AB geçen yıl Türk çiftçilerine 1.2 milyar euroluk hibe programı başlattı. Bir yılda bu paranın sadece milyon euroluk kısmı kullanılabildi. Bu yıl da 230 milyon euro dağıtılacak. Ancak başvuru sayısı çok az.
Abone ol Milliyet'in haberine göre, Avrupa Birliği katılım öncesi kırsal kalkınmanın desteklenmesi için çiftçilere kesenin ağzını açtı ama kritelere uygun yeterli proje gelmediği için 1.2 milyar euroluk kredinin bugüne kadar 220 milyon euroluk kısmı kullanıldı.
DenizBank olarak bu kapsamda yaklaşık 130 tane kredilendirme işlemi yaptıklarını belirten Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, “Üreticilerden beklentilerimizin altında talep geldi. Çünkü AB kriterlerine uygun proje gelmiyor. Ayrıca dökümantasyon süreci çok uzun. 2014 yılında 230 milyon euro daha dağıtılması planlanıyor” dedi. Gökhan Sun, IPARD’dan destek almak isteyen tarımsal yatırımcıların hayatını kolaylaştıracak öncü bir hizmet başlattıklarını vurgulayarak uzman proje ekibiyle bu konuda girişimcilere başvuru sürecinde yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.
GELECEK TARIMDA
Türkiye’de tarım sektörünün ekonomi açısından önemine dikkat çeken Gökhan Sun, “GSMH’nın yüzde 10’u tarım sektöründen geliyor. Çalışan nüfusun yüzde 25’i tarım sektöründe çalışıyor. Nüfusun hala yüzde 25’i kırsal kesimde. Daha da önemlisi bugün Türkiye dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi. Biz coğrafi büyüklük olarak bizim 10 katımız olan Rusya’dan daha fazla tarımsal üretimimiz var. Şanslı bir ülkeyiz. Pek çok üründe dünyanın en büyük üreticisiyiz. Türkiye’nin geleceği tarımda” dedi. Denizbank’ın Tarım Bankacılığı’nda 10.yılını kutladığını belirten Sun, bu segmentteki müşteri sayısının 1 milyona, Türkiye genelinde sektöre kullandırdkları kredilerin büyüklüğünün ise 4 milyar TL’ye yaklaştığını dile getirdi. Denizbank’ın özel bankalar arasında yüzde 25 pazar payına sahip olduğunu belirten Gökhan Sun, şunları söyledi: “Saha ekiplerimiz ile köy köy kasaba kasaba gezerek üreticilerimizi yerinde, işletmelerinde ziyaret ederek, bire bir ilişki kuruyor.” Bir baba oğluna yapmaz Üretici Kart ile çiftçilerin kooperatiflerden yapacakları tarımsal girdi alışverişlerine özel imkanlar sağladıklarını anlatan Gökhan Sun “Yılın ilk yarısı itibarıyla Üretici Kart sayımız 500 bine yaklaştı. Çiftçiye 5 ay vadeli 0 faizli akaryakıt alım imkanı veriyoruz. Benzer kampanyaları gübre, yem ve tohum için de yapıyoruz. Hani bizim çiftçilerimizin tabiriyle ‘Babanın oğluna yapmadığı iyiliği yapıyor Denizbank” dedi.
ABD VE RUSYA'YA MODEL OLACAĞIZ
GÖKHAN Sun, yurt dışından çok sayıda bankanın Türkiye’ye gelerek DenizBank programlarını incelediğini ifade etti. Sun, “ABD, Rusya, Gürcistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan gelip çiftçilere yönelik programımızı inceliyorlar. Sistematiğimize bakıyorlar. Kredilendirme ve tahsilatta kullandığımız yöntemleri inceliyorlar” diye konuştu.
Küçük ölçekli araziler olumsuz etkiliyor Tarım ve hayvancılık sektöründe en büyük sıkıntının örgütsüzlük olduğuna değinen Sun, önerilerini şöyle aktardı: “Üreticiler dağınık. Avrupa'da ortalama 25 hektar olan büyüklükler Türkiye’de ortalama 6 hektar. Toprak reformu kapsamında yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarını, işletme ölçeklerini büyüteceği için önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Bunun için ülkemizde süratle arazi ölçeklerinin büyütülmesine yönelik önlemler alınmalı, dağınık ve parçalı arazilerin birleştirilmesi suretiyle büyük işletmeler oluşturulmalı.”