Kredi Kartından Önce Kredi Kartından Sonra
Kredi Kartından Önce Kredi Kartından Sonra
1 Şubat’ta uygulamaya konulan kredi kartı düzenlemeleri çok tartışıldı. İş dünyası, bankalar kendi açılarından yorumlarken, halk da taksite sınırlama gelince hatta cep telefonu ve altın alışverişlerinde ortadan kalkınca itiraz ettiler. Kısıtlama gereği nereden doğdu, bir bakalım.
Kredi kartı hayatımıza ne zaman girdi biliyor musunuz?
Türkiye’de ilk defa 1968 senesinde kredi kartı kullanıldı. O zaman birkaç bin kişide bulunan kredi kartları bugün neredeyse 57 milyon adede ulaştı. Halk olarak kart borcumuz yaklaşık 83 milyar TL ve bu borcun %60’ı taksitli borç. Yani gelecekte de bugün de borçlu bir toplumuz. Gelirimizin ise %12’lik kısmını tasarruf için ayırıyoruz. Hal böyle olunca BDDK bize ‘kemerleri sıkma zamanı’ dedi ve yeni düzenlemeler hayata geçti.
Kredi kartsız bir hayat düşünemiyorsunuz ve borcuna da söylenip duruyorsunuz. Üzgünüm, söylenmekle hiçbir şeyi değiştirmeniz mümkün değil. O halde ne yapmalı? Kural çok basit: gelirden fazla harcamamak…
Kredi kartı ehliyetiniz var mı?
Yanlış duymadınız. Araba kullanmak için ehliyet alır gibi kredi kartı kullanmak için de ehliyet alın. Nerden mi? Sorularıma vereceğiniz cevaplarla ehliyet alıp alamayacağınıza kendiniz karar verin.
· Kart limitin ne kadar?
Gelirinizle limitiniz arasında dağlar kadar fark varsa o farkı düşürün. Kredi kartı limitiniz kanun değil. Ödeyebileceğiniz kadar kredi kartı limitiniz olsun.
· Kaç tane kredi kartın var?
Cüzdanınızda renk renk, çeşit çeşit bir sürü kredi kartı mı var? O halde ehliyet almanız zor. İkiden fazla kredi kartına gerek yok. Biri yedek diğeri ise asıl kullanacağınız kart olsun.
· Taksitçi misin tek çekimci mi?
Çoğunluk taksitçi. Artık sınırlarınız belli. 9’dan fazla taksit yaptıramazsınız kredi kartınıza. Siz yine de tek çekim alışverişi tercih edin.
· Son ödeme tarihini biliyor musun?
Doğduğunuz günü unutun ama kredi kartınızın son ödeme tarihini unutmayın. Ve son ödeme tarihinde borcunuzun tamamını ödeyin. Hem faizden kurtulun hem de kredi siciliniz etkilenmesin. İçinizden ‘nasıl ödeyeceğiz Özlem Hanım’ dediğinizi duyuyorum. Ödeyemeyeceğiniz kadar harcamayın. Bazı kişiler gelirleri yetişmediği için kredi kartı kullanıyor, biliyorum. Ek gelir yaratma yollarını deneyin. Geliri arttırmadan, borçla borç kapatılamaz.
· Asgari ödeme mi yapıyorsun?
Kredi kartı borcu asgari ödeme ile öde öde bitmez. Bir de üzerine faiz eklenir. Borcunuzun artmasına sebep olur. Asgari ödemeden kaçının. Tamamını ödeyemiyorsanız bile asgariden fazla ödemeye gayret edin.
Harcamalarınızı biliyor musunuz?
· Kendinize bir alışveriş listesi yapın. Neyiniz var neyiniz yok, listeleyin.
· İhtiyaçlarınızı bilin. Şayet kışlık bir manto almanız gerekiyorsa vitrinde görüp çok beğendiğiniz yeşil botları almayı düşünme bile.
· Mutfak alışverişine çıkmadan buzdolabınızın, giysi alışverişine çıkmadan da gardrobunuzun fotoğrafını çekin.
· Alışveriş öncesi internette piyasa araştırması yapın. Daha ucuzunu bulmanız mümkün.
· Alışveriş merkezleri yokken hafta sonu gezmek için nerelere giderdiniz, bir düşünün. AVM’ler gezme yeriniz olmasın. Vitrinlere bakıp alışveriş yapmadan çıkmanız zor. Gezmek için başka yerlere gidin.
· Tutumlu bir arkadaşınız olsun. Siz kendinizi durduramazsanız arkadaşınız sizi durdursun.
· E ticaret sitelerini sık sık ziyaret edip bol bol alışveriş yapmayın.
· Ayda 1 günü HARCAMAMA günü ilan edin.
· Bir zaafınız varsa (herkesin oluyor ayakkabı, elektronik…) bunu bütçede ayrıca kalem yapın.
Çok harcama yapan kişilerin duygusal hayatlarında bir tatminsizlik olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış. Para harcayarak edinilen mutluluk geçici. Dans ederek, şarkı söyleyerek, düzenli yürüyüş yaparak, sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirerek harcamalardan uzak durabilirsiniz. Neden çok harcadığınızı en iyi siz bilirsiniz. İhtiyaç dışı harcamalarınız için kendinizi analiz edin. İç sesiniz size mutlaka doğru yolu gösterecektir.
Sorularınız ve görüşleriniz için bana yazmayı ihmal etmeyin.
Sağlık, sevgi ve para ile kalın.