BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

Kredi kullanacaklara müjdeli haber

Bankalar artık müşterilerinin izni olmadan kredili mevduat hesabı açamayacak, krediye sigorta yapamayacak.

Abone ol

Bugün yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a ilişkin görüşünü açıklayan TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, tüm bankacılık işlemlerinin kanun kapsamına alındığını belirtti.

Eroğlu, "Kredi alırken kredili mevduat hesabı açılması ve sigorta yapılması tüketicinin talebi ile olacaktır, tüketici istemediği takdirde bunlar yapılamayacak ve kredi borcu bittiğinde açılmış tüm hesaplar tüketicinin talebi olmaksızın kapatılacaktır ki bu olumlu bir düzenleme olmuştur" dedi.

MÜŞTERİNİN HABERİ OLMADAN BİR ŞEY YAPILAMAYACAK

Bankaların kredi borcu bitse dahi açılan hesapları kapatmadığını ve bu hesaplardan hesap işletim ücreti aldıklarını ifade eden Şükran Eroğlu, "Bu düzenleme ile bu tarz işlemleri önüne geçilerek tüketicinin aldığı krediyi tamamen ödeyerek kapatması halinde talimatı olmasa da bu krediye bağlı olarak açılan tüm hesaplar banka tarafından kapatılacaktır" diye konuştu.

İlçe Tüketici Hakem heyetlerine şikayet sınırının 2 bin Türk Lirası'na (TL) çıkarıldığını belirten Eroğlu, "Tüketiciler büyükşehirlerde 2 bin TL için ilçeye , 2 bin - 3 bin TL arasındaki şikayetler için İl hakem heyetine başvurulacaklar. Büyükşehir olmayan şehirlerdeyse hakem heyetine başvuru sınırı 3 bin lira olacak ve gerek ilçe, gerekse il hakem heyetleri kararları mahkeme ilamı hükmünde olacak" şeklinde konuştu.

ÜCRET ALINMAYACAK KREDİ KARTLARI

Kanunun bankaların hiçbir ücret almayacakları bir kredi kartını tüketiciye sunma zorluluğu getirdiğini söyleyen Eroğlu, şunları söyledi:
"Ancak bankalar hizmet içeren kredi kartlarından yıllık aidat gibi ücretler alabilecekler. Kanunla bankaların içine katılım bankaları da eklendi. Böylece katılım bankalarının hem krediden hem de kredi kartlarından faiz dışında da ücret almaları sağlanmış oldu."

Yasanın 4/3. Maddesi'nde "tüketiciyle yapılan sözleşmelerde herhangi bir masraf alınmayacağı"nın belirtildiğini, aynı maddenin ikinci cümlesinde ise bankalar, kredi veren finansman kuruluşları ve kart çıkaran kuruluşlara ayrıcalık tanındığına dikkat çeken TÜKODER Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, şöyle konuştu:

"Faiz dışında her türlü ücreti alabilmelerinin önü açıldı. Bankalar, kredi veren kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar faiz dışında komisyon, ücret alabilecekler. Ücretlerin neler olabileceği "BDDK tarafından belirlenecek" deniliyor. BDDK taraf bir kurumdur. Masraflar konusunda düzenleme yapma yetkisinin bu BDDK'ya verilmesine karşı çıkmamıza rağmen düzenleme değiştirilmedi."