek.
BDDK’nın konuyla ilgili kararı bir ay içinde alacağı, uygulamanın ise 2011’de başlayacağı gelen bilgiler arasında.
ALT ÇALIŞMA GRUBU RAPORUNU YAZDI
BDDK’nın karar almasıyla birlikte aylık ortalama yüzde 5’ler seviyesinde bulunan kredili mevduat hesaplarının faizi de, şu anda Merkez Bankası’nca belirlenen ve aylık yüzde 2.69 olarak açıklanan azami akdi faiz oranına eşit olacak. Merkez’in ve BDDK’nın sert uyarısıyla yaklaşık 20 bankanın bu konuda Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) toplanıp bir çalışma başlattığı biliniyordu. Edinilen bilgilere göre 5 banka bu konuda diğer bankaları da temsilen bir alt çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubu da diğer bankaların da bilgilerini konsolide ederek bir rapor hazırlayarak, TBB yönetimine sundu. TBB yönetiminin önümüzdeki günlerde raporu son kez gözden geçirip BDDK’ya sunacağı öğrenildi. Raporda, destek hesap kullanımında müşterinin
özendirilmediği vurgusu yapılsa da BDDK’nın faizi düşüreceğine kesin
SAVUNMA RAPORU HAZIR
BDDK’nın da destek hesaptaki faiz oranlarından rahatsızlığını dile getirmesi üzerine Bankalar Birliği durumu raporlaştırdı. Burada özellikle KMH kullanımının düşük olduğunun altı çizildi.
YÜZDE 40’LARA DÜŞECEK
Hazırlanan rapor kısa bir süre sonra BDDK’ya iletilecek. Kulislerde dolaşan söylentilere göre BDDK destek hesapta yıllık yüzde 60’ları bulan faiz oranının yüzde 40’lara inmesi için bastırıyor. Merkez ve BDDK uyarmıştı Kredili mevduat hesaplarından kullanılan kredilerdeki artışın riskli seviyelere çıkması üzerine mayıs ayında Merkez Bankası’ndan ardından da BDDK’dan hem tüketicilere hem de bankalara uyarılar gelmişti. Merkez Bankası mayıs ayında yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda, kredili mevduat hesaplarının kullanımının arttığına dikkat çekerek, bu hesapların kullanımının faizinin ihtiyaç kredisi faizlerinin çok üzerinde olduğu için tüketicileri mecbur kalmadıkça bu hesapları kullanmaması gerektiği konusunda uyarmıştı. 31 Mayıs itibarıyla kredili mevduat hesabı tutarı 2.7 milyar liraya çıkarken, ihtiyaç kredilerinin de yaklaşık yüzde 7’sine denk geliyor. Bankaların ikinci çeyrek bilançolarında kredili mevduat hesabı tutarının daha da artması bekleniyor.
‘Müşteriyi özendirmiyoruz’ savunması
Beş bankadan oluşan çalışma gurubunun BDDK’ya gönderilmek üzere hazırladığı TBB yönetimine sunduğu raporda, bankaların kredili mevduat hesaplarını kullanmaları için müşterilerini özendirmedikleri vurgusu yapıldı. Raporda özetle, ek hesapların, hesaplarında para kalmaması durumunda otomatik ödemelerinde sıkıntıya düşmemesi ya da acil nakit ihtiyaçları gibi durumlar için müşterilere kolaylık sağlayan bir ürün olduğunun belirtildiği ifade edilirken, tutarının da tüketici kredileri içindeki payının çok düşük olduğunun altı çiziliyor. Rapora son şeklini ise TBB yönetimi verecek. Bankalar, teşvikte bulunmadıkları söyleseler de birçok bankacının da kabul ettiğini gibi, bazı bankaların telefon ve internet üzerinden ek hesap kullanımını teşvik ettiği biliniyor.
BİLİNÇSİZ KULLANIM CAN YAKIYOR
Bankaların müşterilerine hesaplarında para olmaması durumunda, acil nakit sıkışıklığı ya da otomatik ödeme gibi durumlarda kullanmaları için sundukları bu ürün, bilinçsiz kullanılması durumunda ise tüketicinin canını ciddi şekilde yakabiliyor. Bürokratik işlemlerinden dolayı ya da nasıl olsa bir da ha ki aya kapatırım diyen tüketici ihtiyaç kredisi almak yerine kredili mevduat hesabına yüklenince ihtiyaç kredisine göre yaklaşık 3 kat fazla faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor. Yukarıdaki tabloda yer alan örnekte de olduğu gibi kredili mevduat hesabından 1.000 lira kullanan bir tüketici yıllık ise 591 lira faiz ödüyor. Oysa ek hesap yerine ihtiyaç kredisi çekseydi 1.000 lira için yıllık 200 lira civarında bir faiz ödeyecekti. (Habertürk)